Granátové jablko se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje cenné antioxidanty a lidský organismus posiluje v mnoha směrech. Kde se vzalo granátové jablíčko, proč jej jíst a jak si poradit s neposednými zrníčky? Podívejte se na naše tipy a dopřejte si potřebnou nálož vitaminů.
Původ názvu se nachází uvnitř
Mnozí domnívají, že původ jeho názvu tkví v barvě zrníček, které skutečně připomínají malé drahokamy (rudé granáty). Skutečný původ označení ale hledejme v latině.
- Název plodu marhaníku granátového, který uvnitř v několika pouzdrech ukrývá až stovky rudých zrníček, je odvozen od latinského Punica granatum. To v překladu znamená ovoce s mnoha zrníčky.
- Z granátového jablka se vyloupávají zrníčka obalená sladkým růžovým rosolem. Ta se dále například lisovují, čímž se z nich získává lahodná šťáva, nebo používat celá například jako ozdoba salátů nebo jako součást arménských či perských pokrmů.
Granátové jablko v kuchyni
Intenzivní sladkokyselá chuť zrníček granátového jablka ve spojení s rudou barvou a dokonale efektním lesklým vzhledem je skvělou součástí mnoha sladkých i slaných pokrmů.
- Vyloupaná zrníčka se skvěle vyjímají v kombinaci s kozím sýrem nebo sýrem typu brie například ve svěžím zeleninovém salátu.
- Použít je můžete také nasladko v rýžové kaši.
- Dokonalý lesk dodají zrníčka například cheesecaku, trifle nebo pečeným jablkům.
- Nepostradatelné je granátové jablko v perském fesendžánu, tedy kuřecím mase v ořechovo granátové omáčce.
- Grenadina není nic jiného než sirup připravený z vylisovaných granátových jablek.
- Zajímáte-li se o objevování nových chutí a kuchyní, určitě si pořiďte granátovou melasu. Jde o hustý sirup vzniklý koncentrováním granátové šťávy. K zakoupení je v prodejnách zdravé výživy. Použít ji můžete do dresinků, omáček, dezertů i koktejlů.
Jak správně vyloupat zrníčka z granátového jablka?
Podívejte se na naše video, které pro vás připravila redaktorka Darina. Najdete zde 3 efektivní způsoby, jak si poradit s neposednými zrníčky, kterých se v granátovém jablíčku nahází i několik set.
Symbol krásy, plodnosti a blahobytu
Granátové jablko patří k potravinovým klenotům již celá tisíciletí. O jeho cenných vlastnostech se můžeme dočíst také v bibli, kde je považováno za symbol úrodnosti půdy, ženské krásy, plodnosti, věrnosti a čistoty. Atributy všestranného ovoce se zázračnými účinky na lidské zdraví si nese dodnes.
Prevence proti útoku bacilů i špatné náladě
Zastoupení vitaminů a minerálů v granátovém jablku je obrovské. Najdeme v něm bohatý zdroj vitaminu C a B, z minerálů jsou to zejména sodík, draslík, hořčík, křemík, zinek a vápník. Čím ještě prospívá konzumace granátového jablka našemu zdraví?
- Díky obsahu flavonoidů (antioxidantů) působí protizánětlivě.
- Je ideálním zdrojem minerálů v období horka nebo při náročné sportovní aktivitě.
- Blahodárně působí na činnosti srdce.
- Brání působení volných radikálů a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním.
- Obsahuje rostlinné hormony, které podporují vyplavování serotoninu - hormonu štěstí a dobré nálady.
- Díky rostlinným hormonům pozitivně působí na testosteron u mužů a estrogen u žen a legendy praví, že jde o významné přírodní afrodiziakum.