Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tabasco: 5 zajímavostí + nové nápady, jak pálivou omáčku využít

Tabasco a ústřice
ZDROJ: Valeria Boltneva, Pexels
sdílet:

Ďábelská omáčka, jejíž jméno zná každý milovník pálivých chutí, se více než sto padesát let vyrábí stejným způsobem na stejném místě v Avery Island na jihu USA. Lahvičky s charakteristickou etiketou se tak už dávno staly nedílnou součástí americké historie. Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět o tomto kultovním dochucovadle – od její výroby až po tipy, jak s ní kdykoliv vylepšit jídlo.

1. Stejná receptura 150 let

Poprvé tabasco připravil v roce 1868 zakladatel rodinné značky Edmund McIlhenny. Od té doby se pálivá omáčka více než sto padesát let vyrábí stále na stejném místě, v Avery Island v americké Louisianě. Téměř se nezměnil ani rodinný recept, který se předává z generace na generaci.

  • Prodloužil se proces zrání papričkové kaše v sudech z bílého dubu – nyní trvá až tři roky.
  • Použivá se vysoce kvalitní destilovaný ocet.
  • Výraznější modernizací prošla v průběhu sto padesáti let pouze vybavení.

2. Jen tři suroviny

Tabasco obsahuje jen tři základní ingredience: ocet, červené papričky a sůl. Hotová omáčka neobsahuje žádné přidané konzervační látky, omáčku přirozeně konzervuje kapsaicin obsažený v papričkách, sůl a ocet.

  • Proces výroby je jednoduchý: papričky se rozdrtí a nechají se zrát pod solnou krustou v dubových sudech až tři roky. Přidává se také ocet.
  • Nakonec se papričková kaše scedí, zářivě červená šťáva se pak lahvuje do charakteristických obalů a posílá do celého světa.

3. Omáčka místo parfému

Na počátku používal zakladatel značky McIlhenny k distribuci omáčky vyřazené lahvičky od kolínské. Až později tabasco získalo svůj typický obal.

4. V každé lahvičce 720 kapek

Jedna lahvička (57ml balení) prý obsahuje 720 kapek omáčky. Zkusíte to někdy spočítat?

5. Ve vesmíru i armádě

Tabasco se rozšířilo po celém světě, běžně ho najdete jako dochucovadlo na stole v mnoha podnicích.

  • Má za sebou i lety s astronauty do vesmíru.
  • Ve svém potravinovém přídělu ho najdou také američtí vojáci. V šedesátých letech minulého století se lahvičky tabasca dokonce prodávaly s kuchařkou a v nepromokavém maskovacím obalu jako ideální dárek pro vojáky ve Vietnamu.

Jak se používá?

Tabasco je výrazně pálivé a díky octu nakyslé. Použijte ho všude tam, kde chcete jídlu přidat na pikantnosti. Labužníci si tabasco nejčastěji představí v míchaném drinku Bloody Mary, k pokapání ústřic či s humrovým a krevetovým koktejlem. Pálivá omáčka ale nabízí širší využití.

  • Pro ohnivý a lehce ovocný nádech ji přidejte do marinády na kuřecí křídla či žebírka. Hodí se i k naložení kuřecího masa před grilováním.

  • Pár kapkami vylepšíte i chuť sýra na toastech a dipech.
  • Chilli omáčka dodá pálivost také nakládané zelenině. Svou kyselostí spolu dokonale ladí, zelenina navíc získá na pikantnosti.
  • Zakapat tabaskem můžete mexická jídla, ke kterým má tato omáčka nejen geograficky velmi blízko. Hodí se do tacos, fajitas a burritos.
  • Kromě mexických jídel se tabasco hodí také do jídel karibských, afrických a cajunských. Do asijských použijte raději srirachu.

  • Pro pikantní nádech vmíchejte tabasco do bramborové kaše nebo jím pokapejte pečené brambory či zeleninu z plechu.
  • Hodí se také k dochucení polévky na talíři – jakékoliv krémové zeleninové či na způsob gulášové.
  • Pár kapek tabasca dodá nový rozměr sázeným nebo ztraceným vejcím k snídani.
  • Odvážlivci si mohou tabascem pokapat zmrzlinu či ovocný pohár. 

Zdroj: TheSpruceEat, SheerLuxe, Tabasco, MilitaryTimes

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín