Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký krambl a mnoho dalších hřejivých receptů, které potěší duši.
Ranní teploty nebezpečně se přibližující nule nám pomalu připomínají, že se příroda brzy uloží k zimnímu spánku. Připravte si neodolatelné dezerty, které vás spolehlivě zahřejí. Pocit hřejivosti v dezertech ještě podpoří hřebíček, skořice a badyán – koření, bez kterého si podzimní pečení neumíme představit.
Hřejivé jablečné potěšení
Sladká podzimní jablíčka můžete uskladnit, zavařit nebo nastrouhat, zamrazit a připravit si tak směs na oblíbený štrúdl, který pak připravíte raz dva. Jak si ale nejlépe zpříjemnit podzimní víkendy? Přece nevšedními dezerty, kterými potěšíte sebe, rodinu i přátele. Pokud hledáte rychlý recept, máme pro vás skvělý tip na pečená medová jablka s mandlemi a rozinkami nebo jablka v medu s tvarohovým krémem. Provoňte si dům vůní jablek se skořicí a vedle tradičního závinu vyzkoušejte také luxusní tarte tatin a mnoho dalších variant sladkých jablečných dezertů.
Sladké hruškové hody
Věděli jste, že po celém světě roste až 2 500 různých druhů hrušní, které v létě, na podzim a některé i v zimě plodí hrušky různých velikostí, barev a chutí? Chcete-li si sklizeň hrušek uchovat celoročně, připravte si jemná hrušková povidla nebo tradiční kompot. A jakými dezerty z hrušek potěšíte své blízké? Vyzkoušejte rychlé hrnkové hruškové řezy, hruškový koláč nebo přidejte další plody podzimu – švestky a připravte luxusní švestkovo-hruškový krambl.
Voňavé dezerty se švestkami
Konzumace švestek údajně podporuje obranyschopnost organismu a přispívá také k dobré náladě. Dopřejte si sladkou odměnu s neodolatelnou vůní švestek v lahodných dezertech a vyzkoušejte švestkový koláč s makovou drobenkou, švestkové buchty, nebo namísto povidel zkuste připravit vynikající švestkovou pomazánku. Podobně jako švestky pak můžete připravit i další odrůdy slivoní, jako například špendlíky nebo mirabelky.
Vedle ovoce nezapomeňte na další podzimní suroviny, jako jsou například ořechy, které se k dezertům skvěle hodí. Připravte si třeba naši oblíbenou jablkovou bábovku s ořechy, která je pro nás symbolem podzimu.
Zdroje informací: časopis Apetit