Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril

Venkovní počasí nám již dovoluje delší pobyt na sílícím sluníčku. Jaro je tu a než se nadějeme, začne také grilovací sezona. Než vyndáte z kůlny či sklepa zazimovaný gril, poradíme vám, jakou marinádou překvapíte strávníky tentokrát. Na kombinaci masa a čerstvých bylinek si můžete klidně vsadit, svou vytříbenou chutí sklidí úspěch pokaždé. Bylinky také výrazně usnadní trávení tučnějšího masa. Které se nejvíce hodí k hovězímu, kuřecímu či vepřovému vám prozradíme s předstihem.
4. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Každý druh masa má svá specifika, je dobré také vědět, které části se na grilování hodí a které si raději připravit v hrnci. Pro intenzivnějších chuť a gurmánský zážitek doporučujeme maso 1 až 3 dny před zažehnutím grilu připravit a naložit do marinády. Skladujte jej v lednici. Nezapomeňte však maso alespoň hodinu před pokládáním na rozpálený rošt vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Hovězí maso

Výslednou chuť ovlivňuje vyzrálost masa. Na pultech v řeznictví najdete z drtivé většiny čerstvé hovězí, které sem doputovalo ihned po porážce. Je tedy třeba poohlédnout se po vyzrálém kousku. Maso díky zrání změní své vlastnosti, potřebuje tedy jeden až dva měsíce, aby v něm proběhly veškeré procesy. Za velice kvalitní hovězí můžeme považovat to z Jižní Ameriky, ale pochutnat si můžete také na českém hovězím.

Argentinský steak s marinádou chimichurri

Maso z argentinských býků je celosvětově proslulé a grilování obřích kusů patří k folkloru stejně jako gaučové a pampa...

Na grilování zvolte vysoký roštěnec, který bývá nejčastěji využíván právě ke grilovačkám. Má dostatečné množství tuku ve svém středu, zajistí tak šťavnatost upečeného steaku (tzv. rib eye steak). Z hovězího pupku připravíte tzv. flank steak, pozor si však dejte na jeho náchylnost ke ztvrdnutí. Hovězí veverka zajistí šťavnatý flák masa, je krásně křehká a ke grilování jako stvořená. Pokud si chcete dopřát opravdový luxus, sáhněte po svíčkové. Vysoká cena zajistí jemné a chutné maso. Nízký roštěnec vyžaduje více zkušeností, pokud si však troufáte, odmění se vám svou texturou.

Bylinky k hovězímu masu

Hovězí maso si zaslouží byliny s intenzivnější vůní. Skvěle se doplňuje s rozmarýnem a tymiánem, které se vyplatí použít pospolu. Estragon dokonale podtrhne vůni masa i žár z grilu. Královnou hovězího steaku může být také na první pohled nenápadná petržel. Její svěžest plná vitaminů a minerálů dokonale podtrhne zemitost hovězího masa.

Vepřové maso

U vepřového masa nemusíme čekat na dokonalou zralost, za to mu však více sluší pořádná marináda. Nejoblíbenějším kouskem vepřového je bezesporu krkovička. Díky tomu, že je prorostlá, si zachová svou šťavnatost. Kdo ještě nikdy neochutnal grilovaný vepřová bok, měl by to co nejdříve napravit. Ačkoli je bůček velice tučný, na chuti mu to rozhodně neubírá. Připravit si můžete také kotletu, které sluší řízná marináda. Kotletu je dobré grilovat i s kostí, drží lépe tvar a je přidán další rozměr chuti. Pro pořádné jedlíky tu jsou vepřová žebírka, která se bez marinády neobejdou, připravte si nejlépe pořádně pikantní.

Vepřová žebírka po asijsku

Kromě receptu provoněného Asií pro vás máme i malý trik - před grilováním totiž žebírka vaříme. Nemusí se potom...

Bylinky k vepřovému masu

Kombinace tymiánu a rozmarýnu nádherně provoní i vepřové maso. Skvěle si také rozumí s méně obvyklou bylinkou, a to šalvějí podporující trávení, tučnější vepřové vám díky ní tedy žaludek tolik nezatíží. Do marinády se nebojte přidat ani sušenou majoránku, vykouzlíte tak tradiční chuť vepřové pečínky. Dalšími vhodnými bylinkami je petržel, pažitka či svěží máta.

Kuřecí maso

Během grilování kuřecího masa musíme dávat pozor na nežádoucí vysušení. Drůbeží je k vysušení velice náchylné, také má méně výraznou chuť, která si přímo říká o pozvednutí pomocí bylinek. Užitečný tip, jak předejít vysušení, je využití jogurtové marinády, která masu dodá dostatek tekutin a chrání před všetečnými plameny pod roštem. Na grilování se hodí kuřecí prsa nezbavená kůže, i ta chrání maso před rychlým vysoušením. Výborně chutnají i kuřecí křidélka či paličky, které pozvednete sladko-pálivou marinádou. Na grilu lze připravit také kuře v celku, to však potřebuje pomalé a mírné grilování pod poklopem.

Kuřecí řízky v jogurtové marinádě

Díky jogurtu bude kuřecí maso lahodně šťavnaté.

Bylinky ke kuřecímu masu

Do marinády na kuřecí maso se nebojte přidat také jogurt. Z bylinek se hodí mořem vonící bazalka, ze které se dají vykouzlit i chutné dipy. Chuť kuřecího masa doplní také libeček, stačí ho však malé množství. Chybu neuděláte ani s petrželkou, estragonem, mátou, koriandrem, majoránkou, či tradičním dvojicí tymián a rozmarýn.

Pro další inspiraci na bylinkové marinády jsme vám umístili recepty pod článek.

Související

Kouřové vepřové kotletky

Kouřovou chuť masa z grilu podpoří uzená paprika. Báječná vychytávka!

Chimichurri, skvělá omáčka s vtipným názvem

I když máme v naší české kuchyni spousty chutných jídel, občas stojí za to vyzkoušet nějaký zahraniční recept. Jeden...

Vepřové souvlaki

„Pohodovou atmosféru řeckých ostrovů a typické tzatziky si budu na zahradě u grilu vychutnávat tak dlouho, jak jen to...

Gril party – jak na červené maso?

Letos to téměř vypadá, jako by léto začalo už v dubnu, a tak není divu, že se ulicemi na předměstí stále častěji táhne...

Kuřecí paličky na grilu s meruňkovou omáčkou

My jsme do omáčky naložili kuřecí paličky, ale hodí se na všechny druhy masa – jehněčí kotlety, vepřová žebírka...

Balzamikové jehněčí na rozmarýnu

Grilované jehněčí ve středomořském stylu.

Grilované vepřové kolínko na asijský způsob

Koleno je přesně tou částí masa, kterou obvykle považujeme za trochu podřadnou a na gril bychom ji v létě...

Škola vaření: Jak grilovat kuře – díl 2.

Základní termíny a techniky grilování jsme si představili v prvním díle. V druhém díle se podíváme podrobněji na to,...

Marocké hovězí

Skvělé hovězí z grilu odlehčí svěží cizrnový salát.

Jak na hovězí steaky

Nejměkčí je steak z pravé svíčkové, z tzv. falešné bude tužší; šťavnatý a lahodný je ale i steak...

4x grilovaná kuřecí stehna & jedna křídla navrch

Okusování masa z kostí má v houstnoucím šeru při večerním grilování až primitivně živočišný půvab. Můžeme se cítit jako...

Nať petržele pod drobnohledem: prozradíme vám její léčivou sílu

Často se s ní setkáme jako s ozdobou polévek, pečínek nebo studených salátů. Petržel ale není jen reprezentativní...

Výběr pro milovníky poctivé porce masa

Dostali jste chuť na pořádnou porci masa? Přinášíme vám tipy na poctivé steaky, pečínky, grilované flákoty či dušené...

Přidat komentář