Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čatní: všestranná indická pochoutka

Oblíbená indická omáčka, která obsahuje zeleninu, koření a čerstvé i sušené ovoce. Čatní má nekonečně podob a promítne se v něm nespočet chutí. Připravuje se k masu, perfektně obohatí prkénko s uzeninou a sýry nebo posune obyčejný sendvič na úplně jinou úroveň.
7. 10. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Co je čatní?

Čatní nebo čatný (oba tvary jsou gramaticky správně) je tradiční indická omáčka, která nesmí chybět snad u žádného jídla. Dalo by se říci, že je takovým univerzálním dochucovadlem – jako je u nás hořčice nebo kečup. Narozdíl od těchto dvou nemá ovšem přesně danou podobu nebo příchuť. Vždy se jedná o poměrně hustou omáčku doplňující základní jídlo, a to i dezerty, nebo se podává samotná s klasickým chlebem naan, plackou čapátí a palačinkou dosa. Podle potřeby dodává svěžest, sladkost nebo ostrost tak, aby měl celek tu nejlepší komplexní chuť. 

Asi nejznámějším a nejoblíbenějším je mangové čatní, které je krásně sladké, zároveň pořádně ostré. Variece této výrazné omáčky najdeme na menu po celém světě a nejedná se jen o indické restaurace. S oblibou se připravuje i v domácnostech, kde se lahvička čatní uschovává právě vedle kečupu a BBQ omáčky v lednici. 

Tortilly se sýrem a čatní

Teplá svačina z drůbežího masa, které vám zbylo ze včerejška. Přidejte salát a máte hlavní chod.

Co do čatní patří?

Tahle lahůdka se ovšem nepřipravuje jen z manga. Velmi často se můžeme setkat s cibulovým čatní, které si perfektně rozumí se sýry a masem. Skvělé je i z paprik a rajčat, trochu připomínající oblíbený chorvatský ajvar. U nás je populární čatní ze švestek, protože chutná jako povidla s nádechem orientu. Kouzlo čatní je ukryto v jednoduchosti, dá se udělat prakticky z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny. Obecně platí, že by mělo být jemně sladké, trochu nakyslé a tak akorát pálivé. V každém čatní máte pomyslné tři části, podle kterých se řídíte v kombonování. 

Nejprve volíme základ. Mělo by se jednat o surovinu nebo kombinaci surovin, které se pěkně rozvaří a budou udávat hlavní charakter čatní. Vhodnými kandidáty jsou například rajčata, dýně, karotka, lilek, cibule, broskve, meruňky, třešně, ananas, jablka, hrušky, rebarbora, fíky a podobně. 

Druhým důležitým komponentem jsou koření a bylinky. Kdokoli se někdy věnoval indické kuchyni alespoň trochu, tak ví, že koření je velmi douležitou častí každého pokrmu. Právě tato složka vytváří jedinečnou explozi chutí. Nejčastěji se používá chilli, zázvor, česnek, kardamom, kůra z citrusů, koriandr, máta, kafírové listy, citronová tráva, skořice, rozinky, hřebíček, skořice, hořčičné semínko a římský kmín. 

Třetí část se týká finálního dochucení, tak aby vše ladilo. Jedná se o doslazování či dokyselení. V případě doslazování se používá třtinový nebo želírovací cukr. Ten se postará i o jednoduchou konzervaci. K dokyselování se nejčasteji využívá ocet (klasický, vinný, jablečný) nebo štáva z citrusů. 

Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

Tohle čatní vás díky zázvoru pěkně zahřeje a při vaření vám provoní celou domácnost. Je vynikající k...

Jak si čatní přípravit doma?

Když už si zvolíte svoji vysněnou kombinaci všech tří složek, tak je to jednoduché. Postačí vám jeden rendlík a trocha trpělivosti. Charakteristická konzistence se pohybuje od tuhého rosolu po tekutější džem. Té se docílí pomalým a dlouhým probublávání na plotně. Takže se vším do jednoho hrnce, nižší plamen a nechat být. Ingredience se pěkně rozvaří a všechno se dokonale propojí. Pamatujte ovšem na to, že celý výtvor se bude po dobu přípravy poměrně silně redukovat. Chutě budou postupně nabírat na intenzitě. Běžně stáčí jen pár lžiček čatní k podávání. Na záčátku se tedy vyplatí jemnější ruka především s kořením a chilli. Ve finále můžete vždy papřičku nebo trochu octa přidat. 

Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Důkaz toho, že luxusní dezert se dá připravit i z obyčejných surovin. A navíc – příprava je hračka!...

K čemu se dá servírovat?

Využití má nespočet. Perfektně se hodí k pečenému a grilovanému masu, najde si místo na každém masovém nebo sýrovém prkénku a doladí domácí paštiku. Velmi často se přidává k zálivkám do salátů nebo obohatí běžný sedvič. Díky sladkosti se používá také k dezertům. Výborně se kombinuje například s cheesecakem nebo panna cottou. Jednoduše se hodí skoro k čemukoliv.

Když ho nespotřebujete hned, tak ho zavařte. Pokud vše uděláte správně, ve spíži vydrží i několik měsíců. Vyzkoušejte nektarinkovo-fenyklové čatní, které zazáří na každém grilování, můžete si připravit kotlety s jablečným čatní nebo křehké bramborové koláčky s hruškovým. V případě čatní se rozhodně vyplatí experimentovat, protože neexistuje správný a špatný přístup. Vyzkoušejte ho doma a nebudete litovat. 

Foto v textu: Anshu A, Unsplash

Související

Čatní

Pikantní příloha nejen k pečenému masu a uzeninám

Mangové čatní

Tahle původem indická specialita se skvěle hodí ke grilovanému masu nebo do různých dipů.

Hruškové čatní

Čatní se výborně hodí k masu či sýrům nebo si ho jen tak můžete namazat na chleba.

Mangové čatní

Skvěle doplní jakoukoliv masovou terinu

Rebarborové čatní

Výborné k opečenému chlebu a tvrdým sýrům.

Cibulovo-jablečné čatní

Tentokrát jsme zvolili netradiční, ale o to lepší doprovod k české klasice.

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale...

Štiplavé cibulové čatní

Toto hutné a lepkavé čatní obohatí každý salát – nebo jím zkuste ozdobit toust s rozpečeným kozím sýrem...

Meruňkovo-zázvorové čatní

Doplňte letní tabuli o tohle skvělé čatní. Ke grilovanému masu naprosto dokonalé.

Čerstvé kokosové čatní

Tahle omáčka v indickém stylu ve vás vyvolá vzpomínky i cestovatelskou touhu.

Švestkové čatní s mandlemi

V indické kuchyni přichází čatní ke slovu často, a to i k vegetariánským jídlům nebo při přípravě sendvičů. Čatní je...

Domácí je nejlepší: rajské čatní

Pikantně sladkokyselá dobrota šmrncnutá indickou kuchyní se připraví téměř sama. Skvělá ke grilované rybě nebo jako...

Povidlové čatní s tmavým chlebem

Jako každá chuťovka má i indické ‚chutney‘ téměř nekonečné možnosti využití. Evropané si ho velmi...
REKLAMA

Přidat komentář