Na jaře se bez černý zahalí do žlutobílého kabátu z drobných květů, na podzim keř ctí své jméno a obroste sytě černými bobulemi. Bezinky, na které běžně narazíte podél cest, lze využít na přípravu zavařeniny, bezinkového likéru, džemu, sirupu nebo octa, který se svou chutí blíží octu balzamikovému. Na sběr plodů se můžete vydat právě teď.
Bezové květy i plody se hojně využívají v lidovém léčitelství pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Celý keř obsahuje fytoncidy, což jsou rostlinná antibiotika, která ničí houby a bakterie.
Jsou bezinky jedovaté?
Hned na úvod pojďme zmínit známý fakt a sice, že bobule černého bezu jsou jedovaté. Dobrou zprávou ale je, že tepelnou úpravou jedovaté látky mizí. Ty se však nenacházejí jenom v černých bobulích, ale také v kůře a listech černého bezu. Mezi příznaky otravy patří úporné trávicí problémy.
Je čas probrat pozitiva. Bezinky jsou ceněny pro vysoký obsah antioxidantů, vitamínu C. Bobule obsahují třísloviny a pektin. Bezinky posilují imunitu, bojují účinně s nachlazením, fungují proti bolestem a migrénám.
-
šťáva z plodů (bezinek) působí proti migréně a nervovým onemocněním
-
sušené bezinky se v lidovém léčitelství používají k léčbě infekcí, nachlazení, zánětu sedacího nervu, bolestí hlavy, srdeční slabosti a mají projímavé a diuretické účinky
Jak využít plody bezu?
Bezinkový likér
Likér z bezinek obsahuje alkohol, potěší tak především dospělé. Lahodná medicína údajně léčí nejrůznější neduhy, jako jsou například bolest hlavy nebo kloubů.
- Nasbírejte 2 litry bobulí a povařte je 20 minut s 1 litrem vody
- Bobule slijte, přidejte 1 kilogram cukru, vanilkový cukr a 1 až 3 lžíce kávy.
- Zchladlou tekutinu smíchejte s 0,5 l vodky či rumu.
Bezinkový ocet
Ocet využijete při přípravě zálivek do salátů. V principu jde o ochucený vinný ocet, který se svou sladkokyselou chutí blíží octu balzamikovému. Pro jeho výrobu postačí bezinky, vinný ocet a krupicový cukr.
Domácí víno
Pro výrobu bezinkového vína potřebujete bobule bezu, vodu, cukr, kvasinky, výživu pro kvasinky, kvasnou nádobu a kvasnou zátku. Bezinky se nejprve svaří ve vodě, až poté se nechají kvasit. Stejně jako při výrobě vína z hroznů se přidávají i kvasinky. Šťáva se po bouřlivém kvašení, které trvá zhruba tři dny, a poté kvasí při pokojové teplotě zhruba půl roku. Bezinkové víno vyrobíte i ze sušených plodů.
Zavařené bezinky
Chcete-li bezinky uchovat na zimu, stačí si nachystat bezinky a cukr. Pro tzv. obírání bezinek (bobulek) můžete použít vidličku, která práci urychlí. Čisté vyprané bezinky vrstvěte do zavařovacích sklenic a prosypte cukrem. Následně sterilujte při 80 °C po dobu 13 minut.
Bezinkový džem
Bezinky můžete zpracovat na jednodruhový džem nebo k nim přimíchat další ovoce a vytvořit směsný. Na podzim se k bezinkám hodí například jablka hrušky či švestky.
K rozvařenému prolisovanému ovoci přidejte poloviční množství bezinek, vmíchejte želírovací cukr a na závěr přidejte šťávu z citronu a kyselinu citronovou. Labužníci si mohou do vychladlého džemu přilít rum pro pikantnější chuť i lepší konzervaci.
Sušené bezinky
Malé černé bobulky můžete také usušit buď v sušičce nebo v troubě, seschnou se asi na osminu svého původního objemu. Můžete z nich pak připravit čaj jako první pomoc při nachlazení, nebo je například použít jako přírodní barvivo sirupů, šťáv kaší nebo smoothie.