Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

7 tipů, jak připravit dokonalou omeletu

Hledáte recept na vydatnou snídani, kterou zvládnete během chvilky? Vsaďte na osvědčenou klasiku – vaječnou omeletu. Na přípravu vám postačí pár minut, a navíc dodá vašim svalům důležité bílkoviny. Víte, jak si připravit omeletu, za kterou by se nemusel stydět ani ostřílený šéfkuchař? Vyzkoušejte našich pět rad a zaručeně si pochutnáte.
19. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

1. Vaječné trio: jedno z tajemství úspěchů

Kolik vajec potřebujete pro běžnou omeletu? Ano, hádáte správně: tři. Taková porce vás zasytí, ale nepřivodí pocity těžkosti, jestli se chcete posilnit třeba před cestou do práce. Pokud však chcete dodat tělu větší porci živin (při nabírání svalů, těžké fyzické námaze…), počet vajec navyšte podle potřeby. Záleží na vašich preferencích – a velikosti pánve.

Zapečená vejce se sýrem

Jídlo, které oceníte jako snídani i rychlou večeři.

2. Vyberte si pánev, která vás při smažení nezradí

Pánev je nejlepší nepřilnavá, aby se vejce nepřichytila. Skvěle vám poslouží litinová, keramická nebo teflonová, a to s průměrem okolo 20 cm. Takováto pánvička je skladná a nenáročná na umývání.

S přípravou vaječné omelety si poradíte i na klasické pánvi, ale s nepřilnavým povrchem je práce mnohem rychlejší a ve výsledku i jednodušší (například při drhnutí nádobí).

3. Orientální vůně dodá vaší omeletě ten správný šmrnc

Bez soli a pepře si mnozí z nás nedokáží omeletu snad ani představit. Ale co další koření? Zkuste trochu experimentovat a přidejte třeba špetku chilli, kurkumy nebo muškátového oříšku.

Opravdoví fajnšmekři mohou do receptu přidat ještě pikantní garam masala, indické koření bez soli a vůně římského kmínu nebo hřebíčku. Koření zpestří servírovanou snídani a dodá jí nádech orientu. Stačí se jenom zakousnout.

4. Nezapomeňte na bylinky 

Čerstvé bylinky přidávejte najemno nebo nahrubo nasekané přímo do prošlehaných vajíček ještě před smažením. Z tradičních bylinek můžete použít petržel hladkolistou, kopr, bazalku nebo pažitku. Omeleta bude mít ten správný říz a mnohem lepší chuť.

Pažitka dělá jaro

Stačí i jen pár nasekaných stonků, a hned ucítíte tu lehce štiplavou chuť, která je tak typická pro jaro. Poznejte...

Kromě správného náčiní a vhodných surovin je důležité věnovat pozornost přípravě. Na co byste si měli dát pozor?

5. Máslem pokryjte celou plochu pánve

Na přípravu vaječné omelety jsou ideální kousky nakrájeného másla, které vložíte na studenou pánev. Máslo se při zahřívání krásně rozpustí a oproti běžnému oleji dodá omeletě jemnou a krémovou chuť.

6. Teplota? Zlatá střední cesta

Pánev nemusíte rozpalovat na maximum. Postupně ji zahřejte na středně vysokou teplotu. Při zbytečně vysokých teplotách byste mohli omeletu snadno připálit.

7. Při smažení občas koukněte na hodinky

Dvě minuty. Více času nebudete na omeletu potřebovat. Celá příprava (od nalití vajíček na pánev až po přemístění na talíř) by neměla trvat déle.

A jak poznáte, že jsou vaše vajíčka hotová? Spodní část omelety už je tuhá, ale ta horní ještě měkká a trochu „vlhká“. To je ten správný moment přetáhnout omeletu na talíř. Nemějte strach – během chvilky dojde.

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže...

Pokud se chcete dozvědět o přípravě ještě více, podívejte se na náš recept, jak se dělá oměleta. Nebo se podívejte do sekce pod článkem, kde najdete recepty na další vaječní pochoutky.

Související

Míchaná vejce s uzeným lososem

Míchaná vajíčka jsou nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak se ráno rozmazlit. Pokud přidáte uzeného...

Letní vejce z jedné pánve

Ideální večeře nejen na léto je taková, jejíž příprava nezabere moc času a vystačíte při ní s jedinou pánví.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a)...

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...
REKLAMA

Přidat komentář