Nová registrace Zapomenuté heslo

Průvodce zelenými saláty list za listem. Který se hodí do burgeru, který do salátu a který i do teplé kuchyně?

8. 6. 2025
Římský salát
Shutterstock
Hlávkový salát Rukola Římský salát Další
3 fotky

Hlávkový, římský, ledový, dubáček... Nabídka listových salátů je tak pestrá, že mnohdy není snadné vybrat si ten pravý. Rozhoduje vzhled, chuť, ale také konzistence. Jaké jsou nejčastější druhy salátů, čím se od sebe liší, a k čemu se jednotlivé typy salátů nejlépe hodí.

1. Ledový salát – křupavý základ burgerů a wrapů

Ledový salát je jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších druhů. Má křupavé, vodnaté listy a neutrální chuť. Díky své pevnosti je ideální jako salát do burgerů, do tortill nebo jako základ studených míchaných salátů.

  • Vhodné použití: nejčastěji do burgerů, sendvičů, jako ozdoba studených mís a obložených talířů.

Cobbův salát

Cobbův salát

< 30 min
2.8(19x)
Přečíst recept

2. Římský salát – ideální do Caesar salátu

Římský salát, často označovaný jako „romaine", má podlouhlé, pevné listy a lehce nahořklou chuť. Je oblíbený pro svou texturu, zároveň je křehký a šťavnatý. Tento druh je nedílnou složkou originálního Caesar salátu.

  • Vhodné použití: typicky do Caesar salátu, plněných baget a sendvičů, méně tradičně se používá ke grilování nebo přípravy teplých salátů.

Pikantní kuřecí bageta

Pikantní kuřecí bageta

< 10 min
5(5x)
Přečíst recept

3. Hlávkový salát – jemný klasický salát na přílohu

Hlávkový salát byl ještě donedávna téměř jediným známým listovým salátem u nás. Díky snadnému pěstování a možnosti rychlení ve sklenících se často objevoval jako první jarní zelenina na českých stolech. Má měkké, světlé listy a velmi jemnou, nenápadnou chuť, která skvěle doplňuje výraznější zálivky či další ingredience. Jeho hlavní výhodou je dostupnost a univerzální použití, díky čemuž si našel pevné místo v české kuchyni.

  • Vhodné použití: přílohový salát s octovou zálivkou, součást lehkých obědových salátů, obloha k hlavnímu jídlu, skvěle se hodí v kombinaci s okurkou nebo rajčaty.

Hlávkový salát s kuřetem & jarní cibulkou

Hlávkový salát s kuřetem & jarní cibulkou

< 30 min
5(7x)
Přečíst recept

4. Polníček – výživná zelená bomba

Polníček, známý také jako kozlíček polní, je drobný, tmavě zelený listový salát s jemně oříškovou chutí. Je bohatý na železo, vitamíny a antioxidanty, což z něj dělá ideální volbu pro doplnění živin po zimním období. Kromě pěstované varianty roste také volně v přírodě, zejména v podhorských oblastech, kde ho na jaře můžete nasbírat jako první čerstvou zeleninu sezóny. Polníček je oblíbený pro svou výživovou hodnotu, specifickou chuť a atraktivní vzhled.

  • Vhodné použití: do salátů s oříšky, sýry, ovocem, do smoothie, ale také snese tepelnou úpravu na způsob špenátu nebo ho přidejte do polévky.

5. Rukola – pikantní list plný chuti

Rukola má tenké listy a výrazně pikantní, až pepřovou chuť. Skvěle oživí každé jídlo, ale pro mnoho lidí může být její chuť příliš intenzivní, proto se často kombinuje s jemnějšími druhy salátu a zeleného mladého lupení, jako je špenát, lístky červené řepy, polníček a jiné.

  • Vhodné použití: na pizzu, do těstovinového salátu, salátů s parmazánem nebo sušenými rajčaty, také jako pikantní složka do sendvičů.

6. Dubáček – dekorativní a chuťově vyvážený

Někdy se mu také říká „česáček“, protože roste v růžicích, ze kterých lze lístky postupně během sezony sklízet a ony následně dorůstají. Takto až do doby, kdy začne kvést. Své jméno získal díky tvaru listů připomínajících dubové listí. Má jemnou, lehce máslovou chuť a bývá často součástí směsí listových salátů.

Jarní panzanella s chřestem

Jarní panzanella s chřestem

< 60 min
5(6x)
Přečíst recept

7. Lollo rosso a lollo biondo – saláty pro barvu a texturu

Tyto druhy salátů se vyznačují kudrnatými listy a krásným zabarvením – lollo rosso je tmavě červený, lollo biondo světle zelený. Nejen že vypadají atraktivně, ale také přidávají jemnou hořkost a křehkost vybraným pokrmům.

  • Vhodné použití: jako dekorace obložených talířů a mís, do salátové směsi nejčastěji v kombinaci s balzamikovým octem.

Při výběru salátu záleží na chuti, konzistenci, vzhledu a způsobu použití. Pokud hledáte křupavý salát, zvolte ledový nebo římský. Pro jemnější chuť se hodí hlávkový nebo dubáček. A pokud chcete něco výraznějšího, sáhněte po rukole. Ať už připravujete salát jako hlavní jídlo nebo přílohu, vždy je dobré vědět, jaký salát se na co hodí. Vyberte správný druh a vaše jídlo bude chutnat i vypadat lépe.

 

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Salát Představení suroviny Zdravější recepty Sezona

Související články