Houbový kuba
Jednoduché, ale velmi chutné jídlo, má v Čechách dlouholetou tradici. Původ pokrmu sahá až k samotným pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso a zároveň uctívali les a jeho hojnost. Skromný pokrm tedy fungoval i jako vyjádření díků za plody, které jim les po celý rok dopřával. Základ tohoto pokrmu je jasně daný – houby, kroupy, cibule, česnek a sádlo. Vegetariáni mohou nahradit sádlo máslem, ale pro klasickou výraznou chuť je sádlo zkrátka lepší, jelikož houbám zvýrazní chuť.
Rybí polévka
Nejpopulárnější je v podání vývaru s trochou zeleniny a rybím masem, ale nejdeme i nejrůznější krémové podoby. Rybí polévka je opravdu sváteční jídlo. Často si ji vychutnáváme jen o svátcích, protože je trochu pracnější. Obírání masa a načasování přidaného mlíčí i jiker chce trochu zkušeností, aby polévka nezhořkla. Výsledkem je ovšem pokrm pro labužníky, se kterým se vyplatí mít trochu té práce navíc.
Vývar
Klasický hovězí nebo drůbeží vývar si připravují většinou ti, kteří nemají rádi výrazně aromatickou rybí polévku. Vývar můžete podávat s játrovými nebo drožďovými knedlíčky, vhodné jsou i nudle či servírujte čistý vývar s najemno nakrájenou zeleninou. Nezapomeňte, že po polévce přijdou ještě další chody, se zavářkou to tedy není radno přehánět.
Hrachová polévka
Sytá hrachová polévka je ideální volbou pro vegetariány. Hrách patří mezi potraviny, které mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost, s velkou oblibou se připravoval právě v zimních měsících. Pokrmy z luštěnin jsou bohaté na bílkoviny, nejsou složité na přípravu, ale ta se musí předem naplánovat. Hrách namáčejte nejlépe přes noc. Polévku dovede k dokonalé konzistenci ruční mixér a na ozdobu i doladění chutí jsou ideální volbou krutony opečené na másle nebo slanina. Pokud chcete jemnější krém, zkuste ten hráškový.
Smažený kapr nebo jiná ryba
Smažený kapří filety jsou naprostou českou klasikou. Z hlavy a vnitřností připravíme polévku, z masa uděláme filety ke smažení a jeho šupiny si dáváme pod talíř. Měla by nám totiž v dalším roce přinést peníze a hojnost, což nikdy není na škodu. Kapra se vyplatí (jako u všech ryb) kupovat čerstvého. Rozmražením kapřího masa se můžeme dočkat vodnatější konzistence. Pokud vám či někomu z rodiny kapr příliš nechutná pro svou větší tučnost, vyzkoušet můžete jiné ryby. Oblíbený je steak z lososa, treska, nebo pstruh. Ryba nemusí být nutně smažená – chuťově zajímavý je například kapr načerno, rybí filety můžete připravit také v troubě.
Řízky
Pokud nechcete servírovat kapra ani jinou rybu, pravděpodobně vás potěší řízky. Dají připravit na nespočet způsobů a radost udělají nejednomu jedlíkovi. Samotný výběr masa na řízek je však velkou otázkou. Dají se připravovat z telecího, vepřového, kuřecího i krůtího masa, pro bezmasé varianty volíme lilek, cuketu, celer nebo květák. Ozvláštnit je můžete například česnekem či hořčicí. Způsob smažení také rozděluje milovníky řízků. Někdo preferuje slunečnicový olej, ale pro ty nejlepší spíše sáhněte po přepuštěném másle nebo sádle.
Vinné klobásy
Nechce se vám podávat ryba ani smažené řízky? To vůbec není problém, protože i zatočené vinné klobásky jsou svátečním jídlem. Dělají se z vepřového nebo telecího jemně namletého masa a jejich název prozrazuje, co je na nich trochu výjimečného. Obsahují kromě koření a rohlíků trochu vína. S těmito klobáskami je jednoduchá práce, protože je stačí zatočit, napíchnout na špejli a propéct. Důležité je, aby povrch nepopraskal, restujte opravdu pomalu a zlehka. Ideální přílohou je máslová bramborová kaše.
Bramborový salát
Variací bramborového salátu je tolik, že je snad nikdo nedokáže spočítat ba ani ochutnat. Platí zde zlaté pravidlo, že maminka nebo babička ho jednoduše dělají nejlepší. Někdo spoléhá na klasický s nakládanou zeleninou a majonézou – hlavní otázkou je, jestli přidávat celer nebo ne. Jiný sáhne radši po jogurtu pro zdravější verzi a další zase preferuje ten kyselý rakouský s okurkou, cibulí a octem. Nejdůležitější je správně však zvolit brambory. Vždy berte typ A. Vařte je ve slupce, díky tomu si zachovají tvar a maximum chuti.
Jablečný štrúdl
Po takovýchto hodech si nejčastěji dopřáváme místo dezertu vánoční cukroví, ale i tak se vyplatí mít doma nějaký pečený zákusek. O svátcích si chceme co nejvíce dopřát a voňavý jablečný štrúdl je snad tou nejlepší volbou. Skvělý je jen tak samotný nebo doplněný vanilkovou omáčkou.
Vánočka
Vánoce bez vánočky? To by snad ani nešlo. Ta má na stole své místo každý rok. Vypadá krásně a skvěle se postará o rychlý dezert nebo svačinku, když nás honí mlsná. Ať už patříte „mazače“ máslem nebo ji vychutnáváte jen tak, samotnou, nezapomeňte si ji upéct ani letos.
Přidat komentář