Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 lehké nápoje na léto

jahodovo rebarborový sirup
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Barman Tomáš Kubíček vymyslel pro čtenáře Apetitonline 3 letní nápoje, které se hodí na rodinnou oslavu i na večerní popíjení jen tak na terase. Jeden patří do kategorie s alkoholem, zbývající dva můžete bez obav nabídnout i řidičům či dětem.

 

Hitem letošního láta budou nápoje, které se nejen lehce pijí, ale i takové, po kterých budete druhý den vstávat s lehkou hlavou. A bonusem navíc je i snadná příprava. Trojnásobná lehkost se odráží i v nápaditých míchaných nápojích, jejichž recepty poskytl našim čtenářům zkušený barman Tomáš Kubíček.

Rozhovor s Tomášem najdete na Apetitonline.cz, a až si přečtete, jaké jsou letošní trendy, zda i míchané nápoje podléhají módním vlnám a co právě teď letí, a načerpáte rady pro amatérské domácí barmany-začátečníky, pusťte se do míchání! Je to zábava!

Aperol punch – Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

1) Míchaný nápoj pro barmana začátečníka 

Aperol Punch

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Pro 1 osobu

Suroviny

  • 2 cl Aperol
  • 2 cl Cinzano Rosso
  • 4 cl Prosecco Spumante

Ozdoba

  • plátek pomeranče
  • plátek limetky
  • polovina jahody do drinku

Postup

V uvedeném pořadí nalijte do sklenice Aperol a Cinzano Rosso, doplňte šumivým vínem. Podávejte ozdobené plátky pomeranče a limety a s jahodou uvnitř nápoje.

2) Míchaný nápoj bez alkoholu flower tonic - autor drinku Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

Flower Tonic

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Suroviny

  • 1 cl domácí sirup z bezových květů
  • 2 cl čerstvá šťáva z červeného grapefruitu
  • 8 cl tonik

Ozdoba

  • plátek červeného grapefruitu
  • rozmarýn

Postup

Vymačkejte šťávu z grapefruitu a odměřte si 2 cl. Do sklenice nalijte sirup z bezových květů, doplňte grapefruitovou šťávou a tonikem. Podávejte ozdobené plátkem červeného grapefruitu a snítkou rozmarýnu.

Jahodový shrub s mátou – míchal Tomáš Kubíček, foto: Klára Galová

 

3. Nápoj pro děti

Jahodový shrub s mátou

Metoda míchání: přímo v servírovacím skle

Suroviny

  • 4 cl jahodový shrub (sirup) s mátou
  • 12 cl soda

Ozdoba

  • jahoda na plátky
  • snítka máty

Postup

Do sklenice odměřte jahodový shrub a doplňte sodovkou. Podávejte ozdobené jahodou, nakrájenou na plátky, a snítkou máty.

NĚCO NAVÍC

Shrub je typ sirupu, obvykle z ovoce, do něhož se přidává jemný ocet. Díky tomu má zajímavější chuť a je příjemně osvěžující.

Jak připravit jahodový shrub (sirup) s mátou

Do velké sklenice (nejméně o objemu 1 l) vložte 250 g očištěných jahod, nakrájených na poloviny. Přidejte 250 g světlého třtinového cukru. Pomačkejte a nechte macerovat 24 hodin v lednici. Mezitím ve druhé sklenici 1/2 hrnku čerstvé máty zalijte 1/2 hrnku nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě a také odložte na 24 do lednice.

Po 24 hodinách vyndejte mátu z octu a přilijte ho do sklenice s jahodami a cukrem. Směs vraťte zpět do lednice a nechte odpočívat dalších 48 hodin. Poté shrub přeceďte a můžete ho používat. Sirup díky nefiltrovanému octu zraje – čím déle, tím je jemnější a sladší. Ocet ho současně dobře konzervuje.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč