Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Solný květ, černá, uzená nebo himálajská sůl: K čemu je využít a která je nejzdravější

sůl himalájská
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou černou, růžovou, mořskou či uzenou sůl.

Sůl se kdysi těšila takové vážnosti a byla tak cenná, že sloužila jako platidlo. Dnes tu obyčejnou běžně koupíte za pár korun. Můžete si ale pořídit i vybrat i takovou, jejíž cena vyšplhá přes tisícovku za kilogram.

  • Speciální soli jsou sice drahé, na dochucení pokrmu jich však potřebujete doslova jen špetku, a tak vám vydrží prakticky věčnost.

Jedlá kamenná sůl

Univerzální, oblíbená a velmi levná sůl, která je běžně k sehnání v různé kvalitě a provedení, od nejjemnějšího ‚písku‘ až po hrubé krystaly do mlýnků nebo na sypání pečivaJde o běžnou sůl s univerzálním využitím. Uvaříte s ní skvělou českou klasiku, větší krystaly báječně křupou na slaném pečivuZískává se dobýváním z podzemí, kam se dostala z pravěkých moří.

  • Kupujete-li sůl na nakládání potravin, doporučujeme číst složení. Mohou se do ní totiž účelově přidávat další látky. 
  • Běžně se přidávají minerály jako jsou jód nebo fluor i přídatné, protispékavé či protihrudkující, látky, které udržují sůl sypkou.
  • Do nálevů či k nakládání se víc hodí mořská sůl.

Mořská sůl

Spolu s kamennou solí patří k nejběžnější výbavě každé kuchyně. Stejně jako ona se prodává v různé formě krystalů (jemná či hrubá) i kvalitě (rafinovaná i přírodní). Mnozí šéfkuchaři přísahají, že jídlo s mořskou solí chutná lépe. Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody.

  • Může obsahovat stopové prvky nebo sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Objevit se v ní však mohou objevit i účelově přidané látky podobně jako v soli kamenné. 
  • Jde o univerzální sůl vhodnou do jakéhokoliv jídla. Zkuste špetku soli vždy přidat do sladkých jídel a dezertů – krásně vyváží sladkost.

Existují speciální druhy mořské soli, které vynikají specifickou chutí, strukturou a výrazně vyšší cenou než sůl ‚obyčejná‘. V prodejnách delikates koupíte například vločkovou mořskou sůl z různých evropských oblastí (francouzskou z Camargue, britskou z Maldonu či italskou z Trapani).

Jak použít fleur de sel?

Zcela zvláštní postavení mezi nimi zaujímá fleur de sel. Solný květ, jak zní doslovný překlad z francouzštiny, jsou srostlé krytaly, které se sbírají ručně z krusty na hladině odpařující se mořské vody. Velmi tenké a drobné plátky působí na pokrmech opravdu luxusně.

Výrazné druhy soli krásně vypadají, křupou a příjemně se rozplývají na jazyku. Nejvíc vyniknou při dokončování jídla, solit jimi polévku by bylo, i vzhledem k vyšší ceně, zbytečné plýtvání.

  • Při vaření na to myslete a přizpůsobte solení pokrmů, aby jídlo nebylo ve finále přesolené.
  • Steaky, ale i zmrzlina a další dezerty jsou pro párování s vločkovovou mořskou soli jako stvořené.

Kam použít uzenou sůl?

Koupíte ji ve variantě mořské i horské soli. Ta nejkvalitnější se pozvolna udí v kouři z bukového dřeva. Tento proces, který prý pochází od Vikingů, předá krystalům jemně hnědou barvu a výrazně kouřovou vůni.

Používá se hlavně za studena. Podpořte s ní na závěr chuť grilovaného masa, ryb či zeleniny nebo ji přidejte všude tam, kde chcete docílit kouřového efektu, například do BBQ omáček, čatní apod.

Proč je himálajská sůl růžová?

Pochází z vysokohorských nalezišť Himálaje. Přirozeně obsahuje minerály, které jí dodávají jedinečnou barvu. Hezky křupe a díky výrazné oranžovorůžové barvě jí to sluší v průhledných mlýncích i ve směsích koupelových solí.

  • V kuchyni má široké uplatnění. Jemně ochutí zeleninu pečenou v troubě, grilovaná masa i pomazánky.
  • Protože neobsahuje přidané látky jako jód, hodí také k nakládání zeleniny.
  • U hodně světlých jídel může ve větším množství lehce měnit odstín výsledného pokrmu.

Černá sirná sůl, kala namak

Těží se v sopečných oblastech v pákistánském podhůří Himálaje. Má vysoký obsah železa a síry, která jí dává specifickou vajíčkovou chuť a zápach. Toho využívají recepty na veganská míchaná ‚vajíčka‘ a ‚vajíčkové‘ pomazánky. Po umletí získají černé krystaly šedorůžovou barvu. Neobvyklá sůl vyniká obsahem síry

  • Černá himalájská sůl se používá hlavně zastudena, bez tepelné úpravy. Hodí se do již pomazánek a všech jídel, která chcete obohatit o vajíčkovou chuť i bez vajíček.

Zajímavá je také černá sůl z Kypru, která vzniká specifickým způsobem odpařování mořské vody, při které sůl krystalizuje do tvaru pyramidek. Černou barvu ovšem získává díky dřevěnému uhlí, se kterým se zahřívá. 

Zdroje informací: časopis Apetit, dTest, Vyhláška č. 398/2016 Sb.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...