Květák je vynikající základ pro různé koření, protože snadno přijímá chutě a vůně. Nebojte se experimentovat, může chutnat pokaždé jinak. Ať už zvolíte středoevropský kmín, exotické směsi kari nebo ostré chilli, květák se vždy bez protestů přizpůsobí.
Kari a kurkuma: Chutě Indie květáku sluší
Květák je ideální pro výrazné a voňavé indické koření. Pohrajte si s kombinacemi kurkumy, koriandru a římského kmínu. Kurkuma, se svou žlutou barvou a nahořklou chutí s jemně pepřovými tóny, se zvlášť hodí na pečený květák. Můžete ji doplnit hřebíčkem, skořicí a badyánem nebo použít směsi jako garam masala, hot curry masala nebo tandoori masala.
- Indické koření je skvělé nejen na pečení, ale i na dušení květáku. Vyzkoušejte ho třeba v exotické květákové polévce.
- Rozmixovaný květák výborně zahustí omáčky a indické koření jim dodá exotický nádech.
TIP: Kari koření se výborně kombinuje s kokosovým mlékem, které chutě zjemní. Vyzkoušejte květákové kari s kokosovým mlékem či indické květákové kari.
Kmín: Výrazná chuť středoevropské kuchyně
Kmín má silnou a výraznou chuť, dodává pokrmům zemitost i hřejivý nádech. Hojně se užívá ve střední Evropě. Květák, který okořeníte kmínem, můžete péct, ale i smažit, nebo z něj připravit polévku.
-
Jelikož je o kmínu všeobecně známo, že pomáhá při trávení těžších jídel, je v kombinaci s květákem výbornou volbou. Pro některé lidi může být květák totiž hůře stravitelný.
Paprika: Sladká, pálivá nebo uzená?
Mletá paprika dodá květáku intenzivní kořeněnou chuť s jemně nasládlými tóny, příjemné aroma a sytě červenou barvu. Použít můžete sladkou, pálivou nebo uzenou.
- Uzená paprika přidá zajímavý kouřový nádech, který můžete umocnit přidáním kousku uzeniny.
- Při použití pálivé papriky si dejte pozor, abyste nezakryli jemnou chuť květáku – jinak by pokrm mohl být spíše pálivý než chutný.
Česnek: Silné aroma i pikantní chuť
Česnek se vyznačuje pikantní chutí a intenzivním aroma, což z něj činí skvělého partnera pro pečený květák. Kombinace květáku a česneku je také vynikající v polévkách a květákovém pyré.
-
Pokud chcete chuť česneku zjemnit, doporučujeme ho nejprve opéct na másle nebo oleji, než ho přidáte do pokrmu.
-
Výborně chutná květáková polévka s pečeným česnekem.
Rozmarýn: V použití buďte střídmí
Rozmarýn má výraznou vůni, která lehce připomíná borovici. Kombinace květáku a rozmarýnu chutná delikátně hlavně v pečených pokrmech. Prospěje mu, když přidáte ještě olivový olej a čerstvý česnek.
-
S množstvím rozmarýnu buďte opravdu opatrní, mohl by přebít jemnou chuť květáku, navíc ve větším množství způsobuje hořkost pokrmu.
-
Vyzkoušejte například náš slaný koláč s květákem a rozmarýnem.
Zázvor: Pikantnost i citronový tón
Zázvor přidává do pokrmů ostrou až pikantní chuť, ale také svěží tón s nádechem citronu. S jemným květákem dokáže udělat hotové divy – především se tato kombinace hodí do jídel připravených v duchu asijské exotiky. Výborně budou chutnat omáčky i polévky, kde nakombinujete květák a čerstvý nastrouhaný zázvor.
-
Květák se zázvorem si dobře rozumí i s kari, nebojte se ho do pokrmu přidat.
-
Doporučujeme náš recept na aloo gobi neboli květák a brambory.
Rady a tipy aneb jak docílit lepší chuti
- Pokud budete květák péct, před pečením ho dobře promíchejte s olejem a kořením. Chuť se tak rovnoměrně rozloží a dostane se i do hůře dostupných míst květákových růžiček.
- Koření zkuste kombinovat intuitivně. Pokud květák připravujete například na italský způsob, podívejte se, jaké běžné koření se v Itálii používá, totéž platí i pro asijské či středoevropské recepty.
-
Italské chutě se spojují s bazalkou a oreganem, Asii sluší například zázvor, chilli, ale i anýz, citronová kůra, fenykl či česnek a středoevropská kuchyně využívá například kmín a hořčičné semínko.
Zdroj informací: časopis Apetit