Mexiko nabízí nejen uchvatné scenérie a turistické destinace, ale také jedinečnou kuchyni plnou pestrobarevných jídel. A k nejoblíbenějším patří určitě enchiladas. O co jde a jaké druhy můžete ochutnat?
Co je enchiladas?
Enchiladas patří k tradičním mexickým pokrmům, které se staly populární po celém světě. Jedná se o kukuřičné tortilly plněné masem, zeleninou, bramborami, sýrem, fazolemi a spoustou dalších surovin, které se namáčejí do různých omáček připravených nejčastěji z chilli papriček.
- Enchilada je minulé příčestí španělského slovesa enchilar, což znamená „s chilli papričkou“ nebo doslovněji „okořeněno či ozdobeno chilli“.
- Na enchiladas si prý pochutnávali už Mayové a Aztékové, kteří pokrm nazývali tlaxcalli.
- Byli to až španělští dobyvatelé, kdo plněné tortilly pojmenoval, jak je známe dodnes.
- Později byl recept na enchiladas uveden v první mexické kuchařce El cocinero mexicano z roku 1831.
Z prázdné tortilly k náplním a omáčkám
Enchilada je původně suchá kukuřičná tortilla, kterou si lidé namáčeli do chilli omáčky. Postupem času se začaly placky plnit různými druhy masa, sýry, zeleninou, fazolemi a vynalézaly se další a další omáčky, až se z enchiladas stal pokrm, který si každý může upravit podle svých preferencí.
- K nejoblíbenějším patří určitě enchiladas con chile rojo, které jsou plněné masem a vynikají zejména tradiční červenou omáčkou, která obsahuje sušené chilli papričky, česnek a sůl. A pokud do směsi přidáte ještě rajčata, získáte lahodnou omáčku chile Colorado.
- Populární jsou také enchiladas con mole, kterým se říká enmoladas. Bývají plněné kuřecím masem, ale typická je hlavně omáčka jménem mole, která má spoustu regionálních variant. Nejznámější je mole poblano. Kromě chilli obsahuje koření jako hřebíček, skořici, nové koření, koriandr, anýz), semínka a rozinky nebo tmavou čokoládu.
- Enchiladas suizas, neboli švýcarské enchiladas, získaly své jméno podle toho, že jsou na povrchu bílé jako zasněžené Alpy. Plní se kuřecím masem, ochucují salsou verde ze zelených chilli papriček a posypávají se typickým španělským sýrem queso fresco.
- Dále můžete ochutnat enfrijoladas, které se plní sýrem a cibulí a přelévají fazolovou omáčkou.
- Regionální varianta enchiladas potosinas pochází ze San Luis Potosí v Mexiku a je zajímavá tím, že se chilli papričky přidávají i do těsta na tortilly, které se většinou smaží na pánvi do křupava. Poté se plní směsí česneku, rajčat, zelených papriček Serrano a sýru typu cheddar.
Jak a co servírovat k enchiladas?
Kromě různých druhů omáček a náplní se enchiladas liší tím, v jakém tvaru tortilly dostanete. Mohou být srolované, přeložené nebo stohované.
- Enchiladas se často zdobí sýrem, zakysanou smetanou, salátem, cibulí, olivami nebo koriandrem.
- Co se týče příloh, které se k enchiladas hodí, máte široké pole možností. Můžete k nim přikusovat tortilla chipsy s nejrůznějšími salsami (například mangovou), vařenými a rozmačkanými fazolemi, rýží, guacamole nebo mexickou polévkou.
- Nebo můžete zkusit mexickou variantu salátu coleslaw, kde je místo majonézového dresinku pikantní omáčka z jablečného octu a koriandru.
- Báječnou přílohou je také Elote neboli grilovaná kukuřice po mexicku. A čím se liší od té klasické? Je politá směsí majonézy a zakysané smetany, posypaná chilli a zralým mexickým sýrem Cotija nebo fetou. Dokonale vyváženou chuť završuje trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.
Zdroje informací: History Today, Instacart, Curious Cuisiniere, Mexican Food Journal