Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých pochoutek, které lze koupit v obchodě. Jen budou o něco zdravější!
Lískové oříšky (latinsky coryllus avellana) rostou na keři zvaném líska obecná (z čeledi břízovité), který pochází pravděpodobně z města Avella ležícího v italské Kampánii, kde se pěstuje od starověku. Lísky jsou hojně rozšířené v Asii, největším producentem oříšků je Turecko, které jich ročně vyváží až 500 tisíc tun do celého světa.
Blahodárné lískové oříšky
Plody jsou bohaté na vitamíny (B1, B6, B3 a E) a na minerály (vápník, fosfor, hořčík a mangan).
- Lískové ořechy posilují srdce a cévní soustavu.
- Zlepšují paměť, proto jsou ideální ke svačině do školy.
- Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Podporují činnost nervového systému.
- Chrání buňky před volnými radikály i oxidativním stresem a napomáhají v organismu tmulit případné záněty.
Doporučovaná denní dávka ořechů je 25 až 30 gramů, což je zhruba jedna hrst. Z nedávného výzkumu provedeného britskými vědci vyplývá, že lidé konzumující hrst ořechů denně u sebe o 20 % snížili riziko smrti v důsledku civilizačních chorob jakými jsou srdeční i respirační onemocnění či rakovina.
Víte že...
- líska byla kdysi považována Kelty za magický strom a lískový prut za ochranu před zlými duchy?
- v některých částech Anglie se ořechy nosily jako talismany?
- že čtvrtinu všech na světě vypěstovaných lískových oříšků spotřebuje společnost Ferrero?
Lískové oříšky v kuchyni
Když už víte hlavní zajímavosti o lískových oříšcích a znáte jejich zdravotní benefity, je na čase se pustit s chutí do vaření! Vyzkoušejte sladké dezerty, které by se bez nich neobešly.
Nugát
Zkuste si místo kupované bonboniéry vyrobit vlastní nugátové kostky. Připravte si 50 g lískových ořechů, 100 ml smetany, 40 g cukru, 100 g bílé a 100 g hořké čokolády a 20 g másla.
- Do hrnce nasypte mleté lískové ořechy a za stálého míchání lehce je opražte.
- Oříšky začnou po chvíli krásně vonět, to znamená, že nastal čas přidat smetanu.
- Oříšky se smetanou vařte přibližně 10 minut, poté sceďte mleté ořechy pomocí sítka a přidejte ke smetaně cukr.
- Nyní si připravte bílou a hořkou čokoládu a každou z nich rozpusťte zvlášť ve vodní lázni.
- Do obou misek přidejte kousek másla a polovinu smetanové směsi.
- Připravte si vhodnou formu nebo plech, kam střídavě nalijete obě čokoládové hmoty.
- Nugát ve formě nechte minimálně 8 hodin ztuhnout v lednici.
Tip: Formu nebo plech nezapomeňte vyložit folií, aby se nugát snadno podařilo vyndat.
Pralinky s lískovými oříšky
Domácí pralinky ozdobí sváteční stůl a potěší vaše blízké. Výroba pralinek je jednoduchá, vystačíte si s 5 surovinami: 50 g bílé čokolády, 180 g smetany ke šlehání, 130 g nutelly, 20 g másla a 70 g lískových oříšků.
- Část čokolády rozpusťte ve vodní lázni a v druhém hrnci ohřejte smetanu.
- Když je čokoláda rozpuštěná a smetana horká, nalijte smetanu na čokoládu a promíchejte dohladka.
- Nyní přidejte nutellu, máslo a polovinu nasekaných lískových oříšků.
- Vše pořádně promíchejte a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny.
- Nyní vyložte plech folií, na kterou budete dávat hotové pralinky.
- Lžičkou tvarujte kuličky, do nichž vložte opražený lískový oříšek.
- Rozpusťte zbylou čokoládu a namočte do ní pralinky. Nezapomeňte pralinky na závěr posypat nasekanými lískovými oříšky.
- Nechte pralinky ztuhnout v lednici.
Nutella
Je i u vás ve spíži mezi marmeládami ukrytá nutella pro zahnání mlsných chvilek? A co si takhle vyrobit krémovou domácí nutellu s kousky lískových oříšků? Připravte si 100 g lískových oříšků, 200 g mléčné čokolády, 30 g kakaa, plechovku kondenzovaného mléka, pár kapek vanilkového extraktu, 20 g cukru a špetku soli.
- V hrnci smíchejte kondenzované mléko s mléčnou čokoládou a nechte zchladnout.
- Mezitím ve vyhřáté troubě na 180 °C opražte lískové oříšky.
- Nechte je tam přibližně 10 minut, dokud se nezačnou loupat slupky.
- Poté je dejte do utěrky a mněte je, dokud je nezbavíte slupek.
- Oříšky rozmixujte, přidejte k nim rozpuštěnou čokoládu, kakao, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Vše spolu rozmixujte dohladka.
- Krém uchovávejte v chladu, jelikož v něm nejsou žádné konzervační látky, mohl by se vám ve spíži začít kazit.
- Nebo můžete vyzkoušet náš recept na nutellu, do které se přidává med a špetka kardamomu.
Tip: Pokud je váš krém příliš hustý, opět ho zahřejte a nařeďte jej horkým mlékem. Usnadní vám to roztírání.
Mezi další pochoutky z lískových oříšků patří griliáš, oblíbená mléčná čokoláda s lískovými oříšky nebo raw cukroví.
- Na lískové oříšky narazíte i ve vánočním cukroví, vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s lískovými oříšky, kuličky rafaelo nebo suchárky z bílků s lískovými oříšky. Lískové oříšky najdeme i v likérech, z nichž nejznámější je Frangelico, který prý poprvé v 17. století uvařil mnich v italských Alpách.