0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ty nejlepší říjnové recepty ze sezonní zeleniny

Dýňová polévka se smetanou a bylinkami
ZDROJ: Monika Grabkowska, Unsplash
sdílet:

Podzim je v plném proudu a stejně jako se s ročním obdobím mění náš šatník, mění se i jídelníček. S klesajícími teplotami někdy potřebujeme tělo zahřívat nejen zvenčí, ale i zevnitř. Do skříně sáhněte pro kabát a ze spižírny vytáhněte kořenovou zeleninu, luštěniny a hřejivé koření.

V podzimním období dáváme přednost teplým pokrmům a horkým polévkám, od pomalu tažených vývarů až po husté zeleninové krémy – polévky a jídla z jednoho hrnce zasytí prohřejí.

  • Zeleninová jídla obohaťte o zrní (oves, jáhly, hnědá rýže, quinoa…) a luštěniny (fazole, cizrna, čočka…), které dodají potřebné bílkoviny a energii.

Kořenová zelenina

Podzimu vládne kořenová zelenina. Byla by škoda používat ji jen do základu polévek nebo omáček. Skvěle chutná třeba pečená, servírovaná s bramborou kaší, pochutnat si můžete na celerových řízcích nebo teplých salátech z kořenové zeleniny.

  • Kořenová zelenina snese výrazné chutě, a tak ji snadno upravíte na mnoho způsobů.

Mrkev, celer i petržel chutnají skvěle pomalu restaované na pánvi nebo pečené na plechu. Díky tomu zesládnou, lehce zkaramelizují a jejich chuť se zvýrazní. Stejně lze připravit také bulvy červené řepy.

  • Můžete je pak použít jako základ salátů, rozmixovat na polévku nebo z nich připravit pomazánku.

Zelené listy a zelenina

Pórek, kapusta a kapustičky vydrží na zahrádkách i po prvních mrazících. Svou odolnost předávají i vám: posilují obranyschopnost organismu.

  • Kapusta a kapustičky mají specifickou chuť i aroma, která zvýrazní každý pokrm. Rozumí si s vepřovým masem, houbami a česnekem. Připravíte z nich lahodnou polévku i salát.
  • Nasekanou kapustu můžete přidat do mletého masa na karbanátky.

Zářivé dýně

Dýni podobně jako kořenové zelenině sluší pomalé pečení v troubě, nejchutnější výsledky získáte z máslové dýně a dýně hokaido. Z jednoho základu pak připravíte bezpočet jídel.

  • Pomazánka z pečené dýně má velmi jemnou, máslovou strukturu.
  • Bleskovou polévku získáte rozmixováním pečené dýně. Ochutit ji můžete pokaždé jinak, od jemné vanilky až po pikantní chilli.
  • Z dýňového pyré kdykoliv připravíte omáčku k těstovinám, použít ho můžete i nasladko jako náplň do koláčů.

Zelené bylinky, které se nebojí podzimu

Ačkoliv s přibývajícím chladem se jejich výrazné aroma zjemňuje, zahrádky i v říjnu zdobí čerstvá listová petržel, štiplavá pažitka a kopr.

  • Dochuťte jimi polévky, pomazánky i pečenou zeleninu.

Všelék od potoka: křen

U vodních zdrojů můžete narazit na křen selský. Ryze českou surovinu do střední Evropy přinesli Slované, na našem území se pěstuje už od 12. století. Pokud nemáte zdroj z volné přírody, křen běžně koupíte i v obchodech.

  • Bílý kořen spolehlivě zastoupí exotický zázvor. Nastrouhaný kořen působí silně antibakteriálně a má antivirotické účinky. Pomáhá při dýchacích obtížích a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Obsahuje také velké množství vitaminu C.
  • Křen je nejlepší syrový, tak využijete všechny jeho léčivé vlastnosti.
  • Aromatickou, štiplavou chuť křenu vhodně doplní a zjemní jablko. Společně je nastrouhejte do krémového sýru a získáte lahodnou pomazánku. Nebo z křenu a jablka připravte jablečný křen, který doplní pečené maso, vařenou klobásku a podobná jídla.

Podzimní ovoce a ořechy

O jablka, hrušky, černý bez, jeřabiny a další sezonní plody se s námi příroda na podzim dělí plnými hrstmi. Dejte si podzimní ovoce dejte tepelně upravené, například krátce dušené ve vodě s prohřívacím kořením, jako jsou skořice, zázvor, hřebíček a kardamom. Dosladit ho můžete jablečným moštem.

Zdroj informací: Hana Michopulu – Recepty z farmářského trhu, Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. – Jezte česky, Ivana Stenzlová – Dej tělu šanci

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč