Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžový papír: Poklad asijské kuchyně dostal svůj název omylem

rýžový papír
ZDROJ: https://www.freepik.com/free-photo/woman-preparing-spring-rolls-rice-paper-kitchen-table_132151437.htm#fromView=search&page=2&position=3&uuid=bd552ba5-141e-4d21-8fcf-0bee01d5c703
sdílet:

Rýžový papír, seznamte se. Ve střední Evropě jej známe hlavně coby exotickou surovinu, bez které se neobejde příprava jarních závitků, v domovské Asii má ale neskutečně širokou škálu využití i způsobů výroby. 

Rýžových papírů je celá řada, z některých vytvoříte dekorace, jiné sníte

V Asii je pojem rýžový papír souhrnným označením papíru, který se vyrábí z různých rostlin a jako papír se také využívá. Nás bude zajímat hlavně rýžový papír vyrobený z rýžového a/nebo tapiokového škrobu, soli a vody, který je narozdíl od svých dalších jmenovců jedlý. Z uvedených surovin se vytvoří tenká placka, která se po usušení využívá k přípravě jídel. Někdy se do směsi přidávají i další přísady, jako jsou banány nebo mléko.

V názvu nosí rýži, žádnou přitom neobsahuje

Přestože historie rýžového papíru sahá do 3. století před naším letopočtem, do Evropy se dostal až koncem 19. století. Gastroosvěta tehdy příliš nefungovala, východní Asie byla synonymem pro rýži, a tak se vlastně není čemu divit, že si tyhle tvrdé plátky nijaké chuti vysloužily název rýžový papír. Zavádějící pojmenování vzniklo tedy víceméně z omylu, v jazycích napříč světem už ale natolik zdomácnělo, že se pro něj nikdo nenamáhal vytvořit přesnější ekvivalent.

Rýže ani papír, nýbrž těstovina

Z pohledu surovin i přípravy má rýžový papír nejblíže k těstovinám. V surovém stavu je tvrdý a nepoddajný, stejně jako těstoviny je třeba ho takzvaně rehydratovat, tedy nasáknout vodou

  • Do mísy nebo talíře s průměrem větším než je průměr rýžového papíru nalijte vlažnou vodu.
  • Do vody ponořte vždy jeden list papíru, doba namáčení závisí na druhu papíru a najdete ji na obalu, obvykle jde o čas v řádu desítek vteřin až dvou minut.
  • Správně nasáklý papír je poddajný, lesklý a pružný, při zpracovávání se netrhá.
  • Pokud jste papír nechali ve vodě déle, než bylo třeba, rozložte ho na čistou utěrku a nechte uschnout.
  • Pracujte vždy jen s jedním papírem, kdybyste jich namáčeli více najednou, mohli by se k sobě přilepit a potrhat.

Jak připravit rýžový papír v pohodlí domova?

Patříte-li mezi fanoušky domácí kuchyně a rádi si vyrábíte vlastní suroviny, máme pro vás dobré zprávy. Rýžový papír si totiž vyrobíte i sami doma!

  • Potřebujete k tomu 1,5 hrnku rýžové mouky, 1 hrnek vody, sůl a vhodnou pánev s nepřilnavým povrchem.
  • Z uvedených surovin vymíchejte hladké těsto a nechte jej pár minut odpočinout.
  • Pánev rozpalte a nasucho na ní zprudka opečte tenkou vrstvu těstíčka. Jakmile zbělá, vyndejte jej.

Rýžový papír nejsou jen jarní závitky

I když ty jsou, co do jeho využití, asi nejrozšířenější. Ovšem možností, na co použít rýžový papír, máte daleko víc.

Základem závitků je vždy zelenina, ideálně v kombinaci s masem, ať už mletým, filírovaným na tenoučké plátky nebo třeba krevetami. Směs orestujete na pánvi, necháte zchladit na teplotu, při které se vám s ní bude dobře pracovat, a zabalíte. Závitky můžete i osmažit tak, jak jsou, nebo je obalit v tempuře.

Z rýžového papíru vyrobíte i skvělé mlsání, které u večerního filmu jako když najdete.

  • Rýžový papír v jeho tvrdé podobě natříhejte nebo nařežte na menší kousky a smažte pár vteřin v dostatečné vrstvě oleje. Hotové lupínky můžete osolit, dochutit mletou paprikou či posypat parmezánem, k podávání servírujte oblíbený dip.
  • K lupínkům skvěle sedne chilli sýrový dip, jestli toužíte po něčem exotičtějším, zvolte třeba lilkovo-koriandrový či mátový dip.

Dostali jste chuť na ramen nudle, ale zrovna doma žádné nemáte? I tady vám může pomoci rýžový papír.

  • Do mokré utěrky zabalte rýžový papír, stačí jen na pár vteřin, aby trochu změkl a dal se rolovat. Můžete srolovat i více kusů papíru najednou, jen je mezi sebou lehce potřete olejem, aby se neslepily. Rolky z papíru nařežte na proužky a zase je rozložte. Výsledkem jsou již hotové nudle, jen je podávat, třeba v klasickém kuřecím ramenu, výborný je také z uzeného kuřecího s kukuřicí či jako vegetariánský ramen s houbami.

Zdroje: Recepty online, Plotbase, nem nem, Kuchyně Lidlu

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín