
O tom, že je houbaření českým národním sportem, není pochyb. Jsme dobří nejen v jejich sběru, ale také dokážeme houby zpracovat do nejrůznějších receptů. I v jiných zemích se však připravují houbová jídla, která v Česku nejsou příliš známá. Pokud vás už omrzela klasická smaženice nebo řízek z bedly, inspirujte se těmito světovými houbovými pokrmy.
1. Slovensko: Praženica, kapustnica i pirohy
Pro naše slovenské sousedy jsou houby oblíbenou surovinou, zejména během podzimu. Používají je nejen čerstvé, ale také sušené nebo konzervované a přidávají je do mnoha tradičních receptů. Praženica, což jsou míchaná vejce s houbami, je jednoduché, ale velmi oblíbené jídlo, podobné české houbové smaženici. Houby (často hřiby, lišky, ale i jiné druhy lesních hub) se osmaží s cibulkou a poté se přidají vejce. Jde o báječnou a rychlou večeři nebo oběd.
Další klasikou, kterou si Slováci bez hub jen stěží představí, je sytá kapustnica. U nás obvykle vaříme zelňačku bez hub, ovšem naši sousedé na tuto lesní pochoutku nedají dopustit. I přes tento rozdíl mají obě polévky společné vlastnosti – zasytí, zahřejí a skvěle si pochutnáte. Houby se na Slovensku v sezoně používají také jako nádivka do pirohů.
2. Maďarsko: Gombapaprikás (houbový paprikáš)
V Maďarsku se houby často používají jako náhrada masa v tradičních jídlech a jedním z typických příkladů je gombapaprikás. Jedná se o houbovou variantu slavného maďarského perkeltu. Houby se podusí na cibulovém základu společně s mletou paprikou, rajčaty a česnekem, a podle potřeby se paprikáš zahustí moukou. Vznikne bohatá omáčka, kterou můžete podávat se zakysanou smetanou a posypanou petrželkou. Vhodnou přílohou k houbovému paprikáši je krajíc čerstvého chleba nebo moučné noky či těstoviny.
3. Itálie: Funghi alla griglia (grilované houby)
Italové připravují houby velmi jednoduše a nechávají vyniknout jejich přirozenou chuť. Funghi alla griglia jsou houby, které se grilují s olivovým olejem, česnekem a bylinkami, nejčastěji tymiánem nebo rozmarýnem. Tento jednoduchý pokrm se podává jako předkrm nebo příloha k masu, ale v některých oblastech zastoupí i samostatné jídlo.
Mezi další italská houbová jídla patří tagliatelle ai funghi, které si snadno podle receptu uvaříte i u vás doma. Dále houbové rizoto (risotto ai funghi), které je oblíbené pro svou krémovou texturu a bohatou zemitou chuť. Báječně se do něj hodí hříbky, lišky, ale také jiné lesní houby. Houby, v tomto případě nejčastěji žampiony, nesmí chybět ani na pizze se žampiony nebo je můžete použít jako další přísadu do domácí rajčatové omáčky zvané sugo.
4. Polsko: Zupa grzybowa (houbová polévka)
V Polsku je zupa grzybowa (houbová polévka) tradičním pokrmem, který se připravuje jako jednoduché všední jídlo, ale také patří mezi slavnostní pokrmy, zejména během Vánoc. Tato vydatná houbová polévka se objevuje v nejrůznějších obměnách po celém Polsku. I přesto, že neexistuje jediný tradiční recept, charakteristický je pro ni masový nebo zeleninový vývar a výrazná houbová chuť. Má krémovou texturu, obsahuje nakrájené hřiby, je zjemněná smetanou a často se podává s těstovinami nebo tradičními knedlíčky zvanými „kluski“.
Další verzí zelné polévky s houbami je polská horská zelňačka, se kterou se můžete setkat na polské straně Tater. Recept je tak jednoduchý a nenáročný na suroviny, že pokud jste právě přinesli domů košík plný hub, hravě jí během chvíle uvaříte doma.

5. Balkán: Jota (kyselá zelňačka s houbami)
Na Balkáně, zejména ve Slovinsku, je oblíbeným jídlem jota, což je tradiční polévka z kysaného zelí, fazolí a brambor. Existuje v různých verzích a její chuť se liší především podle toho, v jaké části země se nacházíte. Někde je součástí polévky pancetta, jinde se zase zahušťuje moukou a někde pro změnu nesmí chybět houby. Jota je výživná a vydatná polévka, ideální na chladné podzimní a zimní dny.
6. Francie: Quiche aux champignons (houbový koláč)
Francouzská kuchyně je vyhlášená a i houbové pokrmy zde mají své pevné místo. Musíme zmínit především quiche aux champignons, což je slaný koláč, který se připravuje z křehkého těsta s náplní ze směsi vajec, smetany a někdy také sýra. Existuje mnoho verzí slaného koláče, od nejznámějšího quiche lorraine, přes sýrový, se slaninou, až po slaný koláč se žampiony. Křupavé těsto a jemná chutná náplň dělají z quiche fantastické jídlo na večeři, ale můžete si ho vzít také na cesty nebo do práce.
Francouzi milují také luxusní lanýže. Používají je především k dochucení pokrmů, zejména v oblasti Provence. Mezi typická jídla patří omeleta s lanýži nebo foie gras s nastrouhanými lanýži. Lanýže kombinují také s věhlasnými francouzskými sýry, přidávají je do těstovin, houbového rizota, případně zvýrazňují chuť pokrmů lanýžovým olejem.
7. Finsko: Sienisalaatti (houbový salát)
Ve Finsku se houby často používají do různých salátů. Sienisalaatti je tradiční finský salát, který se připravuje ze slaných marinovaných nebo vařených hub, jako jsou lišky nebo hřiby, ale lze použít i jejich směs nebo jiné lesní houby. Ty se míchají se zakysanou smetanou, cibulí a kořením, což tvoří osvěžující, ale přitom sytý pokrm. Tento salát nesmí chybět na finské vánoční tabuli.
8. Německo: Pfifferlinge mit Semmelknödel (lišková omáčka s knedlíky)
I když v německé kuchyni nemají houby tak hojné zastoupení, přesto se s nimi na jídelníčku můžete setkat. Jedním z typických houbových jídel je Pfifferlinge mit Semmelknödel – lišky s houskovými knedlíky. Jde o sezónní jídlo, které se připravuje především na podzim a v létě, tedy v období, kdy je možné nasbírat čerstvé lišky. Ty se orestují na másle s cibulí a bylinkami, a poté se často podávají s bohatou smetanovou omáčkou v kombinaci s německým houskovým knedlíkem.
Lišky jsou oblíbené také v dalších sezónních pokrmech a podávají se k bramborám nebo v tradiční vaječné omeletě. Dále se používají žampiony (Champignons) nebo hřiby (Steinpilze). Němci je často přidávají do smetanových omáček k těstovinám nebo do polévky.
Neobvyklou kombinací německé, české a francouzské kuchyně jsou také špecle s houbami a sýrem gruyère podle Honzy Punčocháře, kdy jemné noky doprovází lahodná omáčka z lišek, cukety a tymiánu. Vše nakonec zvýrazní pikantní sýr gruyère. Tuto dobrotu servírují v jeho dejvické restauraci U Matěje.
Zdroje: Apetit, Tasteatlas.com