Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pískavice řecké seno neboli fenugreek: Zazáří v kari a indických zeleninových jídlech. Sehnat ji není obtížné

Dušené perské brambory s pískavicí
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Pískavice řecké seno není jen léčivá bylina, ale také fantastická surovina. Pro svou jedinečnou chuť nachází široké využití v pokrmech po celém světě. Objevte její chuť a způsoby, jak ji využít i ve vaší kuchyni.

Pískavice je bylina, jejíž semena mají intenzivní, lehce nahořklou chuť připomínající javorový sirup nebo lehce připálený cukr. Že to nezní moc lákavě? Dejte jí šanci – její jedinečná chuť dodá vašim pokrmům nezapomenutelný charakter, který si rychle oblíbíte.

Jak využít pískavici řecké seno v kuchyni?

V Indii se semena pískavice řeckého sena tradičně používají při vaření, a proto není překvapením, že téměř žádné indické kari směs se bez nich neobejde. Nejste fanoušci indické kuchyně? Nevadí, pískavice skvěle ladí i s cuketou nebo květákem. Bulhaři si zase pískavici oblíbili v kombinaci se sýry. Nebojte se ji použít v kuchyni ani vy.

  • Marinády: pískavice dodává hloubku hloubku marinádám na maso a zeleninu, zvláště pokud je kombinována s jogurtem nebo olejem.
  • Dochucení luštěnin: skvěle se hodí k fazolím nebo čočce, kterým dodává pikantní nádech.
  • Omáčky a polévky: obohacuje omáčky a polévky a podporuje trávení.
  • Brambory: ideální je i pro pečené a vařené brambory.
  • Kari pokrmy: Pískavice je nezbytná surovina v mnoha kari směsích.

Pokud si netroufáte použít pískavici jako hlavní koření pro vaši fazolovou polévku nebo kari, neváhejte sáhnout po čubrici, základ této kořenící směsi tvoří právě pískavice spolu se saturejkou. Vaše pokrmy tak získají šmrnc a výraznou chuť.

Zdravotní přínosy pískavice

Je nabitá minerály jako železo, draslík a vápník, stejně jako vitamíny skupiny B, A a C. Nejenže podporuje trávení, ale je také skvělou pomocnicí pro kojící maminky.

  • Zlepšuje trávení, pomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Má antioxidační vlastnosti.

Zdroje: BBC Food, The Spruce Eats, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...