0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Kroupy
ZDROJ: luciefricova
sdílet:

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou pestrost.

Pěstování ječmene začalo pravděpodpobně okolo 5. až 4. století před naším letopočtem. Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás, ale i ve světě.

  • Pokrmy z této obilniny se objevily už ve indické, židovské, ale třeba i čínské mytologii.
  • Ječnou kaši pojídali i antičtí gladiátoři, kterým dodávala potřebnou energii a sílu. Tito siláci si proto vysloužili přezdívku „jedlíci ječmene“.
  • Kdysi odvar z ječmene také sloužil jako náhradní výživa kojenců nebo posilující nápoj pro nemocné.

Osud ječmene

Osud ječmene byl podobně jako u pohanky nebo jáhel zpečetěn rozvojem zemědělství. Nové odrůdy plodin a zároveň lepší pekařské vlastnosti pšenice začaly tyto obilniny vytěsňovat ze staročeských spíží.

Po 2. světové válce se ječmen přestal semílat téměř úplně. Dnes se ječmen používá převážně jako krmivo pro zvířata. Pro potravinářské účely je využita jen malá část úrody.

  • Využívá se jako surovina pro výrobu sladu.
  • Ze zrn se vyrábí kroupy různých velikostí.
  • Jako vedlejší produkt vzniká ječná mouka, krupice a otruby.
  • Na trhu se objevují i ječné těstoviny, pufované výrobky nebo vločky, které jsou často součástí müsli.
  • Pražený ječmen byl za války používán jako náhražka kávy.

Ječné kroupy

Jedná se o lehce obroušená zrna ječmene. Obsahují část obalu a klíček. Existují různé velikosti – malé, střední, velké, dále krupky – lámanka a perličky.

  • Ječmen má zahřívací schopnosti, proto je vhodné ho konzumovat převážně v chladných podzimních a zimních dnech.
  • Až 84 % hmotnosti ječného zrna tvoří sacharidy.
  • Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
  • Je zdrojem vitamínu B1, B6 a kyseliny listové.
  • Dále je bohatý na minerální látky jako fosfor, vápník, draslík, hořčík, selen a železo.
  • Kroupy také obsahují křemík, který posiluje šlachy a vazy. Zpevňuje cévy a zlepšuje hojení ran.

Jak vařit kroupy

  1. U vaření platí, že čím větší kroupy, tím delší doba varu.
  2. Před samotným vařením je třeba kroupy probrat a odstranit kamínky nebo jiné obilniny/luštěniny, které se mohly do balení přimíchat.
  3. Kroupy pořádně propláchněte ve studené vodě.
  4. Nasypejte je do velkého hrnce – počítejte s tím, že kroupy během vaření pění a také až třikrát zvětší svůj objem.
  5. Zalijte asi třemi díly vody, přiklopte poklicí a na mírném plameni vařte do změknutí. Větší kroupy se mohou vařit až jednu hodinu.
  • Abyste dobu varu zkrátili, kroupy přes noc namočte do studené vody.
  • Protože je vaření krup poměrně časově náročné, uvařte celé balení najednou. Uvařené kroupy, které ihned nespotřebujete, uchovávejte 2-3 dny v ledničce nebo je zamrazte.

Kroupové pochoutky

Krupeto

Ječné kroupy mají neutrální chuť a lehce křupavou konzistenci, proto se hodí všude tam, kde byste použili rýži. Variací na naše české „rizoto“ je krupeto. Připravte si základ na pokrm tak, jak jste běžně zvyklí a místo rýže přidejte uvařené kroupy. Pokud ale chcete váš gastronomický um pozvednout na vyšší level, vyzkoušejte krupeto s králičí roládou podle námi vyzkoušeného receptu.

Polévky

Nejen kroupy, ale i drobnější krupky jsou zajímavou zavářkou do polévek. Můžete je přidat do vývarů nebo do hrstkové polévky. Pokud vám zbyde vývar z uzeného masa, přidejte do něj prolisovaný česnek, sušenou majoránku a uvařené kroupy. Vznikne chutná a rychlá uzená polévka, která vás v těchto sychravých dnech zahřeje.

Nastavovaná kaše

Jde o tradiční jídlo lidové kuchyně. Je levné a navíc zasytí. Bramborová kaše se nastaví vařenými kroupami nebo krupkami, aby pokrmu dodaly větší výživovou hodnotu. Podávejte ji stejně jako klasickou kaši z brambor.

Zabíjačkové hody

Ječné kroupy jsou jednou z důležitých surovin domácích zabiječek. Pokaždé se jich musí uvařit opravdu velké množství, protože kdo by si dokázal představit jelítko nebo černou polévku právě bez této obilniny?

Staročeský houbový kuba

Houbový kuba nebo také černý kuba je prosté jídlo, které se u nás vařilo už ve středověku. Až později se tento pokrm objevil při oslavách křesťanských Vánoc. Do tradičního kuby patří kroupy, houby, majoránka, česnek a cibule.

  • Do tradičního jihočeského kuby patří houba s názvem stroček trubkovitý. Pravděpodobně podle lidového označení této houby – kuba, kubíček, získal tento pokrm svůj název.

Šoulet

Šoulet, někdy také označován jako kočičí svatba, je jednoduché, původně bezmasé jídlo. Jde o pokrm z krup, hrachu, smažené cibulky, ochucené česnekem a majoránkou. Pochází z židovské kuchyně. Vařil se na Šabat, svátek míru a klidu, během kterého je zakázáno pracovat. V ten den nesmí lidé ani vařit, proto šoulet připravovaly už den předem. Šoulet mnoho podob. Místo hrachu se používá čočka nebo dokonce fazole.

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč