Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tabasco: 5 zajímavostí + nové nápady, jak pálivou omáčku využít

Tabasco a ústřice
ZDROJ: Valeria Boltneva, Pexels
sdílet:

Ďábelská omáčka, jejíž jméno zná každý milovník pálivých chutí, se více než sto padesát let vyrábí stejným způsobem na stejném místě v Avery Island na jihu USA. Lahvičky s charakteristickou etiketou se tak už dávno staly nedílnou součástí americké historie. Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět o tomto kultovním dochucovadle – od její výroby až po tipy, jak s ní kdykoliv vylepšit jídlo.

1. Stejná receptura 150 let

Poprvé tabasco připravil v roce 1868 zakladatel rodinné značky Edmund McIlhenny. Od té doby se pálivá omáčka více než sto padesát let vyrábí stále na stejném místě, v Avery Island v americké Louisianě. Téměř se nezměnil ani rodinný recept, který se předává z generace na generaci.

  • Prodloužil se proces zrání papričkové kaše v sudech z bílého dubu – nyní trvá až tři roky.
  • Použivá se vysoce kvalitní destilovaný ocet.
  • Výraznější modernizací prošla v průběhu sto padesáti let pouze vybavení.

2. Jen tři suroviny

Tabasco obsahuje jen tři základní ingredience: ocet, červené papričky a sůl. Hotová omáčka neobsahuje žádné přidané konzervační látky, omáčku přirozeně konzervuje kapsaicin obsažený v papričkách, sůl a ocet.

  • Proces výroby je jednoduchý: papričky se rozdrtí a nechají se zrát pod solnou krustou v dubových sudech až tři roky. Přidává se také ocet.
  • Nakonec se papričková kaše scedí, zářivě červená šťáva se pak lahvuje do charakteristických obalů a posílá do celého světa.

3. Omáčka místo parfému

Na počátku používal zakladatel značky McIlhenny k distribuci omáčky vyřazené lahvičky od kolínské. Až později tabasco získalo svůj typický obal.

4. V každé lahvičce 720 kapek

Jedna lahvička (57ml balení) prý obsahuje 720 kapek omáčky. Zkusíte to někdy spočítat?

5. Ve vesmíru i armádě

Tabasco se rozšířilo po celém světě, běžně ho najdete jako dochucovadlo na stole v mnoha podnicích.

  • Má za sebou i lety s astronauty do vesmíru.
  • Ve svém potravinovém přídělu ho najdou také američtí vojáci. V šedesátých letech minulého století se lahvičky tabasca dokonce prodávaly s kuchařkou a v nepromokavém maskovacím obalu jako ideální dárek pro vojáky ve Vietnamu.

Jak se používá?

Tabasco je výrazně pálivé a díky octu nakyslé. Použijte ho všude tam, kde chcete jídlu přidat na pikantnosti. Labužníci si tabasco nejčastěji představí v míchaném drinku Bloody Mary, k pokapání ústřic či s humrovým a krevetovým koktejlem. Pálivá omáčka ale nabízí širší využití.

  • Pro ohnivý a lehce ovocný nádech ji přidejte do marinády na kuřecí křídla či žebírka. Hodí se i k naložení kuřecího masa před grilováním.

  • Pár kapkami vylepšíte i chuť sýra na toastech a dipech.
  • Chilli omáčka dodá pálivost také nakládané zelenině. Svou kyselostí spolu dokonale ladí, zelenina navíc získá na pikantnosti.
  • Zakapat tabaskem můžete mexická jídla, ke kterým má tato omáčka nejen geograficky velmi blízko. Hodí se do tacos, fajitas a burritos.
  • Kromě mexických jídel se tabasco hodí také do jídel karibských, afrických a cajunských. Do asijských použijte raději srirachu.

  • Pro pikantní nádech vmíchejte tabasco do bramborové kaše nebo jím pokapejte pečené brambory či zeleninu z plechu.
  • Hodí se také k dochucení polévky na talíři – jakékoliv krémové zeleninové či na způsob gulášové.
  • Pár kapek tabasca dodá nový rozměr sázeným nebo ztraceným vejcím k snídani.
  • Odvážlivci si mohou tabascem pokapat zmrzlinu či ovocný pohár. 

Zdroj: TheSpruceEat, SheerLuxe, Tabasco, MilitaryTimes

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč