Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tamarind: Exotické ovoce, které dodává specifickou chuť řadě cizokrajných pokrmů. U nás ho dostanete v podobě pasty

Tamarindovo-datlove chutney
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Přestože se tamarind často řadí mezi ovoce, jeho specifická chuť a vlastnosti z něj dělají i oblíbené koření. Jak může tamarind obohatit vaši kuchyni a proč byste ho měli vyzkoušet?

Tamarind má své místo v kuchyních celého světa, zejména v indickéthajské, africké a latinskoamerické. Jeho sladkokyselá chuť je klíčovou součástí jídel, jako je kuře vindaloo nebo pad thai, a je ideální pro přípravu omáček, marinád na maso, ale i dezertů a nápojů.

  • Tamarind je základní surovinou pro přípravu chutných omáček. Lze ho úspěšně zkombinovat například s chilli, česnekem, nebo cukrem. Skvěle se hodí jako základ pro sladkokyselé marinády na maso, zejména hovězí, kuřecí nebo ryby.
  • Tamarindová dužina se také hodí do sladkých pokrmů jako jsou koláče a cukrovinky. Můžete ji použít i při přípravě osvěžujících nápojů, smoothie nebo sorbetů. Stačí smíchat tamarindovou dužinu s vodou a cukrem a přidat led.

Jak jíst a použít tamarind?

Plody tamarindu lze konzumovat syrové. Lusky jsou poměrně pevné, takže při jejich otevírání je potřeba trochu síly. Tamarind se dá také koupit ve formě hotových produktů, což usnadňuje jeho využití v kuchyni. A jak si ho nejlépe vychutnat?

  • Čerstvý tamarind: Vhodný jako zdravá rychlá svačinka. Dužinu lze okusovat přímo kolem semínek.
  • Tamarindový koncentrát: Ideální surovina pro přípravu omáček a marinád.
  • Tamarindová pasta: Skvělá přísada pro dochucení polévek a rýžových pokrmů.

Tamarind pro zdraví

Tamarind indický je stálezelený strom, který pochází původně z Afriky, ale dnes se nejčastěji vyskytuje v Indii a dalších tropických oblastech. Tamarind plodí tvrdé lusky s tmavě hnědou až černou barvou, které ukrývají šťavnatou a vláknitou dužinu výrazné sladkokyselé chuti a semena.

Tamarind je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Obsahuje vitamíny C, A a některé vitamíny skupiny B a navíc důležité minerály jako železo, vápník a fosfor. Je také bohatý na vlákninu, což podporuje zdraví trávicího systému.

Hlavní přínosy tamarindu:

  • Posilování imunity: Díky vysokému obsahu vitamínů a antioxidantů vám tamarind může pomoci přestát období chřipek a nachlazení.
  • Regulace hladiny cukru: Tamarind může také pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Podpora trávení: Vláknina v tamarindu pomáhá správné funkci trávicího traktu.

Zdroje: Gastro Fresh, Cozy Meal, Essen&Trinken, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.badalec

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...