Jahody se mohou lišit velikostí, tvarem, barvou, vůní a také chutí. To je důvodem proč vás některé svým aroma doslova omráčí, některé jsou šťavnaté a sladké, jiné pevnější a odolnější. Díky svým unikátním vlastnostem se jahody hodí i na různé využití – některé ozdobí dort, jiné zazáří v džemu. Ve spolupráci s Milanem Hančem, pěstitelem z Farmy Hanč Vraňany, jsme pro vás sepsali přehled nejpěstovanějších odrůd u nás a popis dvou převážně dovozových variet.
1) Karmen
Původní česká odrůda jahod, velmi měkká a šťavnatá, krásné karmínové barvy. Božská do piškotových dortů, jimž dodá šťávu. Kvůli měkkosti jsou jahody Karmen nevhodné k mražení a kompotování. Mohou být duté.
2) Korona
Jedná se o starou odrůdu, s vyváženým poměrem sladkosti a kyselosti. Jahody jsou pevné, a přesto velmi šťavnaté. Skvělé na přímý konzum i k zavařování (např. kompoty).
3) Senga sengana
Odrůda našich babiček. Jahody mají nádhernou tmavou barvu, kterou ochotně předají krémům nebo smetanové zmrzlině. Všestranná, v chuti lehce kořeněná a velmi aromatická.
4) Honeyoe
Jedná se o velmi ranou odrůdu se svěží a příjemně kyselou chutí. Má spíše měkčí plody, takže je perfektní na jahodový džem či sirup. Ve slunném a horkém počasí mohou mít plody náznak ,grepové‘ hořkosti.
5) Sonata
Má hodně pektinu, hodí se tedy na jahodový džem. Velmi dobře snáší mražení. V barvě je spíše do oranžova, takže se nedoporučuje třeba do jahodových pokrmů, neboť jim nedodá výrazný odstín. Chuť je ovšem příjemně sladká.
6) Mara de Bois
Převislá, stáleplodící, vhodná i do truhlíků. Připomíná lesní jahody.
7) Malwina
Pozdní prázdninová odrůda s velkými plody, pěstiteli přezdívaná ,vitacit‘: je totiž až návykově sladká a kyselá zároveň. Všestranná, lze dobře mrazit.
8) Wendy
Jedná se o velmi ranou odrůdu. Jahody Wendy se vyznačují vysokou koncentrací cukrů prakticky bez kyseliny. Velké oblibě se těší u dětí.
9) Induka
Tmavá a pevná jahoda, chutí mezi Senga senganou a Koronou. Skvělá na přímou spotřebu, do jahodových pohárů nebo na jahodové koláče a podobně.
10) Rumba
Oslňuje vzhledem, má krásné kulaté tvary, lesklé a pravidelné plody. Velmi raná, vyšlechtěná původně do Skandinávie. Chutí spíše sladká, může působit lehce fádně. Ideální na dekorace – žádná jahoda nezazáří na dortu tak jako Rumba!
11) Elsanta
Nejpěstovanější jahoda na světě, tvrdá a odolná proti otlaku, uvnitř skoro bílá, což je nevýhoda při zavařování. Tzv. ,supermarketová‘ jahoda, která vydrží dlouhé skladování, ale v chuti je spíše mdlá. U nás se moc nepěstuje, pokud ji potkáte v sezoně na stánku, nejspíš přijela z Německa.
12) Verdi
Nová raná odrůda, v níž pěstitelé vidí velkou budoucnost. Dobře roste i v méně hnojených půdách. Produkuje velké, kuželovité plody, které jsou relativně pevné a přitom mají velmi šťavnatou a sladkou dužinu.
Zdroj: Apetit, Milan Hanč (Farma Hanč Vraňany)