Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč se thajské rýži říká jasmínová a jak se liší od basmati? Na vůni jasmínu zapomeňte

Asijská miska s rýží
ZDROJ: Alesia Kozik, Pexels
sdílet:

V Thajsku a v Číně vám jasmínovou rýži nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským kari. Odkud se vzala oblíbená dlouhozrnná aromatická rýže, co má společného s jasmínem a jak ji nejlépe připravit?

Svůj název jasmínová nezískala rýže podle své vůně, ale podle jasně bílé barvy, která se podobá barvě květů jasmínu.

Jde o druh dlouhozrnné rýže, kterou si zamilujete spolu s celou thajskou kuchyní. Je lehká a nadýchaná s charakteristickou příjemnou vůni, která připomíná popcorn. Má lehce nasládlou, jemně ořechovou chuť. Podává se ke stir-fry i dušeným pokrmům a thajských kari.

  • Jasmínová rýže platí za oblíbenou přílohu především v Thajsku a v Číně, doplňuje jídla prakticky celé jihovýchodníh Asie, kde se taky pěstuje.
  • Jasmínové rýži se také říká voňavá. V Thajsku, odkud pochází, ji nejčastěji najdete pod názvem Hom Mali, Khao Hom nebo Khao Mali.
  • V Thajsku ji vyšlechtili teprve v 50. letech 20. století a existuje v několika odrůdách: červené, černé a fialové. Koupíte ji v loupané (bílé) i celozrnné variantě, která obsahuje více vlákniny a výživných látek.
  • Aby jasmínová rýže neztratila své aroma, je nejlepší ji uchovávat na chladnějším místě kolem 15°C.

Jasmínovou rýži lze připravit také nasladko jako dezert, třeba s kokosovým mlékem a ovocem.  

Jak uvařit dokonalou jasmínovou rýži

Jasmínová rýže má být lehce vlhká, trochu slepená ale nadýchaná. Před vařením je potřeba ji propláchnout. Jak na to?

  • Rýžová zrnka nasypte do cedníku nebo síta a důkladně je proplachujte pod proudem studené vody, dokud voda, která odtéká, neztratí mléčný nádech a nebude čirá.
  • Tak poznáte, že jste odstranili škrob, který zůstal na povrchu zrníček.

  1. Pro čtyři osoby při vaření počítejte se dvěma šálky rýže, které zalijte necelými třemi šálky studené vody. Množství vody, které uvádíme, je pouze orientační: doporučujeme řídit se pokyny výrobce na obalu suroviny.
  2. Rýži můžete před vařením i lehce osolit. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu přiveďte k varu.
  3. Poté snižte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut, dokud se nevstřebá téměř všechna voda. 
  4. Nakonec vypněte plotýnku a nechte rýži pod poklicí dojít.
  5. Odstraňte pokličku, rýži načechrejte vidličkou, aby mohly odejít zbytky páry, a podávejte.

A ještě jeden tip: pokud milujete rýži a vaříte ji i několikrát týdně, zvažte nákup rýžovaru. Je to skvělý pomocník, který vám bezpracně během chvilky připraví dokonalou rýži.

Zdroj informací: časopis Apetit, Tilda, SeriousEats

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín