Sulc patří mezi tradiční zabíjačkové pochoutky, které si i po staletích uchovávají své místo v české kuchyni. Pokud byste si ho rádi připravili, ale teprve sbíráte odvahu, tak odhoďte obavy. Jestliže zvládnete uvařit klasický vývar, sulc pro vás bude hračka. Co na něj potřebujete a jak si ho nejlépe vychutnat?
Co je sulc a proč je tak oblíbený?
Sulc, známý také jako huspenina nebo aspik, je jedlá rosolovitá hmota, která se připravuje z klihovitých částí nejčastěji vepřového masa (především z kopýtek, kůží, kolene, hlavy) a zeleniny. Díky přirozenému obsahu kolagenu získá sulc svou typickou tuhost a koření se zeleninou ho báječně dochutí. Nejčastěji se podává s cibulkou, octem a krajícem čerstvého chleba.
Jak se sulc připravuje?
Příprava sulcu je jednoduchá, ale vyžaduje trpělivost. Základem je kvalitní vepřové maso, ideálně koleno, nožičky, ale také kůže nebo hlava, které se dlouze pozvolna vaří, aby se uvolnil kolagen.
-
Do vývaru se pro zvýraznění chuti přidává zelenina – nejčastěji mrkev, celer a petržel.
-
Dále koření, jako je pepř, nové koření a bobkový list.
-
Po dostatečném uvaření se vývar scedí, maso rozebere, zelenina nakrájí a vše se společně vlije do forem, kde sulc ztuhne.
Sulc se nejčastěji lil do větších pekáčků a po ztuhnutí nakrájel na plátky. Dnes můžete využít nejrůznější formy, od těch na biskupský chlebíček, až po menší silikonové formy na muffiny nebo jiné dezerty. Můžete tak připravit jednoporcové chuťovky, do kterých snadno naaranžujete plátky vařeného vajíčka, kostičky sterilované okurky i proužky sterilované papriky.
Varianty sulcu
Sulc nabízí mnoho variant. Tradiční český sulc obsahuje zeleninu a kousky masa, ale můžete je obohatit i o vařená vajíčka, sterilovanou okurku, hrášek z konzervy nebo také sterilovanou pikantní zeleninu. Tyto a další přísady dodají sulcu nejen další chuťový tón, ale také zajímavé barevné prvky, které, když si s nimi trochu pohrajete, vytvoří v aspiku krásné obrazce.
Jak sulc podávat?
Sulc se tradičně podává posypaný nakrájenou cibulí, zakápnutý octem a opepřený, společně s plátkem čerstvého chleba. Pro někoho mohou být zajímavým doplňkem naložené kozí rohy nebo kyselá okurka. Správně ochucený sulc často žádný další doprovodný prvek vůbec nepotřebuje. Nejčastěji se aspik servíruje jako studený předkrm, ale stejně tak si ho vychutnáte jako hlavní chod.
Historie sulcu
Kořeny sulcu sahají hluboko do evropské historie. Původně vznikl jako praktický způsob konzervace masa v období, kdy neexistovaly chladničky. Vývar z kostí, kůží a chrupavek se nechal ztuhnout při nízkých teplotách, což zajistilo delší trvanlivost pokrmu.
-
Výroba sulcu byla a stále je tradiční součástí zabíjaček a představuje jeden ze způsobů, jak zužitkovat i ty části zvířete, které by jinak přišly vniveč.
-
V různých podobách se sulc objevuje také ve světě – v Německu jako „Sülze“, ve Francii jako „aspic“.
-
V českých zemích se připravoval zejména v zimních měsících, kdy bylo chladno, sulc se dobře uchovával a zároveň sloužil také jako výživné jídlo.
Proč jíst sulc
Sulc není jen chutný, ale také zdravý. Obsahuje kolagen, který prospívá kloubům, pokožce a vlasům. Navíc má vysoký obsah bílkovin a minerálů, je skvělým doplňkem stravy, zatímco nižší obsah tuku z něj dělá lehčí alternativu k jiným zabíjačkovým pokrmům.
Dnes sulc zažívá renesanci jako součást retro trendů. Stává se inspirací pro moderní recepty – od mini aspiků po rafinovanější podoby na slavnostně prostřených stolech. Přesto všechno suroviny na sulc nepatří mezi ty nejdražší, což je o důvod víc, proč se do jeho přípravy s chutí pustit klidně i v panelákovém bytě.
Zdroje informací: Wikipedia, Apetit