Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však servírovat v tento sváteční den, když někomu nechutná kapr, jiný nemá rád rybí polévku či někdo z rodiny nejí maso? Máme pro vás deset nejoblíbenějších pokrmů, které rozhodně patří na štědrovečerní tabuli a zaručeně si na nich pochutnáte.
21. 12. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Houbový kuba

Jednoduché, ale velmi chutné jídlo, má v Čechách dlouholetou tradici. Původ pokrmu sahá až k samotným pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso a zároveň uctívali les a jeho hojnost. Skromný pokrm tedy fungoval i jako vyjádření díků za plody, které jim les po celý rok dopřával. Základ tohoto pokrmu je jasně daný – houby, kroupy, cibule, česnek a sádlo. Vegetariáni mohou nahradit sádlo máslem, ale pro klasickou výraznou chuť je sádlo zkrátka lepší, jelikož houbám zvýrazní chuť.  

Houbový kuba

Postní oběd nebo teplý předkrm

Rybí polévka

Nejpopulárnější je v podání vývaru s trochou zeleniny a rybím masem, ale nejdeme i nejrůznější krémové podoby. Rybí polévka je opravdu sváteční jídlo. Často si ji vychutnáváme jen o svátcích, protože je trochu pracnější. Obírání masa a načasování přidaného mlíčí i jiker chce trochu zkušeností, aby polévka nezhořkla. Výsledkem je ovšem pokrm pro labužníky, se kterým se vyplatí mít trochu té práce navíc. 

Vánoční rybí polévka

Lehce zahuštěný rybí vývar přijde vhod obzvlášť těm, kdo viděli zlaté prasátko – připraví prázdný žaludek na sytý...

Vývar

Klasický hovězí nebo drůbeží vývar si připravují většinou ti, kteří nemají rádi výrazně aromatickou rybí polévku. Vývar můžete podávat s játrovými nebo drožďovými knedlíčky, vhodné jsou i nudle či servírujte čistý vývar s najemno nakrájenou zeleninou. Nezapomeňte, že po polévce přijdou ještě další chody, se zavářkou to tedy není radno přehánět.

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je jednoduše základem...

Hrachová polévka 

Sytá hrachová polévka je ideální volbou pro vegetariány. Hrách patří mezi potraviny, které mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost, s velkou oblibou se připravoval právě v zimních měsících. Pokrmy z luštěnin jsou bohaté na bílkoviny, nejsou složité na přípravu, ale ta se musí předem naplánovat. Hrách namáčejte nejlépe přes noc. Polévku dovede k dokonalé konzistenci ruční mixér a na ozdobu i doladění chutí jsou ideální volbou krutony opečené na másle nebo slanina. Pokud chcete jemnější krém, zkuste ten hráškový.

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Jemný krém s voňavou slaninou a krupavými houstičkami vás příjemně zahřeje a zasytí.

Smažený kapr nebo jiná ryba

Smažený kapří filety jsou naprostou českou klasikou. Z hlavy a vnitřností připravíme polévku, z masa uděláme filety ke smažení a jeho šupiny si dáváme pod talíř. Měla by nám totiž v dalším roce přinést peníze a hojnost, což nikdy není na škodu. Kapra se vyplatí (jako u všech ryb) kupovat čerstvého. Rozmražením kapřího masa se můžeme dočkat vodnatější konzistence. Pokud vám či někomu z rodiny kapr příliš nechutná pro svou větší tučnost, vyzkoušet můžete jiné ryby. Oblíbený je steak z lososa, treska, nebo pstruh. Ryba nemusí být nutně smažená – chuťově zajímavý je například kapr načerno, rybí filety můžete připravit také v troubě.

Řízky

Pokud nechcete servírovat kapra ani jinou rybu, pravděpodobně vás potěší řízky. Dají připravit na nespočet způsobů a radost udělají nejednomu jedlíkovi. Samotný výběr masa na řízek je však velkou otázkou. Dají se připravovat z telecíhovepřovéhokuřecího i krůtího masa, pro bezmasé varianty volíme lilek, cuketu, celer nebo květák.  Ozvláštnit je můžete například česnekem či hořčicí. Způsob smažení také rozděluje milovníky řízků. Někdo preferuje slunečnicový olej, ale pro ty nejlepší spíše sáhněte po přepuštěném másle nebo sádle. 

Řízek – milovaná klasika

Plátek masa obalený ve strouhance prý znali už staří Římané, od středověku je telecím řízkem proslulý Milán, odkud se...

Vinné klobásy

Nechce se vám podávat ryba ani smažené řízky? To vůbec není problém, protože i zatočené vinné klobásky jsou svátečním jídlem. Dělají se z vepřového nebo telecího jemně namletého masa a jejich název prozrazuje, co je na nich trochu výjimečného. Obsahují kromě koření a rohlíků trochu vína. S těmito klobáskami je jednoduchá práce, protože je stačí zatočit, napíchnout na špejli a propéct. Důležité je, aby povrch nepopraskal, restujte opravdu pomalu a zlehka. Ideální přílohou je máslová bramborová kaše

Domácí vinná klobása

Vinnou klobásu můžete hned upéct, nebo zamrazit do zásoby (v tom případě ji ale před pečením vytáhněte včas, aby...

Bramborový salát

Variací bramborového salátu je tolik, že je snad nikdo nedokáže spočítat ba ani ochutnat. Platí zde zlaté pravidlo, že maminka nebo babička ho jednoduše dělají nejlepší. Někdo spoléhá na klasický s nakládanou zeleninou a majonézou – hlavní otázkou je, jestli přidávat celer nebo ne. Jiný sáhne radši po jogurtu pro zdravější verzi a další zase preferuje ten kyselý rakouský s okurkou, cibulí a octem. Nejdůležitější je správně však zvolit brambory. Vždy berte typ A. Vařte je ve slupce, díky tomu si zachovají tvar a maximum chuti. 

Tipy na dokonalý bramborový salát

Bramborový salát patří mezi neodmyslitelné pochoutky české štědrovečerní hostiny. Existuje v mnoha podobách a každá...

Jablečný štrúdl

Po takovýchto hodech si nejčastěji dopřáváme místo dezertu vánoční cukroví, ale i tak se vyplatí mít doma nějaký pečený zákusek. O svátcích si chceme co nejvíce dopřát a voňavý jablečný štrúdl je snad tou nejlepší volbou. Skvělý je jen tak samotný nebo doplněný vanilkovou omáčkou

Božský štrúdl

Vyměňte část jablek za hrušky, a uvidíte ten rozdíl. Pořád to bude váš starý dobrý štrúdl, ale jak!

Vánočka 

Vánoce bez vánočky? To by snad ani nešlo. Ta má na stole své místo každý rok. Vypadá krásně a skvěle se postará o rychlý dezert nebo svačinku, když nás honí mlsná. Ať už patříte „mazače“ máslem nebo ji vychutnáváte jen tak, samotnou, nezapomeňte si ji upéct ani letos.

Vánočka

„Není nad vůni a chuť doma upečené vánočky – ta dělá u nás ty pravé Vánoce,“ říká naše food stylistka...

Související

5× štědrovečerní menu

5× štědrovečerní menu

Možná nemáte rádi ryby, možná také, že nejíte maso. Připravili jsme pro vás pět menu, se kterými bude Štědrý večer...
Tradiční štědrovečerní večeře

Tradiční štědrovečerní večeře

13. prosince 2008 | Pro všechny, kteří si s přípravou štědrovečerní večeře nevědí rady nebo hledají nové nápady, jak ji...

Nadýchané řízky

Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!
Bramborový salát 5x jinak

Bramborový salát 5x jinak

Budete se při přípravě bramborového salátu držet klasických receptur nebo vyzkoušíte něco nového?
5× rybí polévka

5× rybí polévka

Co by to bylo za štědrovečerní menu, kdyby se nepodávala rybí polévka? Báječně voňavá a horká, která sama klouže do...

Jak na to: silný rybí vývar

Štědrovečerní rybí polévka potřebuje dobrý základ. Poradíme vám, jak připravit poctivý rybí vývar.
Jak připravit koncentrovaný vývar

Jak připravit koncentrovaný vývar

Silný vývar, který vám nebude zabírat místo v lednici či mrazničce, vyrobíte snadno. Tady je recept šéfkuchaře Marka...
Upečte si ten nejlepší štrúdl

Upečte si ten nejlepší štrúdl

V Nové Říši na Vysočině pořádají každý listopad velké štrúdlové klání. Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník, vyhrála v...

Škola pečení: vánočka

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je...

Polévka z kapra

Šéfkuchař hotelu Four Seasons Vito Mollica pochází ze severu Itálie. Částečnou inspirací pro českou vánoční polévku...

Vánočka 7x jinak

Vánoce bez vánočky jsou skoro nemyslitelné. A přitom, když se zeptáte, spousta lidí se vám přizná, že vlastně vánočku...

Nejíte kapra? Treska tmavá překvapí lahodnou chutí. A teď i cenou!

Štědrovečerní tabule bez ryby? Pro většinu z nás něco nemyslitelného – bez smaženého kapra a salátu by Vánoce nebyly...

Sváteční vinná klobása bez starostí

Tahle klobáska se objevuje na svátečních tabulích už přibližně 200 let a pravděpodobně na ně bude ještě dlouhou dobu...

Přidat komentář