Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 divokých bylin, které jíst právě teď

Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými druhy rostlin, kterými si snadno obohatíte jarní jídelníček.
26. 4. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Již v brzkých jarních týdnech se začne příroda zelenat prvními rostlinami. Nasbíráte je při jarních toulkách na louce, v lese i na březích potůčků. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů a látek, které pomáhají čistit organismus. 

Bršlice kozí noha

Známá společnice všech zahrádkářů a chalupářů má spíš pověst nežádoucího plevele než chutné ingredience. Svými zelenými listy však umí výrazně obohatit jarní jídelníček. Miluje vlhčí a stinná místa, najdete ji v zahradách a sadech, také u vody, v křovinách a příkopech.

Trhejte co nejmladší, ještě drobné lístky. Nasekané je přidávejte do polévek, špenátů a různých dušených jídel, jako jsou masové ragú nebo kari. Typickou pronikavou vůní a chutí obohatí také šťouchané brambory nebo luštěninové kaše.

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová...

Violka vonná

Něžná kráska, která jako jedna z prvních volá, že jsou slunné dny za dveřmi. Fialku si s žádnou jinou květinou nespletete. Voní přímo omamně a nezaměnitelně. Chuť jejích květů je svěží, lehce štiplavá. Někdo ji dokonce popisuje jako nasládlou. Violka vonná patří k planě rostoucím rostlinám, které najdete kdekoliv na louce, ale i ve městě v parcích, kde se tráva neseká příliš nízko.

Jezte ji nejlépe v den, kdy ji natrháte. Dokonale se uplatní ve sladkých dezertech. Ladí se šlehačkou, máslovými i tvarohovými krémy. Velkou parádu udělá i na obyčejném pudinku. Květy fialek se také mohou stát efektní součástí jarních salátů.

Elegantní rolády

Rolády působí jako jeden z vrcholů cukrářského umění. Jsou krásné a díky střídání těsta s krémem neobyčejně efektní...

Ptačinec prostřední

Možná ho znáte jako ptačinec žabinec. Roste na vlhkých místech v bohatých kobercích, kde ho můžete trhat doslova plnými hrstmi. Milují ho slepice a ostýchat se před ním nemusíte ani vy. Droboučké šťavnaté lístky použijte jako základ pro saláty. Jsou křehké, jemné a nemají žádnou nepříjemnou dochuť. Sluší jim lehčí zálivky typu vinaigrette.

Lehké a hravé salátové zálivky

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám...

Kokoška pastuší tobolka

Jeden z nejčastějších plevelů patří do skupiny brukvovitých, což napovídá, jakou chuť očekávat. Podobá se lehce kedlubně. Mladé lístky i květenství vyniknou v jarních salátech, posypat jimi můžete chleba s máslem nebo tvarohovou pomazánkou. V chutné kondici je kokoška pouze krátkou dobu, se sběrem dlouho neotálejte.

10x tvarohová pomazánka

Pomazánky z tvarohu jsou rychlé, zdravé a prostě báječné. Nabízíme vám varianty inspirované tradicí pro všední den i...

Pampeliška lékařská

Zářivě žluté terčíky pampelišek na louce nepřehlédnete. Poupata můžete nakládat do octa na způsob kaparů. Z květů se připravují sirupy, limonády, vína i želé. 

Své využití v kuchyni mají i listy, ze kterých připravíte skoro zadarmo skvělý jarní salát. Zelené lístky sbírejte, dokud jsou mladé. Tehdy ještě chutnají příjemně svěže. Přirozeně nahořklá chuť se u starších, větších listů mění do nepříjemně svíravé. 

Pampeliškový med

Želé s vůní pampelišek...

Co také na jaře ochutnat:

  • listy medvědího česneku,
  • květy sedmikrásky,
  • listy kopřivy, 
  • květy ovocných stromů,
  • květy šeříku.

 

Na jaře je toho k snědku v přírodě mnohem víc. Skvělou inspiraci najdete také v Květinové kuchařce Jany Vlkové.

Související

Jarní sirupy plné chuti i zdraví

Jaro je časem bylinek a nových výhonků. Právě ony v sobě mají spoustu zdraví prospěšných látek, a tak bychom je měli...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a...

Jak v kuchyni využít voňavý šeřík?

Blíží se období keře s nádhernou vůní, jehož růžovofialové květy od dubna do května rozkvétají a zdobí parky, ulice i...

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou...

Jarní louka na talíři: Zpestřete si pokrm jedlými květy

Talíř s kulinářskou specialitou zdobenou jedlými květy má ve svém repertoáru mnoho šéfkuchařů. Použití květů můžeme...

Lékárnička z louky

Imunitu můžeme posílit i pomocí planě rostoucích rostlin. Přírodovědkyně a novinářka Jana Vlková, autorka Květinové...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Ostropestřec: bylinný restart organismu i jater

Snadno jej můžeme zaměnit s bodlákem, přesto bychom jeho bodlinkám měli věnovat patřičnou pozornost. Ostropestřec je...

Přidat komentář