Ďábelská omáčka, jejíž jméno zná každý milovník pálivých chutí, se více než sto padesát let vyrábí stejným způsobem na stejném místě v Avery Island na jihu USA. Lahvičky s charakteristickou etiketou se tak už dávno staly nedílnou součástí americké historie. Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět o tomto kultovním dochucovadle – od její výroby až po tipy, jak s ní kdykoliv vylepšit jídlo.
1. Stejná receptura 150 let
Poprvé tabasco připravil v roce 1868 zakladatel rodinné značky Edmund McIlhenny. Od té doby se pálivá omáčka více než sto padesát let vyrábí stále na stejném místě, v Avery Island v americké Louisianě. Téměř se nezměnil ani rodinný recept, který se předává z generace na generaci.
- Prodloužil se proces zrání papričkové kaše v sudech z bílého dubu – nyní trvá až tři roky.
- Použivá se vysoce kvalitní destilovaný ocet.
- Výraznější modernizací prošla v průběhu sto padesáti let pouze vybavení.
2. Jen tři suroviny
Tabasco obsahuje jen tři základní ingredience: ocet, červené papričky a sůl. Hotová omáčka neobsahuje žádné přidané konzervační látky, omáčku přirozeně konzervuje kapsaicin obsažený v papričkách, sůl a ocet.
- Proces výroby je jednoduchý: papričky se rozdrtí a nechají se zrát pod solnou krustou v dubových sudech až tři roky. Přidává se také ocet.
- Nakonec se papričková kaše scedí, zářivě červená šťáva se pak lahvuje do charakteristických obalů a posílá do celého světa.
3. Omáčka místo parfému
Na počátku používal zakladatel značky McIlhenny k distribuci omáčky vyřazené lahvičky od kolínské. Až později tabasco získalo svůj typický obal.
4. V každé lahvičce 720 kapek
Jedna lahvička (57ml balení) prý obsahuje 720 kapek omáčky. Zkusíte to někdy spočítat?
5. Ve vesmíru i armádě
Tabasco se rozšířilo po celém světě, běžně ho najdete jako dochucovadlo na stole v mnoha podnicích.
- Má za sebou i lety s astronauty do vesmíru.
- Ve svém potravinovém přídělu ho najdou také američtí vojáci. V šedesátých letech minulého století se lahvičky tabasca dokonce prodávaly s kuchařkou a v nepromokavém maskovacím obalu jako ideální dárek pro vojáky ve Vietnamu.
Jak se používá?
Tabasco je výrazně pálivé a díky octu nakyslé. Použijte ho všude tam, kde chcete jídlu přidat na pikantnosti. Labužníci si tabasco nejčastěji představí v míchaném drinku Bloody Mary, k pokapání ústřic či s humrovým a krevetovým koktejlem. Pálivá omáčka ale nabízí širší využití.
- Pro ohnivý a lehce ovocný nádech ji přidejte do marinády na kuřecí křídla či žebírka. Hodí se i k naložení kuřecího masa před grilováním.
- Pár kapkami vylepšíte i chuť sýra na toastech a dipech.
- Chilli omáčka dodá pálivost také nakládané zelenině. Svou kyselostí spolu dokonale ladí, zelenina navíc získá na pikantnosti.
- Zakapat tabaskem můžete mexická jídla, ke kterým má tato omáčka nejen geograficky velmi blízko. Hodí se do tacos, fajitas a burritos.
- Kromě mexických jídel se tabasco hodí také do jídel karibských, afrických a cajunských. Do asijských použijte raději srirachu.
- Pro pikantní nádech vmíchejte tabasco do bramborové kaše nebo jím pokapejte pečené brambory či zeleninu z plechu.
- Hodí se také k dochucení polévky na talíři – jakékoliv krémové zeleninové či na způsob gulášové.
- Pár kapek tabasca dodá nový rozměr sázeným nebo ztraceným vejcím k snídani.
- Odvážlivci si mohou tabascem pokapat zmrzlinu či ovocný pohár.
Zdroj: TheSpruceEat, SheerLuxe, Tabasco, MilitaryTimes