V Thajsku a v Číně vám jasmínovou rýži nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským kari. Odkud se vzala oblíbená dlouhozrnná aromatická rýže, co má společného s jasmínem a jak ji nejlépe připravit?
Svůj název jasmínová nezískala rýže podle své vůně, ale podle jasně bílé barvy, která se podobá barvě květů jasmínu.
Jde o druh dlouhozrnné rýže, kterou si zamilujete spolu s celou thajskou kuchyní. Je lehká a nadýchaná s charakteristickou příjemnou vůni, která připomíná popcorn. Má lehce nasládlou, jemně ořechovou chuť. Podává se ke stir-fry i dušeným pokrmům a thajských kari.
- Jasmínová rýže platí za oblíbenou přílohu především v Thajsku a v Číně, doplňuje jídla prakticky celé jihovýchodníh Asie, kde se taky pěstuje.
- Jasmínové rýži se také říká voňavá. V Thajsku, odkud pochází, ji nejčastěji najdete pod názvem Hom Mali, Khao Hom nebo Khao Mali.
- V Thajsku ji vyšlechtili teprve v 50. letech 20. století a existuje v několika odrůdách: červené, černé a fialové. Koupíte ji v loupané (bílé) i celozrnné variantě, která obsahuje více vlákniny a výživných látek.
- Aby jasmínová rýže neztratila své aroma, je nejlepší ji uchovávat na chladnějším místě kolem 15°C.
Jasmínovou rýži lze připravit také nasladko jako dezert, třeba s kokosovým mlékem a ovocem.
Jak uvařit dokonalou jasmínovou rýži
Jasmínová rýže má být lehce vlhká, trochu slepená ale nadýchaná. Před vařením je potřeba ji propláchnout. Jak na to?
- Rýžová zrnka nasypte do cedníku nebo síta a důkladně je proplachujte pod proudem studené vody, dokud voda, která odtéká, neztratí mléčný nádech a nebude čirá.
- Tak poznáte, že jste odstranili škrob, který zůstal na povrchu zrníček.
- Pro čtyři osoby při vaření počítejte se dvěma šálky rýže, které zalijte necelými třemi šálky studené vody. Množství vody, které uvádíme, je pouze orientační: doporučujeme řídit se pokyny výrobce na obalu suroviny.
- Rýži můžete před vařením i lehce osolit. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu přiveďte k varu.
- Poté snižte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut, dokud se nevstřebá téměř všechna voda.
- Nakonec vypněte plotýnku a nechte rýži pod poklicí dojít.
- Odstraňte pokličku, rýži načechrejte vidličkou, aby mohly odejít zbytky páry, a podávejte.
A ještě jeden tip: pokud milujete rýži a vaříte ji i několikrát týdně, zvažte nákup rýžovaru. Je to skvělý pomocník, který vám bezpracně během chvilky připraví dokonalou rýži.
Zdroj informací: časopis Apetit, Tilda, SeriousEats