Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koření sumah je červený skvost z Blízkého východu: Okouzlí vás kyselou chutí

Sumah
ZDROJ: Freepik
sdílet:

Sumah je sytě červené orientální koření, které vás okouzlí kyselou chutí a nápadnou barvou. Ačkoli je toto koření nepostradatelnou součástí arabské a blízkovýchodní kuchyně, u nás přííliš známé není. Přečtěte si, proč si rozhodně zaslouží své místo i ve vaší kuchyni. 

Co mají společná jídla jako šašlik, kofty, salát fatuš a perská omeleta kükü? Žádné z nich se neobejde bez sumahu! Sumah se získává nadrcením plodových palic keře škumpy koželužské, která se běžně vyskytuje ve Středomoří a jihozápadní Asii.

  • Koření má výrazně kyselou chuť bez stop hořkosti, což jej činí ideálním náhradníkem za citronovou šťávu nebo ocet.
  • Rudá barva sumahu je nejen krásná na pohled, ale působí velmi efektně na talíři. Pokrmy s ním tak budou lahodit nejen vašim chuťovým pohárkům i oku.

Jak sumah použít?

Sumah je nezaměnitelnou součástí kořenicí směsi adžika a je také hojně používán v zakavkazské kuchyni jako náhražka octa. Můžete na něj narazit v receptech na šašlik, zátar, čorbu nebo šiš kebab. Těmto pokrmům dodává koření sumah charakteristickou kyselost a svěžest.

  • Grilovaná masa a marinády: Na sumah byste určitě neměli zapomenout při přípravě grilovacích marinád na kuře, ryby nebo tučnější druhy masa. Výtečně se také hodí do burgerů, tacos, musaky nebo třeba karbanátků.
  • Pečená zelenina: Sumah dokáže ozvláštnit pečené či grilované zeleninové směsi. Skvěle povýší například lilek, květák, papriku nebo cuketu.
  • Saláty a dipy: Přidejte špetku sumahu do zálivky na salát nebo jej použijte jako dekoraci na cizrnový hummus či baba ganuš, kde krásně vynikne.
  • Cizrnové krutony: K okapané cizrně přisypte sůl, pepř a sumah, dobře promíchejte s olivovým olejem a vypečte v troubě. Získáte lahodný křupavý element, který dodá šmrnc salátům, polévkám a zeleninovým jídlům.
  • Vejce a sýr: Sumah podtrhne chuť sýrů jako feta a hodí se i do pokrmů z vajec, jako je například shakshuka.
  • S dalším kořením: Chuť sumahu se výborně snoubí s chilli vločkami nebo novým kořením. 

Kde sumah sehnat?

I když je sumah v Česku relativně neznámý, není potřeba se za ním vydávat až na Blízký východ. Pokud se tam ovšem chystáte, je koření ideální suvenýr či dárek z cest. Sumah se dá objednat na internetu nebo sehnat ve specializovaných arabských obchodech

Zdroje: BBCGoodFood, TheMediterraneanDish, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Související recepty

Autor: petra.badalec

Apetit magazín