0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kucmoch, muzika, sejkory: Poznejte speciality krkonošské kuchyně

Krkonošské kyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Krkonoše, to nejsou jen nádherná panoramata s nejvyšším vrcholkem v Česku, ale také poctivá horská kuchyně plná specialit. Vydejte se za krkonošskou gastronomií plnou brambor, hub a zelí! Ochutnáte kyselo, sejkory, hubník a další dobroty.

Kyselo

Když se řekne krkonošská kuchyně, většině z nás se pravděpodobně vybaví kyselo, polévka typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší.

  • Základem krkonošského kysela je chlebový kvásek. Ten se smíchá s vodou, přidají se houby, brambory a vejce a vše se dochutí kmínem a solí. Na zjemnění můžete do polévky vmíchat smetanu.

Krkonošské kyselo bylo původně postním jídlem, postupně se začalo jíst třeba i několikrát denně. Krkonošští tkalci prý kyselo využívali jako kalendář. Polévku totiž konzumovali třikrát denně a když ji měli už po osmnácté, věděli, že další den bude neděle.

Sejkory

Krkonošské sejkory jsou v podstatě bramboráky na krkonošský způsob. Připravují se z brambor, mléka, vajec, hladké mouky, česneku, majoránky a soli a jsou odlišné tím, že se pečou přímo na plotně.

  • Sejkory jsou v Krkonoších velmi oblíbeným jídlem. Narazíte na ně na různých krkonošských slavnostech i jarmarcích.
  • Protože se sejkory připravují z levných a běžně dostupných surovin, bývaly dřív častým pokrmem v chudších domácnostech.

Sejkory lze připravit i na sladko, například s medem a zakysanou smetanou. Inspirujte se naším receptem.

Hubník

Hubník, houbanec nebo houbový kuba, to je tradiční krkonošský sváteční pokrm, který neodmyslitelně patří k Vánocům. Jedná se o žemlový nákyp se sušenými houbami.

  • V dobách, kdy se na štědrovečerní tabuli ještě neobjevoval kapr nebo řízky, byl hubník hlavním pokrmem večera.
  • Hubníku se dřív říkávalo černý kuba, podle barvy, kterou pokrmu dodaly tmavé sušené houby.
  • Hubník se připravuje z housek, mléka, sádla vajec, cibule, majoránky, kmínu, česneku a sušených hub.

Oukrop

Další polévkou typickou pro Krkonoše je takzvaný oukrop. Jedná se o velmi jednoduchou česnekovou polévku založenou jen na pár základních surovinách, která vás postaví na nohy, když je nejhůř.

  • Oukrop se připravuje z chlebu, másla, kmínu, soli, česneku, majoránky, pažitky a vody.

Zelníky

Kromě brambor a hub hraje v krkonošské kuchyni důležitou roli zelí. To se zde konzumovalo každý den, například v kombinaci s hrachem, knedlíky nebo chlebem. Vyhlášené je takzvané kysané Roprachtické modré zelí, které se pěstuje pouze na místech s vysokou větrností. Je velice křehké.

  • Ze zelí se v Krkonoších pečou placky zvané zelníky. K jejich přípravě budete potřebovat kysané zelí, mouku, sádlo, jedno vejce a majoránku. 

Kucmoch

Další oblíbenou krkonošskou specialitou je kucmoch neboli škubánky s mákem.

  • V Krkonoších se škubánky připravují z vařených brambor a hrubé mouky. Lžící namočenou v sádle se ze vzniklého těsta vykrajují škubánky. Hotové škubánky se podávají sypané mákem a cukrem a přelité máslem.

Muzika

Jako sladkou tečku na závěr si v Krkonoších dejte takzvanou muziku, kompot ze sušeného ovoce.

  • Muzika se připravuje ze sušených švestek, hrušek a jablek. Den předem se namáčí do vody a společně s citronovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem se krátce povaří. Druhý den se směs rozmixuje na kaši a přidají se mandle, rozinky a rum. Vše se nechá uležet v lednici a podává se vychlazené s ušlehanou smetanou.

Související články

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále
  • Lidé a jídlo

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále

Řekne-li se Valašsko, každému se hned vybaví švestková pálenka, tradiční sladké koláče frgále nebo polévka s názvem kyselica. Víte však, co se skrývá pod názvem škračky či podplameníky? Pojďte se s námi ponořit do tajů známých i...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit