Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se vyznat v paprice: Přidejte špetku té pravé do každého pokrmu

17. 7. 2024
Paprika
Unsplash

Guláš, kuře na paprice nebo třeba mexické fajitas – všechny tyto pokrmy mají jedno společné: mletou papriku. Je nepostradatelnou surovinou nejen v české kuchyni. Jak správně využít jednotlivé druhy tohoto všestranného koření?

Paprika jakožto koření se získává ze sušených plodů různých odrůd papriky seté. Výsledná chuť a barva se liší podle odrůdy, způsobu sušení a mletí. Na trhu můžeme narazit na několik základních druhů mleté papriky:

  • Sladká paprika:sytě červenou barvu a sladkou, lehce nahořklou chuť. Je oblíbená v maďarské kuchyni, kde je hlavní složkou gulášů a paprikášů.
  • Pálivá paprika:červenohnědou barvu a její chuť je výrazně ostrá. Obsahuje více kapsaicinu, který způsobuje její charakteristickou pálivost.
  • Uzená paprika: Tento druh papriky se získává sušením a pomalým uzením sladké papriky nad dubovým dřevem. Má charakteristickou zauzenou vůni i chuť.
  • Kajenský pepř: Je často s mletou paprikou zaměňován, vyrábí se však z odlišné odrůdy papriky. Je velmi pálivý a používá se povětšinou jen v malém množství.
  • Chilli paprika: Koření se vyznačuje širokou škálou pálivosti a vyrábí se z různých odrůd paprik. Může být jemně pálivá až extrémně ostrá.

Kam s kterou paprikou?

Mletá paprika je univerzální koření, které se dá využít na mnoho způsobů. Jedná se o přísadu, která dodá vašim pokrmům nejen chuť, ale i krásně výraznou barvu. A do jakých pokrmů se jednotlivé druhy hodí?

  • Sladká paprika: Přidejte ji do omáček, polévek, na pečená masa a zeleninu. Nesmí chybět například v kuřeti na paprice nebo v segedínu.
  • Pálivá paprika: Skvěle se kombinuje s česnekem a cibulí. Použijte ji do maďarského guláše, maďarské rybí polévky nebo ostrých omáček.
  • Uzená paprika: Můžeme ji použít všude, kde používáme sladkou papriku. Uzená paprika je neodmyslitelnou součástí španělského choriza a je výborná v grilovacích směsích nebo na dochucení pečených brambor či hummusu.
  • Kajenský pepř: Používejte ho opatrně, výraznou chuť zajistí i velmi malé množství. Hodí se do mexických a indických pokrmů, polévek a na dochucení pizz.
  • Chilli paprika: Vhodná do všech pikantních jídel. Zkuste ji přidat do thajského indického kari, mexických tacos nebo chilli con carne.

Tipy na skladování

Aby si mletá paprika uchovala svou chuť a barvu, je důležité ji správně skladovat. Uchovávejte ji v dobře uzavřeném obalu na chladném a tmavém místě. Vyvarujte se přímého slunečního světla a vysokých teplot, které mohou kvalitu koření zhoršit.

Zdravotní benefity papriky

Paprika je nejen chutná, ale i zdravá. Pálivé druhy papriky navíc obsahují kapsaicin, který může pomoci zrychlit metabolismus a má také protizánětlivé účinky. Jejich pálivost se měří podle Scovilleovy stupnice (v jednotkách SHU).

Zdroje: Vše o koření, Bon appétitE-kuchařka, časopis Apetit

Sdílet článek

Koření Paprika Chilli

Související články