Ač je chřest často považován za surovinu moderní gastronomie, jeho původ sahá až do starověkého Egypta. V České republice má pěstování včetně vývozu chřestu rovněž bohatou tradici. Zavítejte s námi na chřestové farmy a zjistěte, jakou péčí musí chřest projít, než se dostane až na váš jídelní stůl.
Chřest je právem označován za královskou zeleninu. Asparagus, jak zní latinský název chřestu, byl ve starověkém Egyptě posvátnou rostlinou obětovanou bohům. V Řecku a Římě byl chřest ceněn pro své léčivé vlastnosti coby přírodní antibiotikum a lék na močové cesty. V České republice se chřest začal pěstovat koncem 18. století, největšího rozmachu však dosáhl v 19. století.
- Již v době první republiky byl český chřest vyvážen do celé Evropy, zejména na stoly rakouských, německých, ale i italských a francouzských zámožných gurmánů.
- Za dob socialismu byla pole s chřestem zlikvidována. O návrat chřestu do českého zemědělského bohatství se postarali holandští pěstitelé v 90. letech minulého století.
- Dnes si český chřest můžete koupit přímo na farmách, například na farmě Český chřest v Hostíně u Vojkovic nedaleko Prahy nebo v Ivančicích u Brna.
- Vývoz chřestu z ČR dnes putuje zejména do Holandska a Německa.
Nenahraditelná ruční sklizeň a péče o chřest s láskou
Zajímá vás, co vše stojí za cenou chřestu? Chřestová sezóna trvá v ČR zhruba od poloviny dubna do konce června a právě v této době je zapotřebí stovek pracovníků, kteří o chřest ručně, šetrně a s láskou pečují.
- Chřest vyžaduje pro pěstování náročné půdní podmínky. Aby se chřestu dobře dařilo, potřebuje lehkou písčitohlinitou půdu s neutrálním až mírně zásaditým pH. Těchto specifických podmínek není v ČR mnoho, ale jedny z nich se nachází například v Polabské nížině na Mělnicku.
- Při zpracování chřestu je zapotřebí větší podíl ruční práce od sklizně až po svazkování.
Využijte cenné účinky chřestu naplno
O chřestu je známo, že patří mezi superpotraviny. Je nejen gurmánskou lahůdkou spojovanou například s holandskou omáčkou, ale má vskutku pestrý repertoár blahodárných účinků na zdraví. Obsahuje vitamíny A, C, E, K, B6, B9 a minerální látky železo, draslík a vápník. Zlepšuje naše trávení, snižuje krevní tlak, podporuje imunitní systém a má bohaté detoxikační účinky. Chřest je tedy ideální potravinou pro jarní detox.
- V kuchyni je chřest univerzální potravinou. Můžete jej vařit, grilovat, péct nebo přidat do salátů. Mezi nejlepší chřestové recepty patří chřestová polévka či chřestové rizoto. Chuť chřestu příjemně vynikne s parmazánem a často se podává s novými bramborami. Lahodnou a známou kombinaci tvoří s holandskou omáčkou.
Další inspiraci na chřestové recepty najdete pod tímto článkem nebo po zadání slova “chřest” v našem vyhledávání na Apetitonline.cz.
Zdroje informací: CeskyChrest.cz, Medicspark.cz, BylinkyProVsechny.cz, MadeByKristina.cz, Zdravionline.cz, Apetitonline.cz