Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.
21. 12. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Co stojí na začátku čokoládového zdobení? Tabulka kvalitní čokolády. Z té pak připravíte čokoládovou polevu, lahodný krém nebo nastrouháte hoblinky.

Začněme základní čokoládovou polevou, která má mnohostranné využití. V rendlíku na co nejmenším teple nebo v misce na vodní lázni zahřejte 125 ml smetany ke šlehání a 150 g nalámané tmavé čokolády. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Dejte stranou z tepla a pár minut počkejte. Pak s ní ozdobte dezerty podle nápadů uvedených níže. 

1 Polévání čokoládovou polevou

Toužíte po dokonalém výsledku? Před nanesením polevy očistěte povrch cukroví od drobků a nerovností. Polevu nanášejte od středu k okrajům, k roztírání je nejlepší paletovací nebo velmi plochý nůž či speciální stěrka. Po stranách můžete polevu uhladit nebo ji nechat různě zajímavě stékat. Další možností nanášení čokoládové polevy je roztírání štětcem.

Na jaké cukroví použít: 

2 Namáčení v čokoládové polevě

Cukroví máčejte v čokoládové polevě celé nebo ho v ní namočte jen polovinu, položte na pečicí papír a nenechte v chladu ztuhnout. Snadno ho pak z papíru sloupnete a bude krásně čokoládové z obou stran. 

Na jaké cukroví použít: 

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

3 Čokoládové cákance

Z čokoládové polevy můžete vytvořit také efektní cákance. Cukroví rozložte vedle sebe na potravinářskou folii nebo pečicí papír, do cukrářského sáčku s tenkou špičkou dejte čokoládovou polevu a několikrát přejeďte nad cukrovím. Snadno tak vytvoříte vodorovné čáry nebo mřížku.

Na jaké cukroví použít: 

4 Čokoládový krém

Na tmavý čokoládový krém dejte do misky 125 g tmavé čokolády a 20 g másla. 100 ml smetany ke šlehání rozmíchejte s 1 lžící cukru, přiveďte k varu a horkou zalijte čokoládu s máslem. Dobře promíchejte, až se všechny přísady rozpustí a smísí. Krém nechte vychladnout a pomocí cukrářského sáčku jím zdobte cukroví. Tento krém je skvělý k plnění makronek, slepování ořechů i krémové varianty lineckého cukroví. Ozdobit jim můžete také rohlíčky.

Na jaké cukroví použít: 

40x vánoční cukroví

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky... Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte...

5 Čokoládové hoblinky

Jednoduché a efektní zdobení na cukroví, zákusky i dort. Na drobnější cukroví volte drobnější strouhané hoblinky, pro větší kousky hoblinky naškrábejte. Čokoláda se v teple (a tedy i ve vašich rukou) rychle rozpouští, proto ji nejprve vychlaďte v lednici nebo krátce v mrazáku. Pak ji nastrouhejte na struhadle (pro jemné hoblinky) nebo škrabkou na zeleninu (pro větší hoblinky).

Pro opravdu velké hobliny je nejlepší tabulku čokolády rozpustit ve vodní lázni, vylít na fólií vyložený plech či rovnou formu. Po ztuhnutí čokoládovu placku stáhněte z plechu a strouhejte z ní hoblinky. Ideální pomůckou je opět škrabka na zeleninu nebo kovový plátkovač na sýr, který má širší průřez. V hoblinkách obalujte cukroví nebo jimi nahraďte polevu.

Na jaké cukroví použít: 

Související

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Tradiční vánoční cukroví

Devatero nejoblíbenějšího vánočního cukroví. Všechny recepty jsou vyzkoušené a patří k rodinnému stříbru redaktorek...

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

5 nápadů, jak si připravit vánoční esence: vanilkový extrakt, skořicový cukr i perníkové koření

Jak se při pečení vyhnout chemickým esencím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné, a...

Pečeme cukroví

Vánoce bez cukroví? To si ani neumíme představit! Tradiční sladké zobání zkrátka na sváteční stůl zkrátka...

Bezlepkové cukroví

Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou...

Cukroví na poslední chvíli

Vánoce už klepou na dveře a vy jste nestihli upéct žádné cukroví? Nebo vám v tu nejméně vhodnou chvíli vypověděla...

Naše nejoblíbenější cukroví

Určitě máte recept na cukroví, které pečete rok co rok a které ze stolu zmizí zaručeně jako první. A úplně stejně to...

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky připravujeme doma skoro všichni. Je to klasika, která bude vždy sázkou na...

Přidat komentář