Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je velice levným, a přesto hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen o polévce a novoroční tradici, znáte například žlutou či černou variantu? Představíme vám nejdůležitější vlastnosti čočky a také její druhy.
11. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Čočka je považována za jednu z nejstarších plodin lidstva, tradice jejího pěstování sahá až do období neolitu. Řadí se k jednoletým luštěninám rostoucích keřovitě, jedlá semena plodí v luscích. Důležitou roli hraje v kuchyni Středního východu i v Indii, avšak součástí běžných jídel je po celém světě. Čočka je velice univerzální surovinou, nabízí všestranné využití a lidskému organismu svědčí.

Vegetariánská čočka s tahini

Tuhle superrychlou letní pánev vhodnou i pro vegetariány určitě nevaříte naposled!

Hojně využívána je především vegetariány a vegany, její vysoký obsah bílkovin ve stravě hravě nahradí absenci masa. Je bohatá na živiny, minerály, proteiny, vlákninu a také je zdrojem esenciálních minerálů. Dalším benefitem je nízká cena.

Pozitivní účinky čočky na lidský organismus

Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky obsahu kyselině listové.  Ta napomáhá odbourávat homocystein v krvi. Jedná se o nervový a cévní toxin, jenž zvyšuje pravděpodobnost kardiovaskulárního onemocnění i mrtvice. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi. Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni. Do těla dodá potřebné množství železa, vhodná je při chudokrevnosti, menstruaci i pro těhotné a kojící ženy. V čočce najdeme další látky, které pozitivně ovlivňují naše tělo. Je zdrojem selenu, draslíku a fosforu, také rostlinných bílkovin, vitaminu B1, B6 a sacharidů. Díky této sestavě čočka pomáhá snižovat cholesterol, blahodárně působí také při zácpě a usnadňuje průchod potravy ve střevech. Tím je prospěšná také imunitnímu systému, z těla se snadno a přirozeně odstraní toxiny. Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, proto si ji nebojte uvařit v případě překyseleného organismu.

Druhy čočky

Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou. Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá, je vydatnější. Loupaná má během vaření tendenci se rozmělnit. Všechny druhy však obsahují přibližně stejné živiny, proto se nebojte vyzkoušet něco nového.

Červená čočka

K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblíbenosti, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také díky faktu, že nezpůsobuje plynatost. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet. Vhodná je i pro kojící matky a miminka zvykající si na tuhou stravu. Velice využívaná je v indické kuchyni. Hodí se do salátů, pomazánek, placek, jako příloha, zahuštění polévky či jako základ vydatného jídla z jednoho hrnce. Vyzkoušejte například tuto verzi indického dhalu s cizrnou.

Červenočočkový dhal s cizrnou

Indický dhal si vás získá nejen rychlostí přípravy, ale především chutí. Kořeněná směs čočky a cizrny je totiž přímo...

Černá čočka

Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích. Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá. Chuť černé čočky připomíná oříšky. Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota. Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami. Pokud se černá čočka vyloupe, prodává se jako čočka bílá. 

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Na Štědrý den se kdysi držíval půst, ale zároveň si lidé dopřávali to nejlepší, co měli. Naše...

Hnědá čočka

V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Hnědá čočka má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání. Z hnědé čočky připravíte tradiční čočku na kyselo, saláty, vegetariánské hamburgery či čočkovou polévku.

Zelená čočka

Velice drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy. Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k rybě, i po uvaření zůstává pevná.

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

I stará dobrá čočka může znovu zazářit na talíři, když ji ochutíte jinak – třeba po indicku...

Žlutá čočka

Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské kuchyni tolik využívanou. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit. Při dietě či problémech s trávením vám žlutá čočka bude nápomocna. V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.

Šikovné poznatky k přípravě čočky

  • čočku vždy namáčejte do studené vody, v teple by vám mohla zkysnout
  • vodu nikdy nesolte
  • pro lepší stravitelnost a eliminaci nadýmání přidejte majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián
  • pravidelnou konzumací předejdete nadýmání, tělo si zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky

Související

Smetanová čočka se špenátem

Mladé lístky špenátu se dají jíst úplně syrové, popřípadě jim stačí jen krátké spaření. Železa z něj...

Čočka s meruňkovým džemem

Vegetariánská lahůdka šéfkuchaře Marka Mráze. Největší výhodou tohoto receptu je, že se nemusíte zdržovat namáčením...

Čočka s vinnou klobásou pod bramborovou kaší

Na pohled nečekaná hitovka, kterou můžete v menších porcích použít i jako luxusní přílohu k pečenému kuřeti.

Čočková polévka

Hřejivá zimní polévka z čočky, která podle novoroční pověry nosí peníze.

Čočkové koláčky

Cejlonská obdoba bramboráků se nesmaží, ale jen tvaruje a pak dosuší v troubě. Za to, že jsou tak krásně zlaté, může i...

Kuře s čočkou

Úžasné a praktické jídlo z jednoho hrnce! Máte-li opravdu velký hlad, podávejte pokrm s bramborami.

Čočková polévka

Lžíce v ní skoro stojí…...

Polévka z červené čočky

Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku...

Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou

Když zrovna neseženete dobrou brynzu, dejte si k tomuhle salátu fetu nebo opečený sýr haloumi.

Papriky s čočkou a vejci

Jídlo, které vám dodá energii na cokoli!

Kuře s čočkou a salsou verde

V tomhle případě musíte použít troubu, ale jinak strávíte v kuchyni minimum času.

Teplý dýňovo-čočkový salát

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba...

Salát s čočkou a uzenou makrelou

Peníze je nutné si pojistit, takže bez čočky by to na Nový rok nešlo. Zkuste však pro tentokrát vyměnit...

Čočková polévka s chorizem

Hustá, hřejivá, sytivá, a hlavně uvařená v rekordním čase!

Opékaná ryba s kapary a čočkou

Trendy kombinace ryby a čočky vás určitě nadchne stejně jako nás. Je lehká a přitom zasytí.

Jogurtová polévka s čočkou

Tahle polévka je plná zdravých surovin a svým vzhledem připomíná první jarní výhonky, které vykukují ze...

Křupavý salát s čočkou a brusinkami

Jednoduchý salát, kterému dodají švih čerstvé brusinky v zálivce a špetka kajenského pepře.

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení...

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy,...

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš...

Přidat komentář