0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K čemu využít plody černého bezu?

starší-bezinky-bobule-džus-ovoce-4434796/
ZDROJ: RitaE
sdílet:

Bez černý, lidově chebz, chebzí, pukač, má široké uplatnění nejen ve farmacii a lidovém léčitelství. Bezinky, na které běžně narazíte podél cest, lze využít na přípravu zavařeniny, lpopulárního bezinkového likéru, džemu, sirupu nebo octa, který se svou chutí blíží octu balzamikovému. Na sběr plodů se můžete vydat právě teď.

Bezové květy i plody se hojně využívají v lidovém léčitelství pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Celý keř obsahuje fytoncidy, což jsou rostlinná antibiotika, která ničí houby a bakterie.

Je černý bez jedovatý?

Hned na úvod pojďme zmínit známý fakt a sice, že bobule černého bezu jsou toxické. Dobrou zprávou ale je, že tepelnou úpravou jedovaté látky mizí. Ty se však nenacházejí jenom v černých bobulích, ale také v kůře a listech černého bezu. Mezi příznaky otravy patří úporné trávicí problémy.

Je čas probrat pozitiva. Bezinky jsou ceněny pro vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C. Bobule obsahují třísloviny a pektin. Bezinky posilují imunitu, bojují účinně s nachlazením, fungují proti bolestem a migrénám. 

  • šťáva z plodů (bezinek) působí proti migréně a nervovým onemocněním

  • sušené bezinky se v lidovém léčitelství používají k léčbě infekcí, nachlazení, zánětu sedacího nervu, bolestí hlavy, srdeční slabosti a mají projímavé a diuretické účinky

Jak využít plody bezu?

Bezinkový likér 

Likér z bezinek obsahuje alkohol, potěší tak především dospělé. Lahodná medicína údajně léčí nejrůznější neduhy, jako jsou například bolest hlavy nebo kloubů.

  1. Nasbírejte 2 litry bobulí a povařte je 20 minut s 1 litrem vody
  2. Bobule slijte, přidejte 1 kilogram cukru, vanilkový cukr a 1 až 3 lžíce kávy.
  3. Zchladlou tekutinu smíchejte s 0,5 l vodky či rumu.

Bezinkový ocet

Ocet využijete při přípravě zálivek do salátů. V principu jde o ochucený vinný ocet, který se svou sladkokyselou chutí blíží octu balzamikovému. Pro jeho výrobu postačí bezinky, vinný ocet a krupicový cukr.  

Víno ze tří surovin

Pro výrobu bezinkového vína potřebujete bobule bezu, vodu, cukr, kvasnou nádobu a čas. Bezinky se nejprve svaří ve vodě, až poté se nechají kvasit. Stejně jako při výrobě vína z hroznů se přidávají i kvasinky. Víno se po vykvašení stáčí a ukládá na chladném místě. Bezinkové víno vyrobíte i ze sušených plodů.

Zavařené bezinky

Chcete-li bezinky uchovat na zimu, stačí si nachystat bezinky a cukr. Pro tzv. obírání bezinek (bobulek) můžete použít vidličku, která práci urychlí. Čisté vyprané bezinky vrstvěte do zavařovacích sklenic a prosypte cukrem. Následně sterilujte při 80 °C po dobu 13 minut.

Bezinkový džem

Bezinky můžete zpracovat na jednodruhový džem nebo k nim přimíchat další ovoce a vytvořit směsný. Na podzim se k bezinkám hodí například jablka hrušky či švestky.

K rozvařenému prolisovanému ovoci přidejte poloviční množství bezinek, vmíchejte želírovací cukr a na závěr přidejte šťávu z citronu a kyselinu citronovou. Labužníci si mohou do vychladlého džemu přilít rum pro pikantnější chuť i lepší konzervaci.

Sušené bezinky

Malé černé bobulky můžete také usušit buď v sušičce nebo v troubě, seschnou se asi na osminu svého původního objemu. Můžete z nich pak připravit čaj jako první pomoc při nachlazení, nebo je například použít jako přírodní barvivo sirupů, šťáv kaší nebo smoothie.

Související články

S bylinkami do boje proti rýmě a nachlazení
  • Tipy a triky

S bylinkami do boje proti rýmě a nachlazení

Od podzimu až do jara se setkáváme s viry a bacily, všichni proto dobře víme, jak taková rýma dokáže znepříjemnit život. Víte, jaké bylinky jsou vhodné při boji s příznaky nachlazení? A jak se obrnit za pomoci bylinných čajů a sirupů?...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit