
Pistácie – malé zelené oříšky v naprasklé skořápce, po kterých díky dubajské čokoládě dnes šílí celý svět víc než kdy dřív. Přesto, že jejich cena v posledních dnech stoupla na svá maxima, existuje hned několik důvodů, proč si je v jídelníčku ponechat. Ať už ve formě sladkého dezertu, nebo posypky na ranní kaši, případně jako součást rychlé večeře.
Pistáciové oříšky rostou na stromě zvaném řečík pistáciový (Pistacia vera), známém také jako pistácie pravá. Pocházejí z oblasti Středního východu a Střední Asie, kde se tyto stromy pěstují už více než 9 000 let.
Pistácie a jejich vliv na zdraví
Syrové pistácie obsahují přibližně 45 % zdravých tuků, 20 % bílkovin a 28 % sacharidů. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B6, který podporuje funkci nervového systému, a draslíku, jež pomáhá regulovat krevní tlak. Kromě toho obsahují antioxidanty, které mohou přispívat k ochraně buněk před oxidačním stresem a také jim oříšky vděčí za svou zelenou (a fialovou) barvu.
Pistáciové recepty – od jadérek po mouku
Jádra pistácií se konzumují celá, nejčastěji pražená a následně solená. Ovšem na trhu je lze zakoupit i vyloupaná či různě zpracovaná. Ať už namletá na pistáciovou mouku, která je přirozeně bezlepková a hodí se převážně na pečení, tak i rozmělněná na pastu.
Pistácie se ve všech svých formách hojně využívají při pečení dezertů, jako je turecká chalva nebo tradiční baklava, ale přidávají se také do uzenin, nejznámější je italská mortadella. Tím ale výčet toho, jak využít pistácie v kuchyni, rozhodně nekončí. Rychle, snadno a jednoduše je uplatníte jak v sladkých receptech, tak i v těch slaných.
Šneky s malinami, pistáciemi a ricottou
Šneky z kynutého těsta nemusíte péct pouze v tradiční verzi se skořicovým cukrem. Tyto s malinami, pistáciemi a ricottou se svému známějšímu předchůdci s grácií vyrovnají. Jsou vláčné, barevné a přilákají nejen svým vzhledem, ale i vůní a chutí.

Malovaná kakaová roláda s pistáciemi
Krémová roláda už dávno není jen retro dezert s hutným máslovým krémem. Chcete-li jí vtisknout modernější vzhled, zkuste korpus pomalovat náhodnými nebo tematickými motivy a jako náplň zvolte krém odlehčený smetanou. Nasekané pistáciové oříšky dodají příjemnou texturu a matcha tea poslouží jako přírodní zelené barvivo.

Jogurtová bábovka
Stačí jen drobný detail a i jednoduchá jogurtová bábovka může vypadat slavnostně. Zkuste ji jako my polít bílou polevou a posypat nasekanými pistáciemi. Rázem získá působivý vzhled a další chuťový rozměr.

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem
Pistácie také využijete při pečení domácího chleba. My jsme je společně se špekem, česnekem a šalvějí zamotali do kynutého těsta a vznikl voňavý trhací chleba, který je jako stvořený pro sdílení. Není třeba ho krájet, každý si svou porci jednoduše oddělí sám.

Losos s limetou, pistáciemi a zelenou zeleninou
Dalším důkazem toho, že oříšky najdou uplatnění i ve slaných pokrmech, je grilovaný losos s brokolicí a sojovými boby. A nebojte se je použít také jako křupavý doplněk na zeleninové saláty nebo neobvyklý pilaf z quinoy.

Co možná nevíte o pistáciích
-
Ve Spojených státech se 26. února slaví Národní den pistácií. Někteří si dokonce tento den berou volno, aby si nejrůznější pochoutky ze svých oblíbených ořechů mohli náležitě vychutnat.
-
Pistácie patří mezi nejstarší kvetoucí stromy – lidé jejich plody jedí už nejméně 9000 let.
-
Pistácie jsou příbuzné s mangem a kořením sumah.
-
Říká se, že královna ze Sáby tyto zelené oříšky milovala a že byly symbolem štěstí.
- V roce 2022 činila světová produkce pistácií jeden milion tun, přičemž Spojené státy, Írán a Turecko dohromady tvořily 88 % celkového objemu a stále se drží mezi těmi největšími dodavateli pistáciových oříšků.
- S dubajskou čokoládou se zájem o tuto surovinu značně navýšil, což se pochopitelně odrazilo na ceně oříšků.
Zdroje: Apetit, Nutfruit.org, True-italian.com, en.Wikipedia.org, iDNES.cz