Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nečekejte na vlašské ořechy, až dozrají. Z nezralých svatojánských právě teď můžete udělat likér i kompot

nezralé vlašské ořechy
ZDROJ: Willfried Wende/Pixabay
sdílet:

Kolem svatého Jana, tedy 24.6. až zhruba do 29.6. se sbírají nezralé zelené ořechy. Dnes se většinou jen vylouhují v alkoholu na ořechový likér, v minulosti se z nich dělal vynikající kompot. Jsou i další možnosti, jak je využít: naložit je nakyselo nebo je místo do tvrdého alkoholu nechat macerovat ve víně.

Základem je sebrat neporušené ořechy (pozor na jakékoli stopy plísně) se zelenou, ještě měkkou a nevyvinutou skořápkou. Zda jste čas na sběr ořechů nepropásli, snadno ověříte tak, že plodem hladce projde špendlík, nebo jde lehce rozkrojit.

  • Pokud narazíte na odpor, znamená to, že ořechy již nejsou na nakládání vhodné a je třeba počkat napřesrok. Ořechy by měly být také dostatečně velké, kolem 30 gramů. Pokud je ořech měkký, tak jak má, je třeba důkladně jej propíchat. Následně se naloží do vody, aby se vyloučily hořké látky, vodu je nutné každý den měnit.
  • Pokud máte alergii na ořechy, nebo obecně trpíte zvýšenou citlivostí na různé druhy potravin, buďte s ořechy opatrní, protože jsou silným alergenem, a to nejen jádra, ale i slupky.

Tip: Ořechy sbírejte v rukavicích. Slupka pouští barvivo, které na vzduchu oxiduje a kůži barví do hněda. Navíc jde velmi špatně umýt, takže ruce zůstávají hnědé několik dnů. Rukavice nesundavejte ani i při mytí a zpracovávání ořechů.

Síla nezralých vlašáků

Obsahují nezralé ořechy zdraví prospěšné látky? Ano! Jen dejte pozor, pokud máte zvýšenou citlivost na určité látky nebo potravinové alergie – ořechy jsou silné alergeny, jak jádro, tak i slupka.

  • Jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Kromě toho jsou bohaté na minerály jako například železo, jód, vápník, draslík či hořčík, obsahují také antioxidanty.
  • Díky všem výše zmíněným látkám posilují imunitu, zbavují tělo těžkých kovů, čistí krev, mají antibiotické a antibakteriální účinky.
  • Příznivě působí na trávení a také působí proti únavě, stresu a depresím.
  • Používají se k výrobě esencí a tinktur. Obklady z tinktury ze zelených ořechů se používají například při bolestech kloubů.

Vezměte také v potaz, kompot i likér obsahují cukr a v případě likéru i alkohol, což zdravotní benefity významně snižuje. Oboje berte jako pochutinu, než jako lék.

Domácí dobroty z nezralých vlašských ořechů

Nezralé vlašské ořechy se v různých podobách konzumují tedy především pro svou ojedinělou chuť. Vyzkoušejte domácí ořechovku nebo ořechový kompot.

Svatojánská ořechovka

  • Na svatojánskou ořechovku si připravte: 30 nezralých vlašských ořechů, 1 litr minimálně 40% alkoholu, 2 citrony, kousek celé skořice, 8 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, lžíci nastrouhaného zázvoru, ¾ kg cukru
  • Postup: Ořechy důkladně omyjte, rozpulte a dejte do zavařovací sklenice. Zalijte alkoholem, přidejte kůru z citronů, skořici, hřebíček, nové koření a zázvor. Sklenici přikryjte a postavte na slunné místo alespoň na čtyři týdny. Každý den protřepte. Po čtyřech týdnech smíchejte výluh s cukrovým rozvarem (3/4 kg cukru svařeným s 250 ml vody), sceďte přes jemné plátno a rozlijte do lahví.

Ořechovka údajně pomáhá s trávením, chutí k jídlu a účinně působí i na zácpu. Proto se doporučuje dát si panáka ořechovky po jídle.

Ořechový kompot

  • Na ořechový kompot si připravte: 1 kg nezralých vlašských ořechů, 800 g cukru, hřebíček, celou skořici
  • Postup: Ořechy hustě propíchejte jehlicí a dejte do studené vody na dva až tři týdny. Každý den vodu vyměňujte – je to důležité, protože do vody se vyplavují hořčiny. Postupně celé ořechy zčernají, což je známka, že vše ja na dobré cestě. Pak ořechy sceďte, nechte okapat a uvařte v čisté vodě doměkka. Ořechy sceďte, zalijte cukrovým rozvarem (svařte 800 g cukru s 1 litrem vody), přikryjte a nechte stát do druhého dne, aby se dobře prosladily. Další den ořechy znovu sceďte a zachycenou tekutinu povařte do zhoustnutí. Okapané ořechy narovnejte do zavařovacích sklenic, přelijte horkou vodou, přidejte hřebíček, skořici a uzavřete. Sterilujte cca 20 až 40 minut při teplotě 90 °C.

Ořechy z kompotu se nakrájené na jemné plátky používají jako ozdoba moučníků – zkuste jimi ozdobit třeba ořechový dort - slušet bude třeba tomuto receptu

Nechce vám s ořechy piplat nebo jste propásli dobu sběru? Lahodný kompot můžete ochutnat pod názvem Svatojánské ořechy. Vyrábí jej podle historického starého receptu parta nadšenců pod značkou Chuť Moravy.

V jejich podání jsou ořechy měkké, ale na závěr jemně křupnou. Naloženy jsou ve směsi sirupu s pečlivě vyladěným kořením. Jejich svatojánské ořechy posbíraly několik cen včetně trojefe z nejznámější kulinářské soutěže Great Taste Awards. Oblíbil si je i šéfkuchař Zdeněk Pohlereich, který je objednává do svých restaurací a vařil s nimi i v pořadu Teď vaří šéf.

K čemu se svatojánské ořechy hodí?

Svatojánské ořechy, nakrájené na tenké plátky, nejlépe vyniknou v kombinaci s čerstvými smetanovými sýry či paštikou. Zkuste jimi ozdobit obležený chlebíček, dodají nejen skvělou chuť, ale i výborně vypadají. Skvěle se také hodí ke zvěřině, do salátů nebo dezertů – skvělé budou třeba na vanilkové zmrzlině.

Další využití ořechů

Ořechy nemusí být ale připravené výlučně s cukrem. Lze je naložit na sladkokyselo s octem, jedí se pak jako dolpněk k sýrům, přidávají se k dušeným, pečeným a grilovaným masům či do paštik, lze z nich vyrábět kečupy a čatný.

  • Z ořechů můžete vyrobit i fortifikované ořechové víno, známé jako vine de noix: ořechy se rozdrtí, naloží se spolu s kořením a cukrem do silného červeného vína a brandy tak, aby v lahvi nebylo příliš mnoho vzduchu.
  • Pak láhve stačí nechat je celých sto dnů stát a každý den protřepat.
  • Během slunných dnů je pak dobré vystavit láhev na pár hodin na slunce.
  • Na závěr se pak víno scedí do čistých lahví a uloží do chladuk dalšímu zrání. Vine de noix se nikdy neotvírá před Vánoci, nejdříve až na Velikonoce – čím déle víno odpočívá, tím lépe. Vychutnává se po malých doušcích.

Zdroj: Chuť Moravy, Zkvašeno

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín