Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Český sýr: delikatesa světové chuti

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví, že tradice výroby sýrů se v Čechách dochovala a stále se zdokonaluje již celá staletí. Čerstvé sýry jsou pro české mlékárny hračka, ale nebojíme se ani zralých či šlechtěných plísňových sýrů.
19. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme si pro vás tipy na české sýry světového rozměru.

Co dělá sýr sýrem

Základní ingrediencí sýru je kvalitní plnotučné mléko. Zjednodušeně lze proces výroby popsat jako srážení mléka za pomoci syřidla nebo kyseliny mléčné. Při výrobě sýru můžeme použít mléko kravské, kozí i ovčí. Mezi nejznámější druhy sýrů patří například italský parmigiano reggiano (u nás známý jako parmezán), holandská gouda, italské pecorino, řecký sýr feta, italská mozzarella nebo třeba smetanový sýr mascarpone či ricotta, oba pocházející opět z Itálie. Sýry můžeme dělit dle tvrdosti a vyzrálosti, ale také dle obsahu tuku v sušině. Česká republika se v produkci sýrů rozhodně nenechává zahanbit. České mlékárny dokážou vyrobit varianty sýrů jako např. parmezán, Gran Moravia nebo mozzarella. Mlékárenské výrobky české produkce se těší veliké oblibě i v zahraničí, což je vedle skvělé chuti jasnou známkou kvality našich výrobků. 

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také...

Královský výběr českých sýrů

Asi nejznámějším sýrem, jehož výroba a spotřeba v ČR tvoří značnou část veškerých sýrových výrobků, je eidam. Spektrum českých sýrů je však velice pestré a většinu z nich také nabízí síť obchodních řetězců. Mezi oblíbené české sýry patří jihočeská niva, hermelín, moravský bochník a skvěle si pochutnáte také na krkonošském pivním sýru nebo blaťáckém zlatu. A kdo by neznal tradiční olomoucké tvarůžky? Delikatesa s výraznou vůní a chutí, jež se těší velkému zájmu po celé České republice. A chcete-li si sýr namazat na chléb, jistě sáhnete po české lučině. Ty nejlepší čerstvé sýry můžete ochutnat přímo na českých farmách, kde se zpracovává mléko dle tradičních receptur a veškeré produkty je možné ochutnat v bio kvalitě. 

Sýry

Sýrů jsou na světě stovky druhů a receptů se sýry je ještě víc! Další přírůstek do úspěšné Edice Apetit tak obsahuje...

Vyrobte si vlastní sýr

Nic není nemožné, ani domácí výroba sýru. Pokud jste vášnivým sýrovým fanouškem, pusťte se do výroby sýru u vás doma. Se správnými ingrediencemi je to hračka. Začněte výrobou čerstvého měkkého sýru podle knihy Domácí mlékař. Připravit se dá snadno i v menším množství podle tohoto receptu. Z tvarohu, koření a piva pak doma vykouzlíte dokonalý pivní sýr, jehož veliké oblibě se těší zejména muži. Řádně uleželý má ten správný říz! Podívejte se na podrobný postup výroby sýru a hurá do toho.     

Související

Jak na to: domácí sýr

Čerstvý domácí sýr stojí za tu námahu. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako...

Nakládaný hermelín

Hermelín z olejové lázně potěší kdykoli, dochucující přísady můžete obměňovat podle nálady a stavu zásob ve spíži.

Grilovaný sýr s bylinkami

Dejte si k němu salát z čerstvých rajčat a bagetu.

Brokolicová polévka s nivou

Sytě pikantní polévka, jakou uvaříte za dvacet minut a dá se i zamrazit. Lepší než kupovaná!

Nivová omáčka od Anni

Popis receptu: 
Studentský recept z kolejí.

Domácí lučina

Popis receptu: 

Když máte pocit, že jste to s množstvím vyrobeného jogurtu přehnali, nevadí, přeměňte ho ve smetanový sýr.

Naložený pivní sýr

Citlivé nosy proti této lahůdce protestují do okamžiku, než ji ochutnají. Pak jí podlehnou…...

Naložte se do oleje s oblíbenými sýry

Tedy, naložené v oleji budou sýry, vás čeká mnohem těžší úkol: vydržet, až budou uleželé. Poradíme vám, jakých chyb se...
Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly...

Sýrové fondue

Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Švýcarsko se skládá z kantonů – a jeho fondue...

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé...

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť...

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody...

Přidat komentář