Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden takový vám dnes představíme, protože by vám rozhodně neměl uniknout. Jedná se o zcela jednoduchou, ale naprosto božskou omáčku, která se používá především v Jižní Americe a má docela vtipný název – chimichurri [čimičuri]. Co je obsahem této exotické omáčky, k čemu se používá a má nějaké prospěšné účinky na naše zdraví?
10. 2. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Co je chimichurri

Chimichurri je studená bylinková omáčka pocházející z Argentiny. Tento zvláštní název vznikl z baskického slova tximitxurri (Baskové se v Argentině usadili v 19. století), což v překladu znamená směs několika věcí v náhodném pořadí. Jak tedy název napovídá, omáčka představuje směs různých ingrediencí. Její základ tvoří jemně nasekaná petrželka, nasekané oregano, utřený česnekčervený vinný ocet a olivový olej. Do omáčky se dále přidávají suroviny jako rozmarýn, bobkový list, koriandr, limetková šťáva, chilli nebo mletá červená paprika. Záleží na vaší chuti. Na světě existují dvě základní verze chimichurri, a to chimichurri verde, která je připravovaná jen ze zelených bylinek, zatímco druhá verze, chimichurri rojo, je typická přítomností červené barvy, kterou zajistí chilli, rajče nebo červená mletá paprika. Tradiční chimichurri omáčka je prý něco mezi. Příprava omáčky je jednoduchá, vše stačí smíchat dohromady, osolit a opepřit a máte hotovo.  

Pikantní pasty z celého světa

Harissa, sambal, gochujang. Říká vám to něco? Řeč je o pikantních kořenících pastách pocházejících z různých koutů...

K čemu ji lze servírovat

Chimichurri vyniká svou bylinkovo-česnekovou chutí, a proto se používá především k dochucení grilovaného hovězího masa, a to buď v podobě marinády, do které se maso na několik hodin naloží, nebo omáčky k již hotovému masu. Způsob používání omáčky je již historicky zakotvený. Baskové prý chimichurri vymysleli právě při opékání masa na ohni, které potřebovali nějak ochutit.

Tradičně se chimichurri podává k argentinskému steaku, který se pouze potře olivovým olejem, posype hrubozrnnou solí a ogriluje. Chimichurri se skvěle hodí také ke grilovanému kuřecímu masu, rybám nebo masovým koulím.

Chimichurri a vliv na zdraví

Z výčtu ingrediencí, které omáčka obsahuje, je asi patrné, že je rozhodně zdravá. Díky přítomnosti bylinek je omáčka skvělým zdrojem minerálů jako je vápník či železo, vitaminů A, C, E a K, a také vlákniny. Prospěšný je i česnek považováný za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriálníprotiplísňové a antivirové účinky. Olivový olej představuje vynikající zdroj zdravých mononenasycených tuků a antioxidantů, působí protizánětlivě, jako prevence před kardiovaskulárním onemocněním a pomáhá snižovat cholesterol. Pro naše zdraví je také velice prospěšné chilli, o jehož účincích si můžete přečíst v článku níže.

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že...

Související

Steaky s chimichurri & karamelizované papriky

Brazílie se nachází v tropické oblasti a je obklopena oceánem, což se odráží i v její kuchyni. Nechybí v ní...

Argentinské pesto

Pesto nemusí pocházet jen z Itálie, i když tam vznikl název a idea. S přísadami, jež si berou to nejlepší z...

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v...

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se...

Tipy, jak si dopřát avokádo v jeho plné kvalitě

Obliba avokáda v České republice rok od roku stoupá. Není divu, ze zeleného plodu s roztomilou peckou se dají vykouzlit...

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril

Venkovní počasí nám již dovoluje delší pobyt na sílícím sluníčku. Jaro je tu a než se nadějeme, začne také grilovací...

Přidat komentář