Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak zařadit do jídelníčku slunečnicová semínka: Skvělá budou v pestu, pečivu i salátu

Slunečnice
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Slunečnice prozáří váš domov, její semínka mají navíc mnoho využití v kuchyni. Věděli jste, že tahle květina byla důležitá už pro Indiány a některé kultury nahrazují sušenými semínky kávu?

Slunečnice pochází ze Severní Ameriky, kde ji ještě před příchodem Evropanů využívali indiáni jako potravinu, léky nebo barvivo. Pro svou krásu a užitkovou hodnotu se pak rychle rozšířila po celém světě. Majestátní zlaté hlavy jsou známy tím, že se otáčejí za světlem, a jejich semínka obohatí jakýkoli pokrm, který si připravíte.

Slunečnice jako univerzální surovina v kuchyni i jako alternativa kávy

1. Slunečnicová semínka

Malá světlá semínka plná živin pak tradičně obohacují zeleninové saláty, křupavou granolu, pečivo či müsli. Mohou být použita také jako náhrada za piniové oříšky v bazalkovém pestu.

  • Pokud semínka před použitím opražíte, dosáhnete výraznější oříškové chuti.
  • Vyklíčená semínka mají ještě vyšší nutriční hodnotu, obsahují kyselinu listovou a skvěle se hodí do salátů nebo jako dekorace při podávání jídel.

2. Slunečnicový olej

Slunečnicový olej je zdravou volbou pro smažení, pečení i jako základ do salátových zálivek. Olej je extrahován ze slunečnicových semen.

3. Slunečnicový protein a slunečnicová mouka

Ze slunečnicových semínek se také vyrábí proteinový prášek, ideální pro vegany a vegetariány. Jeho využití v barevných smoothies, pečení nebo jako přísada do jídel výrazně zvyšuje obsah bílkovin.

Rozemletá semínka můžete použít jako skvělou bezlepkovou alternativu k běžné mouce. Slunečnicová mouka je plná vlákniny, bílkovin a zdravých tuků a upečete z ní chutný chleba, muffiny nebo sušenky.

4. Slunečnicové máslo

Tahle delikatesa z mletých pražených semínek je vynikající alternativou k arašídovému máslu, zejména pro ty, kdo trpí alergií na ořechy, či k sezamové pastě tahini. Skvěle chutná na toustu, ve smoothies, při pečení nebo jako přísada do omáček.

5. Slunečnicový med

Máte-li rádi sladké, ochutnejte slunečnicový med. Včely, které sbírají nektar ze slunečnic, produkují med s unikátní chutí, světle žlutou barvou, který je bohatý na antioxidanty. Má specifickou sladkou chuť s oříškovou a mírně trpkou příchutí.

6. Alternativa kávy

V některých kulturách se sušená a mletá slunečnicová semínka používají jako náhražka kávy – tenhle kofeinový nápoj má jemnou ořechovou chuť. 

Slunečnice – rostlina plná zdraví

Slunečnice má na naše zdraví mnoho pozitivních účinků díky svým výživným složkám. Semínka jsou bohatá na zdravé nenasycené tuky, zejména kyselinu linolovou, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, a tím přispívá k prevenci srdečních onemocnění. Vysoký obsah vitaminu E, silného antioxidantu, chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporuje zdraví pokožky. Slunečnicová semínka také obsahují hořčík, který je důležitý pro zdraví kostí a nervové funkce, a selen, jenž posiluje imunitní systém

  • Zajímavostí je, že slunečnice byly součástí několika kosmických misí. NASA poslala semena slunečnic na Mezinárodní vesmírnou stanici, aby studovala růst rostlin v mikrogravitaci.

Zdroj: Autorský článek pro časopis Apetit napsala Jana Kantorová

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...