Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte sladké knedlíky, šišky, taštičky i koblížky – zkrátka sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná.
9. 10. 2020 | Autor: Martina Zajícová

Naučit se připravit stejně dokonalé bramborové těsto jako uměla vaše babičky je dovednost, kterou byste určitě měli mít v arzenálu. Z bramborového těsta totiž hravě vykouzlíte skvělou přílohu k masu, slaný i sladký hlavní chod a na závěr i dezert. 

Základní bramborové těsto

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky,...

Tipy a triky pro dokonalé bramborové těsto

1) Brambory

Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta. Uvařte je raději den předem, aby stihly dobře vychladnout a vyschnout, budete tak potřebovat méně mouky.

2) Strouhání

Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na jemném struhadle. Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. 

3) Mouka

Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby. K zahuštění těsta používejte vždy hrubou mouku nebo krupičku. Hladká mouka, která obvykle při vaření a pečení dominuje, nemá v přípravě bramborového těsta místo, výsledek by byl tuhý a nedobrý. 

+ tip na závěr

Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

Nejlepší sladké recepty z bramborového těsta

Švestkové knedlíky

Bramborové knedlíky, švestky a mák pro sebe byly nejspíš stvořeny. Přidejte moučkový cukr a máslo a máte sladký hlavní chod, které miloval už prezident Masaryk. Nelze se mu divit. Je to jedno z jídel, které skvěle zosobňuje unikátnost české kuchyně. Podobné jídlo byste v zahraničí hledali těžko. 

Náš oblíbený trik? Naplňte švestky před zabalením do těsta marcipánem. Hotové sladké nebe!

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Po ochutnání zjistíte, že marcipán uvnitř každé švestky je to, co vám dodnes v knedlících chybělo. A...

Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Brambotové šišky můžete bez obav podávat jako přílohu k omáčce, ale většina z nás je má zažité coby neodolatelné sladké jídlo našeho dětství. Šišky posypané štědrou vstvou mletého maku či dozlatova opražené strouhanky a moučkového cukru, zalité zlatým rozpuštěným máslem mají své místo téměř v každé domácnosti. Pokud vás tradiční podoba trochu omrzela, můžete vyzkoušet naši originální variantu 2 v 1.

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.

Bramborové taštičky

Bramborové taštičky možná nejsou tak rozšířené jako knedlíky a šišky, nicméně v chuti si s nimi v ničem nezadají. Naplňte je povidly, posypte voňavým nastrouhaným perníkem, přidejte tvarohový krém a vznikne hlavní chod či dezert, kterého se nebudete moci nabažit. 

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Bramborové těsto není tak jemné jako klasické taštičkové, ale s povidly výborně ladí.

Bramborové koblížky

Koblížky nemusí být jenom z kynutého těsta. Až zkusíte ty bramborové, bude z toho láska na první zakousnutí. Bramborové těsto má navíc tu výhodu, že při smažení nenasaje tuk. Přidejte slaďoučká dušená jablka s rozinkami (ty můžete předem namočit do rumu) a lískovými ořechy. A nezapomeňte na šlehačku!

Bramborové koblížky s dušenými jablky

U bramborových koblížků nehrozí, že nasají tuk ze smažení.

Šneci z brambotového těsta

Když můžete z bramborového těsta usmažit koblížky, proč byste nemohli zkusit upéct i šneky? Vydrží neuvěřitelně dlouho vláční, ovšem ručíme za to, že do druhého dne nezbude ani jediný. Nesmírně jim sluší kombinace s oříškovou náplní a rumovou polevou, ale můžete vsadit i na jistotu – povidla a švestky či mák. Nemůžete šlápnout vedle 
 

Šneci s ořechy a rumovou polevou

Dokonalá sladkost k odpolední kávě! Šneci z bramborového těsta vydrží dlouho vláční, ale než to stačíte ověřit,...

Související

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes...

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

Ovocné knedlíky

S borůvkami, jahodami, meruňkami, švetkami, tvarohové, bramborové, kynuté, odpalované, plněné či jako nočky, posypané...

Česká kuchyně – sladká jídla

Jestli je česká kuchyně v něčem unikátní, pak jsou to sladká hlavní jídla. Ano, jíst je denně by vašemu zdraví asi...

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Sladký život i bez cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho...

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny...
REKLAMA

Přidat komentář