Když se poprvé před šesti lety objevila, způsobila ve sladkém světě nevídaný poprask. K tmavé, mléčné a hořké čokoládě se přidal nový atraktivní druh: růžová. Nic tak převratného se ve světě čokolády neudálo od doby, kdy v roce 1936 vstoupila na trh čokoláda bílá.
Bez barviv a přidaného ovoce
Přirozeně rubínovou čokoládu si rychle zamilovali jak profesionální cukráři, tak konzumenti. Na svět ji po více než desetiletém vývoji přivedla belgická firma Callebaut a pojmenovala ji Ruby. Vzdor barvě Ruby neobsahuje barviva, ani jí lákavý pastelový růžový odstín nedodává přidané ovoce. Najdete v ní přísady typické pro mléčnou čokoládu – tedy kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr či mléko.
Nová generace: Jiskrnější odstín a výraznější chuť
Teď Callebaut přichází s novou generací rubínové čokolády. Má jasnější, jiskrnější odstín a především výraznější chuť. Dostupná na našem trhu bude až během podzimu. Česká republika však patří mezi první země, kde byla Ruby představena tím nejlepším možným způsobem. V pražské škole vaření Ola Kala se minulý týden sešli ambasadoři značky z Polska a Česka, aby z nové Ruby čokolády připravili dezerty a ukázali, s čím je specifická chuť možné párovat. Apetit byl u toho! Čokoládu jsme ochutnali v její čisté podobě a pak v dalších sladkých kreacích – pralinkách, dortech nebo jako polevu.
Chuťové nuance nové Ruby
Chuť Ruby je obecně příjemně krémová a je v ní cítit lesní ovoce i stopy citrusů. Oproti starší verzi v nové generaci vystupuje do popředí ovocitost a kyselost. Chuťové buňky degustátorů v Ruby poznávají například krvavý pomeranč, černý bez či podmáslí. Ruby cukráři většinou kombinují s ovocem.
- Mezi časté kombinace patří maliny, jahody, červený rybíz a obecně lesní ovoce.
- Páruje se i s citrusy nebo exotickým ovocem – například grapefruit nebo liči.
- Polští cukráři Ruby spojili i s kdoulí, čajem rooibos nebo květinovými vůněmi jako je levandule a růže.
Jak vzniká růžová barva čokolády?
Kde se ale růžová barva v čokoládě vlastně vzala? Nejde o nově vyšlechtěné nebo geneticky upravované boby. Společnost Callebaut vznik popisuje tak, že jeden z jejích odborníků na kakao zjistil, že jedinečné složky, které se přirozeně vyskytují v kakaových bobech, dávají vzniknout čokoládě s červeně růžovou barvou a ovocnou chutí. Díky spolupráci s Jacobsovou univerzitou v německých Brémách vývojáři přišli na to, co barvu způsobuje: ve vybraných bobech se nacházejí prekurzory, které při vhodném zpracování dovedou barvu uvolnit do výsledného produktu, růžové čokolády. Přesný proces výroby je obchodním tajemstvím značky.
Co nás čeká dál?
Nová Ruby by časem měla na trhu nahradit tu původní. K dostání bude během pár týdnů – především pro profesionální použití, ale balení budou k dostání i v cukrářských e-shopech. Většina zákazníků se s ní setká hlavně ve sladkých výtvorech cukrářů nebo čokolatiérů – a to nejspíš brzy.
Pro Apetit Online napsala Kateřina Kočičková