Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mnoho tváří bazalky: Kterou na co použít? Své místo má v italské i asijské kuchyni

Mnoho tváří bazalky: Kterou na co použít? Své místo má v italské i asijské kuchyni
sdílet:

Bazalku nejspíš podle vůně, vzhledu a chuti rozezná kdekdo – věděli jste ale, že není bazalka jako bazalka? Znáte rozdíly mezi thajskou, červenolistou a klasickou bazalkou? A která z nich se nejlépe hodí do vašeho oblíbeného receptu?

Bazalka je nezastupitelnou bylinkou v mnoha světových kuchyních, pěstuje se ovšem v řadě odrůd, z nichž každá má specifické vlastnosti. Od klasické italské bazalky až po exotickou thajskou – každá varianta přináší do kuchyně něco jedinečného.

Klasická bazalka

Klasická bazalka, známá také jako sladká bazalka, je základní ingrediencí italské kuchyně. Má velké, jasně zelené listy a její vůně je sladce kořeněná s nádechem hřebíčku a anýzu.

Narazit můžete také například na bazalku citrónovou, limetkovou nebo anýzovou, které pokrmům dodají kromě typické chuti ještě specifické aroma.

Na co bazalku využít:

Thajská bazalka

Thajská varianta bazalky má podobně jako další asijské varianty výraznou chuť po lékořici a anýzu. Asijským pokrmům dodává exotický nádech. Její listy jsou tmavě zelené s nápadně purpurovými stonky.

Na co thajskou bazalku využít v kuchyni:

Dekorativní druhy bazalky

Do této skupiny se řadí například červenolistá bazalka, která má nádherně purpurové listy a výraznou vůni, čímž se podobná klasické bazalce, je však o něco silnější.

  • Velkým hitem je také bazalka Dark Opal, která je díky svým temně purpurovým až černým listům považována za jednu z nejkrásnějších odrůd. Díky svému vzezření dokážou tyto varianty dodat pokrmům nejen chuťový, ale i dekorativní akcent.

Na co v kuchyni využít dekorativní druhy bazalky:

Všechny druhy bazalky se obecně snadno kombinují s různými základními ingrediencemi. Rajčata a česnek tvoří klasický základ pro italské pokrmy. Kokosové mléko a chilli jsou zase ideální pro asijská jídla. A olivový olej a citron se zase skvěle hodí pro svěží salátové dresinky.

Ať už dáváte přednost klasice, exotické thajské variantě nebo dekorativní červenolisté bazalce, každá z nich má ve vaší kuchyni své místo. Nebojte se experimentovat a zjistěte, která bazalka se stane vaším novým letním favoritem!

Zdroje: Vše o koření, Bez pšenice, Zahrada.cz

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín