Nová registrace Zapomenuté heslo

Pistácie: Oříšky, které nikdy nevyjdou z módy – dnes září v dezertech, pečivu i slaných pochoutkách

21. 3. 2025
Uzlíky s čokoládou a pistáciemi
Olive Magazine/Immediate Media

Pistácie – malé zelené oříšky v naprasklé skořápce, po kterých díky dubajské čokoládě dnes šílí celý svět víc než kdy dřív. Přesto, že jejich cena v posledních dnech stoupla na svá maxima, existuje hned několik důvodů, proč si je v jídelníčku ponechat. Ať už ve formě sladkého dezertu, nebo posypky na ranní kaši, případně jako součást rychlé večeře.

Pistáciové oříšky rostou na stromě zvaném řečík pistáciový (Pistacia vera), známém také jako pistácie pravá. Pocházejí z oblasti Středního východu a Střední Asie, kde se tyto stromy pěstují už více než 9 000 let.

Pistácie a jejich vliv na zdraví

Syrové pistácie obsahují přibližně 45 % zdravých tuků, 20 % bílkovin a 28 % sacharidů. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B6, který podporuje funkci nervového systému, a draslíku, jež pomáhá regulovat krevní tlak. Kromě toho obsahují antioxidanty, které mohou přispívat k ochraně buněk před oxidačním stresem a také jim oříšky vděčí za svou zelenou (a fialovou) barvu.

Pistáciové recepty – od jadérek po mouku

Jádra pistácií se konzumují celá, nejčastěji pražená a následně solená. Ovšem na trhu je lze zakoupit i vyloupaná či různě zpracovaná. Ať už namletá na pistáciovou mouku, která je přirozeně bezlepková a hodí se převážně na pečení, tak i rozmělněná na pastu.

Pistácie se ve všech svých formách hojně využívají při pečení dezertů, jako je turecká chalva nebo tradiční baklava, ale přidávají se také do uzenin, nejznámější je italská mortadella. Tím ale výčet toho, jak využít pistácie v kuchyni, rozhodně nekončí. Rychle, snadno a jednoduše je uplatníte jak v sladkých receptech, tak i v těch slaných.

Šneky s malinami, pistáciemi a ricottou

Šneky z kynutého těsta nemusíte péct pouze v tradiční verzi se skořicovým cukrem. Tyto s malinami, pistáciemi a ricottou se svému známějšímu předchůdci s grácií vyrovnají. Jsou vláčné, barevné a přilákají nejen svým vzhledem, ale i vůní a chutí.

Šneky s malinami, pistáciemi a ricottou

Šneky s malinami, pistáciemi a ricottou

> 60 min
4.5(11x)
Přečíst recept

Malovaná kakaová roláda s pistáciemi

Krémová roláda už dávno není jen retro dezert s hutným máslovým krémem. Chcete-li jí vtisknout modernější vzhled, zkuste korpus pomalovat náhodnými nebo tematickými motivy a jako náplň zvolte krém odlehčený smetanou. Nasekané pistáciové oříšky dodají příjemnou texturu a matcha tea poslouží jako přírodní zelené barvivo.

Malovaná kakaová roláda s pistáciemi

Malovaná kakaová roláda s pistáciemi

< 60 min
3(12x)
Přečíst recept

Jogurtová bábovka

Stačí jen drobný detail a i jednoduchá jogurtová bábovka může vypadat slavnostně. Zkuste ji jako my polít bílou polevou a posypat nasekanými pistáciemi. Rázem získá působivý vzhled a další chuťový rozměr.

Jogurtová bábovka

Jogurtová bábovka

< 75 min
4.3(255x)
Přečíst recept

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

Pistácie také využijete při pečení domácího chleba. My jsme je společně se špekem, česnekem a šalvějí zamotali do kynutého těsta a vznikl voňavý trhací chleba, který je jako stvořený pro sdílení. Není třeba ho krájet, každý si svou porci jednoduše oddělí sám.

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

< 60 min
4.2(51x)
Přečíst recept

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou

Dalším důkazem toho, že oříšky najdou uplatnění i ve slaných pokrmech, je grilovaný losos s brokolicí a sojovými boby. A nebojte se je použít také jako křupavý doplněk na zeleninové saláty nebo neobvyklý pilaf z quinoy.

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou

< 60 min
5(6x)
Přečíst recept

Co možná nevíte o pistáciích

  • Ve Spojených státech se 26. února slaví Národní den pistácií. Někteří si dokonce tento den berou volno, aby si nejrůznější pochoutky ze svých oblíbených ořechů mohli náležitě vychutnat.

  • Pistácie patří mezi nejstarší kvetoucí stromy – lidé jejich plody jedí už nejméně 9000 let.

  • Pistácie jsou příbuzné s mangem a kořením sumah.

  • Říká se, že královna ze Sáby tyto zelené oříšky milovala a že byly symbolem štěstí.

  • V roce 2022 činila světová produkce pistácií jeden milion tun, přičemž Spojené státy, Írán a Turecko dohromady tvořily 88 % celkového objemu a stále se drží mezi těmi největšími dodavateli pistáciových oříšků.
  • S dubajskou čokoládou se zájem o tuto surovinu značně navýšil, což se pochopitelně odrazilo na ceně oříšků.

Zdroje: Apetit, Nutfruit.org, True-italian.com, en.Wikipedia.org, iDNES.cz

Sdílet článek

Ořechy Představení suroviny Jak na to

Související články