Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Droždí v receptech: Vyzkoušejte luxusní kvasnicovou pomazánku, knedlíčky nebo polévku

Čerstvé droždí
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Chuť čerstvého droždí je hodně specifická. Používá se však hojně nejen k nakypření těsta, ale právě pro svou jedinečnou chuť například v pomazánkách či knedlíčcích do polévky.  Jako všechny výrazné chutě i ta kvasnicová dělí lidi na dva tábory: Na ty, co ji milují, a ty, kteří ji nesnesou. Zcela určitě se k chuti droždí můžete projíst, pokud jste jí už dávno nepropadli. S našimi recepty to půjde snadno!

Máte doma pár kostek droždí, nechce se vám péct a nevíte, jak přebytky zužitkovat? Vyzkoušejte k snídani či večeři připravit lahodnou drožďovou pomazánku či kvasnicovou polévku připravenou za pár minut. Kypřící vlastnosti teď stranou a pojďme se společně podívat na chutné a zdravé recepty s čerstvým droždím v hlavní roli. 

      Drožďové pomazánky a dipy

      Pomazánka z droždí patří mezi recepty skromné kuchyně. Za pouhých pár korun připravíte skvělý a hlavně plnohodnotný pokrm pro celou rodinu. 

      • Na klasickou drožďovou pomazánku budete potřebovat 4 kostky droždí, které společně s cibulkou a vejci necháte chvilku rozvonět na másle v rozehřáté pánvi. Zpestřit si tento recept můžete čerstvými bylinkami, kořením či uzeným masem.
      • Chcete si připravit jednoduchý dip k čerstvé zelenině? Na pánvi rozehřejte trochu másla, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Následně přidejte pár kostek droždí, míchejte a jakmile bude směs jednolitá, odstavte a nechte vychladnout. Drožďovou směs přidejte k tvarohu či zakysané smetaně a promíchejte. Opět můžete přidat ingredience dle chuti – prolisovaný česnek, bylinky či koření

      Lahodná polévka z čerstvého droždí

      Už jste ochutnali drožďovou polévku? Pokud hledáte recept na rychlý oběd nebo večeři, pak je polévka z droždí tou pravou volbou. Na rozdíl od pomazánky vám bude stačit pouze jedna kostka.

      • Na drožďovou polévku budete potřebovat 1 kostku droždí, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce, máslo, zeleninový vývar, sůl a pepř. 
      • Velkým benefitem je úsporná náročnost na čas i peníze. Do 30 minut můžete servírovat levný výživný pokrm.
      • Droždí je skvělým „materiálem“ také k přípravě knedlíčků do polévky. 

      Proč jíst čerstvé droždí?

      Droždí neboli kvasnice patří k cenným zdrojům zdraví prospěšných látek. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

      • Díky obsaženým vitamínům B1, B2, B3 a minerálům (zejména chromu) podporuje správnou funkci mozku a nervového systému..
      • Podporuje obranyschopnost organismu, působí proti chudokrevnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

      Aby si droždí zachovalo svou kvalitu, mělo by se skladovat při teplotě 1 – 10 stupňů Celsia. Vyšší či nižší teplota může kvasinky zahubit.

      Zdroje informací: Drozdi, VseODrozdi, CeskaOrdinace

      Skryt pre seznam

      Související články

      Apetit magazín

      KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
      • Kvízy

      KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

      Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...