Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sorbet: Připravte si dokonalé ovocné osvěžení bez vajec a mléka

sorbet v misce
ZDROJ: Ponyo Sakana/Pexels
sdílet:

Víte, jak se sorbet liší od zmrzliny? A jak přišel ke svému názvu? Pokud rádi v horkých letních dnech olizujete ovocnou ledovou pochoutku, nenechte si ujít naše tipy a recepty na přípravu sorbetu. Povíme vám také o sorbetu v podobě drinku s kapkou něčeho ostřejšího.

Název sorbet pochází z arabského slova šarba, který v arabštině označuje osvěžující nápoj. Již v období 400 let před Kristem připravovali Peršané misku s ledem či sněhem přelitým šťávou z hroznů doplněným pistáciemi.

  • Název zmrzlina oficiálně nemá žádné legislativní nároky. Existují však mražené krémy, které česká vyhláška zná a  které buď obsahují mléko či smetanu, nebo se obejdou bez ní. Vévodí jí chutě ovoce, čokolády, vanilky nebo třeba oříšků.
  • Hlavní suroviny v sorbetu tvoří jen ovocná šťáva, případně kousky ovoce, voda a cukr.  V sorbetu mléčnou složku nehledejte. Ovocná ledová pochoutka se tak hodí i pro ty, kteří se z jakýchkoli důvodů mléku vyhýbají. 
  • Do sorbetu nepatří ani žloutky či vejce, pochutnat si tak na nich mohou i vegani. 
  • U kupovaného sorbetu je důležitý podíl ovocné složky, která musí podle platné vyhlášky činit minimálně 25 % hmotnosti. 

Dovoz z horských výšin

Výroba sorbetu sahá do starověku, kdy byla tato pochoutka z ledu či sněhu a ovoce výsadou bohatých společenských vrstev. Příprava bez moderní technologie ovšem představovala velké úsilí. 

Sníh se dovážel z vyšších horských poloh a uchovával se hluboko v zemi nebo ve skalách pod izolačním materiálem z drnů a slámy. Výsledná zmrzlina často připomínala spíše tající ledovou tříšť.

Skryt pre seznam

Svěží ovocné sladkokyselé

Mezi nejznámější a nejpopulárnější sorbety patří citronový. K ochucení sorbetu je ale možné použít téměř jakékoli ovoce či jejich směsi.

Využít můžete například sezónních přebytků jahod, malin, ostružin, ale také hrušek, meruněk nebo broskví. Použijete-li jakékoli citrusové plody nebo mango, nemůžete sáhnout vedle.

Přidávat můžete také bylinky: 

  • léty prověřenou kombinací je citron a máta
  • k jahodám zkuste přidat kapku vanilkového extraktu.

Jak na přípravu domácího sorbetu?

Příprava sorbetu není nic těžkého. Pokud máte k dispozici ovoce k okamžitému zpracování, neotálejte – sorbet je ideální volbou, jak ovoce zpracovat.

Nemáte doma zmrzlinovač? Nevadí, postačí i nízká krabička, ve které sorbet necháte za občasného míchání mrazit v mrazničce. Promícháváním tuhnoucí ovocné směsi jednou za hodinu zabráníte tvorbě ledových krystalů.

Jak na to?

  1. Připravte si cukrový rozvar - v poměru 1:1 cukr s vodou. Do vroucí vody nasypte cukr, snižte plamen a vařte tak dlouho, než se cukr rozpustí. Nechte zcela vychladnout.
  2. Do vychladlého rozvaru přidejte 500 g rozmixovaného ovoce. 
  3. Promíchejte a nechte vychladit buď ve zmrzlinovači, nebo nízké nádobě v mrazničce. Pokud zvolíte druhou variantu, sorbet ze začátku občas promíchejte a následně nechte zcela zamrazit.
  4. Před podáváním nechejte sorbet lehce povolit při pokojové teplotě (asi 5 minut).

Sorbet s kapkou alkoholu

Tající sorbet svou konzistencí trochu připomíná ledovou tříšť, proto jej můžete jíst lžičkou nebo do něj zapíchnout brčko a pomalu jej usrkávat. K sorbetu ve skleničce zkuste přidat pár kapek oblíbeného alkoholu a v okamžiku dostanete osvěžující drink pro dospělé. 

Jaký alkohol se k ovocnému sorbetu hodí nejvíce? Ideální jsou ovocné likéry jako například cointreau, přidat můžete také bílý rum a připravit sorbet připomínající mojito nebo zkombinujte ovoce s prosekem či sektem. 

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín