Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzská kytice ze záhonku „bouquet garni“ udělá z každého jídla zážitek

5. 3. 2021
bouquet garni
Charlotte Thomas/Unsplash

Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště provensálská kuchyně. Co přesně do kytice patří?

Tak jednoznačné to zase není, názor se liší kuchař od kuchaře a pokrm od pokrmu. Ačkoliv pevně daný recept nenajdete, obvykle se uvádí kombinace petrželkové natě, čerstvého bobkového listu a čerstvého tymiánu.

  • Bouquet garni se přidává do vařených, dušených a pečených pokrmů těsně předtím, než začne hlavní část tepelné úpravy.
  • Ochutit a ovonět s ním můžete polévky, různá masová ragú a guláše, pečené maso, ale třeba i ryby pečené v papilotě. Před podáváním se svazeček bylinek z hotového jídla vyjme a vyhodí. 
  • Svazky bylinek se k dochucení a ovonění pokrmů používaly už ve středověku, francouzští kuchaři jim podlehli až ve století sedmnáctém. 
  • Traduje se, že tehdy bylinky nesvazovaly provázkem jako dnes, ale vkládali je do kousků slaniny. 

Jak připravit bouquet garni 

Nejprve si zvolte bylinky, které se k vašemu jídlu nejlépe hodí (nápady po inspiraci najdete v textu níže). Dále si připravte pevnější kousek zeleniny, který bylinky zpevní a podepřou – kousek řapíkatého celeru, fenyklu nebo bílé části pórku.

Bylinky nemusíte vázat jen do kytičky. Další možností je použití tenčí tkaniny. Vybrané suroviny jednoduše vložte do kousku mušelínové látky a převažte. Nebo si pro tento účel ušijte jednoduchý pytlíček. Oceníte ho především u bouquet garni, které obsahuje koření jako jalovec či pepř.

Bouquet garni 7x jinak

Čerstvé bylinky se v bouquet garni kombinují mnoha různými způsoby. Někdy je doplňuje také aromatická zelenina (pórek, jarní cibulka), kůra citrusů (citronová či pomerančová) nebo koření (jako jalovec u svazku pro zvěřinu).

Doporučujeme držet se tří, maximálně čtyř různých druhů. Složení si přizpůsobíte podle jídla, se kterým chcete voňavý svazek vařit. Jiné bylinky sluší zelenině, jiné hovězímu masu a jiné podpoří jemnou chuť rybího masa.

Pro inspiraci přikládáme nápady kuchařky Jill Norman z knihy Bylinky & koření (vydalo Ottovo nakladatelství v roce 2008):

  • Hovězí maso: bobkový list, petržel, tymián, kousek pórku
  • Vepřové maso: šalvěj, celer, petržel, tymián
  • Jehněčí maso: rozmarýn, česnek, oregano nebo majoránka, tymián
  • Drůbeží maso: citronový tymián, libeček, petržel a kousek pórku
  • Zvěřina: petržel, plody jalovce, tymián a bobkový list
  • Ryby: kopr, petržel, jarní cibulka, meduňka
  • Zelenina: oregano, tymián, petržel a šalvěj

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Francouzská kuchyně Čerstvé bylinky Koření Polévky Teplé omáčky Světová kuchyně Česká kuchyně
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit

Související články