0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte raw cukroví aneb vánoční ,,rawovánky”

Raw cukroví
ZDROJ: Kromdahl/pixabay.com
sdílet:

Vyzkoušejte letos nové recepty a pochutnejte si na raw cukroví, které má mnoho podob a chutí. Výhodou tohoto cukroví je rychlá příprava, minimum ingrediencí, výborná chuť, pořádná dávka vitamínů z ovoce, spousta semínek a ořechů. A žádné pečení!

 

Jako raw označujeme syrovou neboli ,,živou” stravu. Potraviny, které jsou označeny těmito třemi písmeny – raw – neprošly při výrobě tepelnou úpravou nad 42 °C. Připadá vám, že se takové podmínky příliš neslučují s vánočním cukrovím? Omyl, minimalismus sluší i cukrovinkám! Jaké jsou výhody raw cukroví?

  • Raw cukroví je vždy nepečené a rychle hotové (i snědené).
  • Při jeho přípravě si vystačíte se sušeným ovocem, ořechy a semínky.
  • K jeho výrobě nepotřebujete mouku.
  • Raw cukroví je hutné, syté a chuťově intenzivní, takže ho stačí jen pár kousků.
  • Má potenciál zachutnat všem – ať už patříte mezi vyznavače raw, nebo ne.

Mandlovo-kakaová kolečka s datlovým krémem

Jak název napovídá, základem jsou mandle a sušené datle. Významnou roli hraje také datlový krém a zdobení ořechy. Co budete potřebovat?

Na kolečka

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek sušených datlí – bez pecek, předem namočených ve vodě
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém

  • 1 hrnek sušených datlí bez pecek
  • 2 lžíce maca prášku
  • ¾ hrnku vody
  • špetka himalájské růžové soli
  • rozpůlené ořechy nebo mandle na ozdobení

Postup:

  1. Rozsekejte mandle (nejlépe v robotu) najemno, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt. Z těchto surovin vytvořte lepkavou hmotu.
  2. Vyložte obdélníkovou formu pečicím papírem, natlačte do ní hmotu na kolečka a dejte do lednice.
  3. Nyní je čas na přípravu krému. Rozšlehejte sušené datle s maca práškem a vodou. Měl by vzniknout nadýchaný krém. Pokud se vám zdá směs příliš tuhá, přidejte do ní trochu vody. Přidejte špetku růžové soli a přemístěte na 2 hodiny do lednice.
  4. Ztuhlou hmotu vyndejte z lednice a vykrájejte pomocí formičky kolečka. Na každé kolečko dejte lžičku krému a půlku ořechu nebo mandle.
  5. Hotové cukroví nechte přes noc v lednici odležet do druhého dne.

Čokoládovo-kokosové tyčinky

Cukroví, ve kterém hrají hlavní roli jen tři suroviny: mandle, kešu a kokos. Co budete potřebovat?

Na čokoládový korpus

  • 200 g mandlí (předem namočených ve vodě)
  • 100 g datlí (vypeckovaných a předem namočených ve vodě)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 20 g kakaa
  • špetka soli

Na krémovou náplň

  • 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
  • 60 g kokosového krému
  • 60 g kokosového oleje
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • semínka z vanilkového lusku

Na polevu

  • 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
  • 40 g raw kakaa
  • 120 g kokosového oleje
  • ¼ hrnku agávového sirupu

Postup:

  1. Připravte si tři misky (na korpus, náplň a polevu) a v každé rozmixujte potřebné ingredience. 
  2. Obdélníkovou formu vyložte pečicím papírem a vtlačte do ní připravenou čokoládovou směs na korpus a uhlaďte.
  3. Na korpus naneste připravený krém z kešu oříšků a kokosu. Jako poslední vrstvu naneste čokoládovou polevu.
  4. Formu přikryjte potravinovou folií a vložte na 4 hodiny do mrazáku. Poté můžete cukroví krájet - nejlépe na tyčinky nebo kostičky. Uchovávejte v mrazáku.

Čokoládové pralinky

Pokud patříte mezi vyznavače raw stravy, nemusíte se nutně smiřovat s tím, že je vám čokoláda navždy zapovězena. Čokoláda se běžně připravuje z pražených kakaových bobů, ovšem není problém sehnat i takovou, která se vyrábí "za studena". Stejné je to s kakaem. Co budete potřebovat?

  • 60 g raw čokolády
  • 50 g kakaového másla
  • 20 g raw kakaa
  • javorový nebo agávový sirup 
  • špetka soli
  • arašídové nebo jiné ořechové máslo na náplň

Postup:

  1. Připravte horkou vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu a kakaové máslo. Postupně do vodní lázně vmíchejte kakao, sladidlo a sůl.
  2. Připravte si silikonovou formu na pralinky a vlijte do ní tekutou směs přibližně do poloviny.
  3. Naplněnou silikonovou formu přemístěte do mrazáku a nechte pralinky chvíli ztuhnout.
  4. Vyndejte formu z mrazáku a přidejte do ní arašídové nebo jiné oříškové "máslo". Poté vše zalijte čokoládovou směsí a nechte ztuhnout v mrazáku.

Kakaové sušenky se solí

Důležitou složkou raw stravy jsou ovesné vločky, které tvoří hlavní složku také tohoto chutného cukroví. Co budete potřebovat?

  • 200 g mandlí
  • 100 g ovesných vloček
  • 40 g kakaa
  • 60 ml kokosového oleje
  • 5 g himalájské soli
  • 30 ml javorového sirupu

Postup:

  1. Rozmixujte spolu mandle, ovesné vločky, kakao a sůl. 
  2. Až se vytvoří hladká hmota, můžete přidat javorový sirup a tekutý kokosový tuk.
  3. Všechny ingredience ručně promíchejte, abyste získali homogenní těsto.
  4. Vytvořte v dlaních kuličky z těsta a pokládejte je vedle sebe na plech. Na závěr zmáčkněte kuličky vidličkou do tvaru sušenek.
  5. Nechte pár hodin odležet v chladu a poté podávejte.

Linecké cukroví s chia semínky

Klasické linecké zná každý, věděli jste ale, že ho můžete připravit do značné míry i v raw verzi? Pokud chcete i raw džem, poohlédněte po nabídce online nebo si vyrobte svůj vlastní. Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 hrnku datlí
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • ovesná mouka (na válení těsta)
  • 2/3 hrnku chia semínek
  • oblíbený džem na slepování

Postup:

  1. Lískové oříšky rozmixujte najemno (využijte mixéru nebo kuchyňského robota). Přidejte mandlovou mouku, sůl a datle.
  2. Směs zpracujte, až se suroviny propojí a vznikne "těsto". Poté přidejte chia semínka a javorový sirup.
  3. Připravte si pracovní plochu na válení těsta - posypte desku ovesnou moukou. Rozdělte těsto na polovinu a rozválejte ji na 0,5 cm silný plát.
  4. Pomocí vykrajovátek tvořte kolečka, v polovině koleček vykrojte uprostřed otvor.
  5. Kolečka potřete džemem a slepte dohromady. Linecké není třeba nechávat uležet, můžete hned podávat.

Tip: Linecká kolečka uchovávejte v lednici.

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč