Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak houby správně usušit, aby vám ve spižírně vydržely i několik let po uskladnění.
29. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

Které houby jsou ideální k sušení?

Hřib pravý, bedly, klouzci, křemenáče nebo třeba žampiony. Tyto houby chutnají skvěle i po usušení a můžete si z nich připravit celou řadu lahodných houbových pokrmů. Naproti tomu, na růžových muchomůrkách, čirůvkách a pýchavkých byste si moc nepochutnali.

20x houby na všechny způsoby

Češi jsou národ houbařů, to už nám takzvaně "nikdo neodpáře". Ale skvělé recepty z hub najdete nejen v české...

Zapomeňte také na sušení žlutomasých hřibů, kterým se u nás lidově přezdívá „babky“. Během sušení se v nich totiž velice rychle množí nebezpeční paraziti. Nenechte se ale odradit. Sušení hub má hněd několik výhod:

  • zachovávají si své původní aroma
  • mnohem lépe se skladují 
  • při správném uložení vydrží mnoho let.

Navíc existuje hned několik možností, jak sušit houby venku i v domácích podmínkách. Ty nejznámější si představíme.

1. Sušení hub na rámu s pletivem

Houby pořádně očistěte nožíkem a nakrájejte na jemné plátky. Ty potom rovnoměrně rozprostřete na rám s pletivem. Pokud rámy po ruce nemáte, můžete sušit houby na staré zácloně. Dejte ale pozor, aby byla čistá, a ne od prachu.

Někteří houbaři využívají v případě nouze obyčejné noviny. Opět ale hrozí, že se vám hřiby ze spodní strany zapaří. Chcete-li tomu (částečně) předejít, poskládejte noviny do tvaru harmoniky.

Nejlepší je ale použít jiný materiál: tiskařská třeň totiž lesní úrodě příliš neprospěje.

Až houby rozmístíte, přeneste rám s pletivem na teplé místo, např. na radiátor nebo ven na vzduch. Vyvarujte se ale plochám na přímém slunci. A nezapomeňte pláto schovat před deštěm. Na noc jej přeneste do vnitřních prostor.

Houby ve sladkokyselém nálevu

Krásné mladé houbičky se dají dát do čehokoli, ale když jich máte opravdu hodně, zkuste je naložit na...

2. Jak sušit houby na niti

Dříve se houby sušily na niti: stačí plátky navléct jehlou, podobně jako když vyrábíte korálky. Nítě se potom zavěsily do okna nebo nad kamna. Za několik dní bylo možné hříbky stáhnout a uskladnit. 

3. Sušení v troubě

Dalším způsobem, jak houby usušit, je za použití trouby (elektrické nebo třeba horkovzdušné). Vyložte plech pečicím papírem, aby se houby nelepily, a nakrájené na tenké plátky je opatrně rozmístěte. Houby sušte za nižší teploty, optimálně 20–30 °C, ať se hříbky nezapaří.

Po dvou hodinách nastavte teplotu na 50–70 °C. Jestliže máte horkovzdušnou troubu, proud vzduchu vám sušení usnadní.

Vystačíte si ale i s klasickou troubou. Jen byste neměli zapomenout hřiby každé tři hodiny obrátit. Jinak se zapaří a znehodnotí. Přebytečnou vlhkost z nakrájených nožiček a hlav nasajte útěrkou. Po usušení vytáhněte plech z trouby a nechte houby vychladnout, než je budete ukládat do zavařovacích sklenic.

4. Sušička

Jestliže si chcete ušetřit čas a námahu, možná sáhnete po výdobytku moderních techniky. Sušička vám práci velice usnadní. Nakrájené houby nemusíte chodit obracet a během 5–8 hodin budete mít práci hotovou. Teplotu sušičky nastavte na 40–50 °C.

5. Konzervace solí

Trochu netradiční, ale funkční způsob. Nasbírané houby nakrájete na plátky o velikost 2–3 mm, vložte do nádoby a zasypte solí. Čas od času hřiby promíchejte, asi za dva dny prosejte a skliďte.

Usušené houby poznáte podle typického "chrastění" a šustění. Jsou tvrdší, neohýbají se a neměknou.

Zavařování: houby a zelenina nakyselo

Tradiční české chuťovky – houby, okurky, květák a plněné paprikové lusky – vám v zimě připomenou teplejší roční období...

Vybíráme pro vás: Houbové speciality pro každý den

Ať už máte raději dobroty z čerstvých hub, nebo naopak dáváte přednost těm sušeným, možná hledáte inspiraci, jak s bohatým úlovkem naložit. Po náročném dni klidně vsaďte na klasiku a pochutnejte si na smažených houbách s majonézou.

Pokud máte rádi dobroty z pánve, co si trochu zaexperimentovat a vyzkoušet jednou něco jiného - třeba lahodné houby na slanině s kozím sýrem.

Nebo se potřebujete po časné ranní vycházce trochu zahřát? Houbovým krém připravíte i z menší porce hříbků. A jestli máte doma nějakého vybíravce, který nemůže houbovým pokrkům přijít na chuť, překvapte ho třeba houbovým tatarákem. Možná si potom na ten hovězí už ani nevzpomene.

A které houbové dobroty máte nejraději vy?

Pokud si libujete v zavařování a toužíte po dalších originálních receptech, nahlédněte do kuchyřky z dílny Apetitu.

V knize najdete spousty šikovných nápadů, jak naložit s nejrůznějími potravinami, aby vám doma vydržely co nejdéle.

Zavařování

Domácí je nejlepší! Jahodový džem, švestková povidla, sladkokyselé okurky, ale třeba i nakládaný hermelín nebo utopence...

Související

Grilované houby s kozím sýrem

Super rychlá večeře ve stylu ,co dům dal‘

Zapečené houby s vejci

Zásoby se tenčí? Nevadí. Vajíčka jsou doma skoro vždycky. Zapečte je s houbami a šunkou.

Čínské houby s rýží

‚Rizoto‘ v čínském podání nabízí nejen sladce kořeněnou chuť, ale díky čínským houbám i...

Rychlé houby, lilky a papriky

Připravte si marinádu do malého rendlíku nebo hrnku a mějte ji vedle grilu, abyste mohli zeleninu pravidelně potírat...

Přidat komentář