Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Není jahoda jako jahoda: Jak se liší a k čemu se hodí jednotlivé odrůdy jahod

Jahody
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Jahody se mohou lišit velikostí, tvarem, barvou, vůní a také chutí. To je důvodem proč vás některé svým aroma doslova omráčí, některé jsou šťavnaté a sladké, jiné pevnější a odolnější. Díky svým unikátním vlastnostem se jahody hodí i na různé využití – některé ozdobí dort, jiné zazáří v džemu. Ve spolupráci s Milanem Hančem, pěstitelem z Farmy Hanč Vraňany, jsme pro vás sepsali přehled nejpěstovanějších odrůd u nás a popis dvou převážně dovozových variet.

1) Karmen

Původní česká odrůda jahod, velmi měkká a šťavnatá, krásné karmínové barvy. Božská do piškotových dortů, jimž dodá šťávu. Kvůli měkkosti jsou jahody Karmen nevhodné k mražení a kompotování. Mohou být duté.

2) Korona

Jedná se o starou odrůdu, s vyváženým poměrem sladkosti a kyselosti. Jahody jsou pevné, a přesto velmi šťavnaté. Skvělé na přímý konzum i k zavařování (např. kompoty).

3) Senga sengana 

Odrůda našich babiček. Jahody mají nádhernou tmavou barvu, kterou ochotně předají krémům nebo smetanové zmrzlině. Všestranná, v chuti lehce kořeněná a velmi aromatická.

4) Honeyoe

Jedná se o velmi ranou odrůdu se svěží a příjemně kyselou chutí. Má spíše měkčí plody, takže je perfektní na jahodový džem či sirup. Ve slunném a horkém počasí mohou mít plody náznak ,grepové‘ hořkosti.

5) Sonata

Má hodně pektinu, hodí se tedy na jahodový džem. Velmi dobře snáší mražení. V barvě je spíše do oranžova, takže se nedoporučuje třeba do jahodových pokrmů, neboť jim nedodá výrazný odstín. Chuť je ovšem příjemně sladká.

6) Mara de Bois 

Převislá, stáleplodící, vhodná i do truhlíků. Připomíná lesní jahody.

7) Malwina

Pozdní prázdninová odrůda s velkými plody, pěstiteli přezdívaná ,vitacit‘: je totiž až návykově sladká a kyselá zároveň. Všestranná, lze dobře mrazit. 

8) Wendy

Jedná se o velmi ranou odrůdu. Jahody Wendy se vyznačují vysokou koncentrací cukrů prakticky bez kyseliny. Velké oblibě se těší u dětí. 

Skryt pre seznam

9) Induka

Tmavá a pevná jahoda, chutí mezi Senga senganou a Koronou. Skvělá na přímou spotřebu, do jahodových pohárů nebo na jahodové koláče a podobně.

10) Rumba

Oslňuje vzhledem, má krásné kulaté tvary, lesklé a pravidelné plody. Velmi raná, vyšlechtěná původně do Skandinávie. Chutí spíše sladká, může působit lehce fádně. Ideální na dekorace – žádná jahoda nezazáří na dortu tak jako Rumba!

11) Elsanta

Nejpěstovanější jahoda na světě, tvrdá a odolná proti otlaku, uvnitř skoro bílá, což je nevýhoda při zavařování. Tzv. ,supermarketová‘ jahoda, která vydrží dlouhé skladování, ale v chuti je spíše mdlá. U nás se moc nepěstuje, pokud ji potkáte v sezoně na stánku, nejspíš přijela z Německa.

12) Verdi

Nová raná odrůda, v níž pěstitelé vidí velkou budoucnost. Dobře roste i v méně hnojených půdách. Produkuje velké, kuželovité plody, které jsou relativně pevné a přitom mají velmi šťavnatou a sladkou dužinu.

Zdroj: Apetit, Milan Hanč (Farma Hanč Vraňany)

Skryt pre seznam

Související články

Související recepty

Apetit magazín