
Krůtí krky jsou parádní surovina, kterou seženete za pár korun a připravíte z ní dokonalý vývar na polévku, sytou omáčku i rychlé rizoto. Pokud jste krůtí krky v kuchyni ještě nevyzkoušeli, teď je ten pravý čas. Připište si je na nákupní seznam a pojďte se podívat, co vše z nich můžete připravit.
Co jsou krůtí krky?
Krůtí krky jsou ve srovnání s kuřecími krky výrazně větší a při obrání z nich získáte více jemného masa s dlouhými vlákny, které je po tepelné úpravě krásně šťavnaté. Někdy je seženete i s kůží.
-
Krůtí krky jsou k dostání v dobrých řeznictvích, na farmářských trzích i ve specializovaných prodejnách masa. Snadno je najdete také ve většině supermarketů, buď mražené, nebo balené společně s dalšími částmi krůty, například s křídly, pod označením „krůtí maso na polévku“.
Jak připravit krůtí krky?
Pokud nemáte s krůtími krky v kuchyni žádné zkušenosti, nejspíš vás překvapí, co vše z nich lze připravit. Mezi nejčastější způsoby přípravy patří:
1. Krůtí vývar
Krůtí krky jsou bezesporu ideální surovina pro přípravu kvalitního silného vývaru. Během vaření se z nich uvolní nejen všechny obsažené vitamíny a minerály, ale také kolagen a spousta chuti. Stačí je vložit do hrnce, přidat mrkev, celer, cibuli, bobkový list, pepř a pomalu vařit 1,5 – 2 hodiny, dokud nevznikne silný a čistý vývar. Tento základ využijete především na klasické polévky, jakou jsou drůbeží vývar s kapáním, polévka s celestýnskými nudlemi nebo tradiční kaldoun.
-
Pokud chcete vývaru dodat další chuťový rozměr a ještě ho obohatit o vitamíny, přidejte do něj mimo tradičního polévkového koření také kousek oloupaného čerstvého zázvoru a stroužky česneku.
2. Ragú nebo omáčky
Po uvaření oddělte maso od kostí a použijte ho jako jakékoliv jiné vařené maso. Výborně se hodí do klasických českých omáček. Rajská omáčka, koprová omáčka, ale třeba také kuře na paprice jsou pro maso z krůtích krků jako stvořené. Během chvíle z jemného masa vykouzlíte také naprosto luxusní drůbeží ragú nebo ho přimíchejte do těstovinových pokrmů. Protože už je maso vařené, příprava jídla vám zabere jen pár minut.
3. Rizoto a smažená rýže
Vařené maso z krůtích krků báječně doplní rizota nebo smaženou rýži. Stačí ho jen nakrájet nebo natrhat na menší kousky a na závěr přimíchat do hotového jídla. Pak už stačí všechno jenom společně prohřát a ihned servírovat. Výsledkem je rychlý a sytý pokrm, který oceníte nejen ve všední den. Krůtí vývar zase poslouží na podlévání rizota.
4. Pečený krůtí krk
Šťavnaté a dokonale měkké maso z krůtích krků vynikne při pomalém pečení. Díky této úpravě se šlachy i maso rozpadnou a získají bohatou chuť. Stačí je potřít směsí bylinek, česneku a olivového oleje, případně je podlít vývarem, aby byly ještě šťavnatější. Vyzkoušejte také některou ze svých oblíbených marinád na maso, nebo do pekáčku ke krkům přihoďte houby. Jak přílohu zvolte brambory, zeleninu nebo čerstvé pečivo. Pečené krůtí krky ocení především ti, kteří rádi obírají maso z kosti a jídlo si pomalu vychutnávají.
Proč krůtí krky zařadit do jídelníčku?
- O krůtím mase je známo, že je bohaté na bílkoviny, které jsou klíčové pro regeneraci svalů a celkové posílení organismu, a zároveň má nízký obsah tuku.
- Díky obratlům a chrupavkám jsou skvělým zdrojem kolagenu, který prospívá kloubům, pokožce a vlasům.
- Navíc obsahuje minerály jako vápník a fosfor pro zdravé kosti a zuby.
- Bonusem je velmi přijatelná cena, za kterou krůtí krky koupíte, takže z nich připravíte výživné jídlo s masem pro celou rodinu aniž byste provětrali peněženku.
Pokud jste krůtí krky doteď nevyzkoušeli, pak pro vás mohou být velmi příjemným překvapením. Nabízí jednoduché, dostupné a chutné řešení pro každodenní vaření. Dejte jim při nejbližší příležitosti šanci a možná objevíte nový oblíbený základ do svých pokrmů.
Zdroje: Apetit