Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaná granola: kořeny této novinky jsou staré 10 tisíc let. Využít ji můžete do jogurtu, salátů i jako zdravé zobání

granola v misce a mléko
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovesné vločky se využívají v řadě receptů, protože jsou skvělým zdrojem živin a energie a prospěšných látek. Když do nich přidáte cukr, uděláte z nich tak trochu dezert. Zkuste jednou obměnu s ořechy, semínky, bylinkami a kořením. S bílým jogurtem vám slaná granola bude chutnat zrovna tak. 

Vločky povařené v mléce v kombinaci s ovocem, oříšky i semínky slazené medem či čokoládou je pro mnoho lidí běžnou snídaní. Naproti tomu granola je ke krémové kaši skvělým protipólem – dodává bílému jogurtu s ovocem křupavý element.

  • Ne všichni ovšem preferují sladké snídaně. Na jídelních stolech se tak začaly objevovat misky s vlažnou kaší obloženou vajíčky, slaninou nebo třeba korejským kimči.

Slané kaše se ovšem v jídelníčcích lidí objevují již více 10 tisíc let. Jejich obliba trvala až do konce 18. století, kdy tvořily hlavní složku jídelníčku zejména prostých lidí. Skládaly se z obilovin, mléka, vody či vývaru.

  • Kaše vždy byly (a jsou) méně náročné na přípravu i na suroviny než jiné typy pokrmů. Navíc obsahují tekutiny, dobře se polykají (zvládnou je jíst i malé děti nebo staří lidé) a dokážou zahřát. 
  • Římské impérium údajně Římané vybudovali na ječné kaši, Číňané svou starobylou říši vystavěli díky kaši rýžové a starověkou Indii držela na nohou kaše z luštěnin. 
  • K přípravě slaných kaší se v různých zemích používají různé obiloviny. V Itálii je to polenta, Asie používá rýži. Slovinské národní jídlo je slaná pohankové kaše. 
  • Naprostou klasikou slané kaše nadále zůstávají v Anglii, kde se z nich postupně zrodila i slaná granola.

Co slanou granolou v kuchyni?

Stejně jako sladká varianta se nejčastěji podává společně s bílým jogurtem. Slaná granola je mnohem všestrannější.

  • Slaná granola perfektně obohatí jakoukoliv krémovou polévku.
  • Z každého salátu udělá pokrm pro labužníky.
  • Hodí jako posypka na pomazánku nebo nakrájenou zeleninu, skvěle doplní také populární buddha bowls.
  • Slanou granolu můžete zobat například ke sklence vína. 
  • V neposlední řadě je velmi dekorativní, takže je vhodná ke zdobení talířů nebo na obložená prkénka.

Jak připravit domácí slanou granolu

Slanou granolu jednoduše přizpůsobíte své chuťové preferenci a také přesně víte, co obsahuje.

  • Se základním receptem i postupem můžete experimentovat.
  • Ořechy, semínka a koření jsou zaměnitelné.
  • Pokud vám zrovna některá surovina chybí ve spíži nebo vám jednoduše nechutná, nahraďte ji něčím jiným.

Budete potřebovat:

200 g ovesných vloček, 150 g oblíbených ořechů (vlašské, lískové, makadamové, mandle, pekanové, mix apod.), 60 g slunečnicových semínek, 60 g dýňových semínek, 2 lžíce sezamových semínek (bílá nebo černá), 1 lžíce máku, 3 – 4 lžíce olivového oleje, 1 bílek, 2 lžíce sekaného tymiánu, sůl, pepř, další koření dle chuti: kajenský pepř, sušený česnek, kmín, muškátový oříšek, mleté koriandr apod.

Ořechy a semínka je dobré používat nepražené. Vše se bude dohromady péct, pražené by se mohly snadno spálit.

  1. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte.
  2. Přidejte olivový olej i rozšlehaný bílek a opět pořádně promíchejte.
  3. Vše dejte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do trouby na 175 °C. Přibližně za 25 minut je dokonale křupavá.

V polovině pečení nezapomeňte granolu promíchat. Pokud chcete spíše posypku, která se nedrží v hrudkách, všechny suché ingredience jen orestujte na pánvi s trochou olivového oleje. Po dopečení ji můžete skladovat v uzavíratelné nádobě až měsíc. 

Zdroje informací: NPR, časopis Apetit, Fodal 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...