Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte sladké knedlíky, šišky, taštičky i koblížky – zkrátka sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná.
Naučit se připravit stejně dokonalé bramborové těsto jako uměly naše babičky je dovednost, kterou byste určitě měli mít v arzenálu. Z bramborového těsta totiž hravě vykouzlíte skvělou přílohu k masu, slaný i sladký hlavní chod a na závěr i dezert.
Tipy a triky pro dokonalé bramborové těsto
Brambory
Měly by být s vysokým obsahem škrobu, ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.
- Uvařte brambory s předstihem, aby dostatečně vyschly a vychladly, budete tak potřebovat méně mouky.
Strouhání
Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na jemném struhadle. Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu.
Mouka
Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby. K zahuštění těsta používejte vždy hrubou mouku nebo krupičku.
Tip: Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře zamrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by.
Nejlepší sladké recepty z bramborového těsta
Švestkové knedlíky
Bramborové knedlíky, švestky a mák pro sebe byly nejspíš stvořeny. Přidejte moučkový cukr a máslo a máte sladký hlavní chod, které miloval už prezident Masaryk. Nelze se mu divit. Je to jedno z jídel, které skvěle zosobňuje unikátnost české kuchyně. Podobné jídlo byste v zahraničí hledali těžko.
Tip: Naplňte švestky před zabalením do těsta marcipánem. Hotové sladké nebe!
Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Bramborové šišky můžete bez obav podávat jako přílohu k omáčce, ale většina z nás je má zažité coby neodolatelné sladké jídlo našeho dětství. Pokud vás tradiční podoba trochu omrzela, můžete vyzkoušet naši originální variantu 2 v 1.
Bramborové taštičky
Bramborové taštičky možná nejsou tak rozšířené jako knedlíky a šišky, nicméně v chuti si s nimi v ničem nezadají. Naplňte je povidly, posypte voňavým nastrouhaným perníkem, přidejte tvarohový krém a vznikne hlavní chod či dezert, kterého se nebudete moci nabažit.
Bramborové koblížky
Koblížky nemusí být jenom z kynutého těsta. Až zkusíte ty bramborové, bude z toho láska na první ochutnání. Bramborové těsto má navíc tu výhodu, že při smažení nenasaje tuk. Přidejte dušená jablka s rozinkami (ty můžete předem namočit do rumu) a lískovými ořechy. Nezapomeňte na šlehačku!
Šneci z brambotového těsta
Když můžete z bramborového těsta usmažit koblížky, proč byste nemohli zkusit upéct i šneky? Vydrží neuvěřitelně dlouho vláční, ovšem ručíme za to, že do druhého dne nezbyde ani jediný. Sluší jim kombinace s oříškovou náplní a rumovou polevou, ale můžete vsadit i na jistotu – povidla a švestky či mák.