Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú máslo. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových másel se k nám dostal z Ameriky a nyní se tato pochoutka těší velké oblibě jak u těch, kteří chtějí zdravěji mlsat, tak u sportovců, a to díky jejich unikátnímu složení. Ořechové máslo sice nepatří mezi nejlevnější produkty, ale vy si ho můžete hravě vyrobit i doma.
20. 10. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Proč jíst ořechové máslo?

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, ořechová másla jsou ideální pro sportovce nebo pro ty, kteří si hlídají kila a nechtějí přibrat. Díky ořechům, ze kterých jsou másla vyráběna, obsahují spoustu prospěšných látek. Mezi ně patří například zdravé tuky bez cholesterolu, bílkoviny, vláknina, rostlinný protein či nasycené mastné kyseliny. Díky všem těmto látkám jsou ořechová másla skvělým dodavatelem energie, pomáhají zlepšit náladu a skvěle zasytí, takže nebudete mít za chvíli pocit hladu.

Pozor ale! Abyste nekoupili zajíce v pytli, čtěte pozorně etikety. Existují totiž i másla, která se zdravě tváří, ale ve skutečnosti jsou plná cukrů a nezdravých tuků. Nejkvalitnější je to, které obsahuje 100 % ořechů nebo jsou v nich přidané jen kvalitní suroviny jako je třeba čokoláda s vysokým obsahem kakaa či protein. Nejlépe však uděláte, když si máslo vyrobíte doma.

Jak si ořechové máslo vyrobit doma?

Pro přípravu budete potřebovat dvě věci: ořechy a kvalitní mixér. Před mixováním můžete ořechy opražit, díky tomu bude mít máslo výraznější chuť. Druhou možností je ořechy namočit na pár hodin do vody a následně vysušit. Pak už stačí ořechy mixovat tak dlouho, dokud nevznikne hmota s krémovou konzistencí. Pro dochucení používejte například sůl, skořici, hořkou čokoládu, kvalitní kakao nebo vanilku. Pokud chcete máslo přisladit, použijte stévii nebo agávový sirup. Máslo uchovávejte v uzavíratelné sklenici v ledničce a spotřebujte ho ideálně do měsíce.

Zbyly vám z výroby másla nějaké ořechy? Podívejte se, jak si z nich připravit mléko.

Rostlinná mléka a jak na ně – ořechová

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Druhy ořechových másel

Arašídové máslo

Arašídové máslo je asi to nejznámější a nejoblíbenější z ořechových másel. Fakticky vzato arašídy vlastně vůbec nepatří mezi ořechy, ale jedná se o luštěninu. Arašídové máslo má velmi kvalitní nutriční složení. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a další živiny, které podporují zdraví srdce a nízkou hladinu cukru v krvi. Vzhledem k vysokému obsahu proteinu je arašídové máslo oblíbeným doplňkem stravy sportovců. Můžete si ho namazat na palačinky, vafle či banán nebo z něj připravit různé dezerty. Vyzkoušejte třeba americkou klasiku „peanut butter and jelly“ neboli toust s arašídovým máslem a džemem, nebo lívance s arašídovým máslem. Máslo je skvělé také do omáček asijského typu nebo jako marináda na maso.

Kešú máslo

Pokud máte rádi sladké, zkuste si doma připravit kešú máslo. Patří totiž k přirozeně nejsladším máslům, a přitom napomáhá hubnutí! Obsahuje totiž méně tuku v porovnání s jinými ořechy. Kromě toho podporuje krvetvorbu díky obsahu železa, stimuluje růst u dětí a je skvělým zdrojem hořčíku a sodíku. Kešú máslo se hodí ke sladkým i slaným jídlům. Skvěle dochutí jogurt, snídaňovou kaši, ale i různé omáčky či těstoviny. Hojně se využívá v indické a thajské kuchyni.

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte...

Mandlové máslo

Mandlové máslo je jedním z nejzdravějších ořechových másel, a to díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny. Dále je velmi bohaté na vitamíny (zejména vitamín E), antioxidanty a minerály. Konzumací mandlového másla podpoříte zdraví vaší pleti i trávicího systému. Mandlové máslo je přirozeně nasládlé. Hodí se tak do snídaňových kaší, k ovoci a na přípravu nejrůznějších dezertů. V obchodech je bohužel drahé, více než kde jinde se vám tedy vyplatí domácí výroba.

TIP: Mandle neloupejte a mixujte je i se slupkou. Nepřipravíte se tak o spoustu prospěšných látek, které slupka obsahuje.

Lískooříškové máslo

Lískooříškové máslo dochucené kvalitním kakaem vám bude připomínat populární Nutellu, na rozdíl od ní je máslo z lískových oříšků bohaté na živiny a zdravé tuky, díky nimž dokáže zmírňovat záněty v těle. Dále obsahuje antioxidanty, které rovněž zabraňují zánětům, snižují cholesterol a jsou prospěšné pro zdraví srdce. Lískooříškovým máslem si můžete potřít palačinky, vafle, lívance nebo jím dochutit kaši.  

Související

Cihličky s arašídovým máslem

Až je ochutnáte, zjistíte, že jsou absolutně neodolatelné!

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Jednoduché pralinky, které zvládne absolutně každý. Trik je v kvalitních ingrediencích – burákovém...

Koláč s arašídovým máslem

Jestli jste zvyklí recepty kvůli štíhlé linii odlehčovat, tentokrát udělejte výjimku a zůstaňte u plnotučného tvarohu,...

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných...

Jak na dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou...

Přidat komentář