Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

4 kroky k dokonalému zapečenému květáku

Zapečený květák je v Británii nezbytná příloha, bez které se neobejde žádná večeře, jejíž hlavní hvězdou je pečeně. My si ale tuhle gratinovanou lahůdku umíme představit i jako středobod večeře bezmasé, doplněnou bramborovou kaší a lehkým salátem!
13. 2. 2021 | Autor: Darina Sieglová a Martina Zajícová

Květák je trochu kontroverzní surovina. Možná vás to překvapí, ale sami se v redakci dělíme na dva téměř nesmiřitelné tábory. Jedni květák oddaně milují a nedají na něj dopustit, druzí ho nemohou doslova ani cítit, a v případě, že se půstíme do přípravy smaženého květáku s domácí tatarkou, nás tiše proklínají a redakční kuchyni se vyhýbají obloukem. Vsadíme se ovšem s vámi, že pokud druhému táboru předložíte květák zalitý perfektně připraveným bešamelem zapečený krásně dozlatova, jejich přesvědčení se začne otřásat v základech. I nám se takto podařilo pár zapřisáhlých odpůrců květáku přetáhnout na svou stranu. Otázka tedy zní – jak docílit toho, aby byl květák naprosto dokonalý a doslova neodolatelný? Máme pro vás nejen recept ale i 4 tipy, díky kterým vše zvldádnete na jedničku. 

16x lahodný květák

Dozlatova osmažený květák v klasickém trojobalu milují děti i dospělí. Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v...

4 tipy pro dokonalý výsledek

1) Pečení květáku

V troubě květák nejen tepelně upravíte, ale na rozdíl od předváření jej i částečně zbavíte vody, která by vám zbytečně ředila omáčku. Navíc zelenina získá pečením intenzivnější chuť.

2) Jíška

Základ bešamelu tvoří jíška z másla a mouky. Právě ta jej zahustí a dodá mu i chuť. Čím déle budete jíšku v hrnci míchat, tím tmavší bude, tak to nepřežeňte! Když je jíška krásně zlatá, máte hotovo. 

3) Jemný bešamel

Tajemství dokonale jemného bešamelu je v pomalém přilévání mléka a smetany, zvláště ze začátku. Pokaždé tekutinu důkladně zapracujte, než přidáte další dávku. Jen tak se v něm neudělají hrudky, které by vaši práci mohly zhatit.

4) Náprava škod

Pokud se vám přesto hrudky udělaly, nezoufejte. Máte několik možností, jak situaci ještě zachránit. Můžete je zkusit vymíchat, nebo lépe pořádně prošlehat a rozbít metličkou. Jednodušší a účinnější je ale omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. A v neposlední řadě můžete vzít do ruky husté síto a bešamel jednouduše přepasírovat. Hrudky zůstanou v sítu a omáčka je zachráněna.

Zapečený květák se sýrem

Zapečený květák je vynikající, jeho jemná chuť totiž skvěle ladí s muškátovým oříškem v bešamelu...

Pokud patříte mezi milovníky květáku, inspirujte se našimi recepty, které pro vás přidáváme do sekce pod článkem ↓.

Související

Zapečený letní květák

Květák se většinou zapéká v bešamelu se sýrem, ale tahle letní verze po italsku má rozhodně něco do sebe.

Květák s parmazánem

Recept můžete snadno proměnit ve vegetariánský, stačí vynechat uzené maso či šunku a místo pravého...

Květákové kung pao

Květákové kung pao si vás rychle získá jednoduchou a bleskovou přípravou a skvělou chutí!

Květáková polévka

Květákovka nás nadchla, takovou jsme naposled ochutnali v dětství!

Květák jako francouzské brambory

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Tabouleh s pečeným květákem

Jednoduché vegetariánské jídlo, které poslouží jako svěží příloha i jako hlavní chod. Doporučujeme...

Rybí páj s květákovou kaší

Skvělý způsob, jak zkombinovat zeleninu a rybu v jednom jídle a moc se u toho nenadřít. Do základu můžete dát...

Aloo gobi neboli květák a brambory

Až budete přeslazení rohlíčky, lineckým a dalším cukrovím, uvařte si tohle indické vegetariánské jídlo...

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Těstoviny můžete posypat nasucho opraženou strouhankou s oříšky.

Kofty s tahini omáčkou a květákovou rýží

Skvělé jídlo inspirované Středním východem jsme odlehčili rafinovanou zeleninovou přílohou.

Grilovaný květák se zeleným salátem a tahini zálivkou

Nejíte maso, nebo si jen dáváte bezmasý den? O inspiraci pro vegetariány každodenní i sváteční se s námi...

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál, napekli čapátí a můžeme začít hodovat...

Přidat komentář