Bazalku nejspíš podle vůně, vzhledu a chuti rozezná kdekdo – věděli jste ale, že není bazalka jako bazalka? Znáte rozdíly mezi thajskou, červenolistou a klasickou bazalkou? A která z nich se nejlépe hodí do vašeho oblíbeného receptu?
Bazalka je nezastupitelnou bylinkou v mnoha světových kuchyních, pěstuje se ovšem v řadě odrůd, z nichž každá má specifické vlastnosti. Od klasické italské bazalky až po exotickou thajskou – každá varianta přináší do kuchyně něco jedinečného.
Klasická bazalka
Klasická bazalka, známá také jako sladká bazalka, je základní ingrediencí italské kuchyně. Má velké, jasně zelené listy a její vůně je sladce kořeněná s nádechem hřebíčku a anýzu.
Narazit můžete také například na bazalku citrónovou, limetkovou nebo anýzovou, které pokrmům dodají kromě typické chuti ještě specifické aroma.
Na co bazalku využít:
- Pesto: Bazalkové pesto je klasika, která nikdy neomrzí.
- Rajčatové saláty: Osvědčeným receptem je salát caprese.
- Omáčky: Bazalková omáčka se skvěle hodí například k těstovinám.
- Bazalková limonáda: Co v létě zkusit na osvěžení namísto mátového bazalkový drink?
Thajská bazalka
Thajská varianta bazalky má podobně jako další asijské varianty výraznou chuť po lékořici a anýzu. Asijským pokrmům dodává exotický nádech. Její listy jsou tmavě zelené s nápadně purpurovými stonky.
Na co thajskou bazalku využít v kuchyni:
- Hlavní chody: Zkuste si připravit bazalkové kuře na thajský způsob.
- Polévky: Bazalka nesmí chybět v tradiční thajské polévce Tom Yum, čestvá se však přidává i k vietnamské Pho.
- Kari: Do asijského kari se bazalka přidává na konci vaření, aby si zachovala aroma.
Dekorativní druhy bazalky
Do této skupiny se řadí například červenolistá bazalka, která má nádherně purpurové listy a výraznou vůni, čímž se podobná klasické bazalce, je však o něco silnější.
- Velkým hitem je také bazalka Dark Opal, která je díky svým temně purpurovým až černým listům považována za jednu z nejkrásnějších odrůd. Díky svému vzezření dokážou tyto varianty dodat pokrmům nejen chuťový, ale i dekorativní akcent.
Na co v kuchyni využít dekorativní druhy bazalky:
- Saláty: Bazalka dodá barvu a aroma zeleninovým salátům.
- Aromatické oleje: Vynikající pro výrobu bazalkového oleje nebo bazalkového octa.
- Polévky: Z bazalky snadno vykouzlíte také osvěžující krémové polévky.
Všechny druhy bazalky se obecně snadno kombinují s různými základními ingrediencemi. Rajčata a česnek tvoří klasický základ pro italské pokrmy. Kokosové mléko a chilli jsou zase ideální pro asijská jídla. A olivový olej a citron se zase skvěle hodí pro svěží salátové dresinky.
Ať už dáváte přednost klasice, exotické thajské variantě nebo dekorativní červenolisté bazalce, každá z nich má ve vaší kuchyni své místo. Nebojte se experimentovat a zjistěte, která bazalka se stane vaším novým letním favoritem!
Zdroje: Vše o koření, Bez pšenice, Zahrada.cz