Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Celý týden jsme vám vyprávěli příběh čokolády. Jedno jsme ale doposud neodtajnili. A to, jak si doma připravit skvělé a jednoduché sušenky. Jaké budou? No přeci čokoládové.
27. 11. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti, spolu s čokoládou, a během půl hodiny vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je stačí vyskládat na plech, vložit do vyhřáté trouby, a než si uděláte kávu či rovnou horkou čokoládu, domácí sušenky budou na světě. Pro jejich přípravu máte několik možností, rádi vás jimi provedeme.

Čokolády není nikdy dost

Je vám toto heslo také blízké? Tak právě pro vás máme skvělý recept na sušenky, ve kterých hraje hlavní roli čokoláda. Skrývá se v těstě, a zároveň tvoří jeho křupavou nadstavbu. Polovinu čokolády je třeba nasekat, druhou stačí nalámat a rozpustit ve vodní lázni. Po rozpuštění přidejte čtvrt hrnku másla a promíchejte v hladkou texturu. Poté stačí přidat cukr, vejce a prosetou hladkou mouku s práškem do pečiva. Po důkladném zamíchání přidejte do směsi nasekanou čokoládu a vaše oblíbené ořechy, my použili pekanové. Výroba sušenek není nijak náročná, stačí si připravit plech vyložený pečícím papírem a pomocí jedné vrchovaté lžíce vytvořte placičku z těsta. Nezapomeňte na rozestupy mezi sušenkami, které se nesmí dotýkat, měla by jim stačit 4 až 5 centimetrová mezera. Pro dokonalé propečení jim stačí 13 minut. Chladnout je nechejte zhruba minutu na plechu, poté přendejte na mřížku. Jen pozor, tyto sušenky mizí velice rychle, připravte si raději dvojnásobné množství těsta, ať na vás něco zbude.

Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

Ať už patříte mezi čokoholiky, nebo ne, tyhle sušenky si stoprocentně zamilujete!

Popraskané sušenky

Vypadají jako zasypané sněhem a chutnají jako čokoládová pohádka. Základem jsou dvě tabulky čokolády rozpuštěné ve vodní lázni s máslem. Na rozpuštění nijak nepospíchejte, čím pomaleji, tím lépe. V robotu si mezitím vyšlehejte vejce a cukr do husté pěny. Smíchanou hladkou mouku a sodu se solí zapracujte do rozpuštěné čokolády. Navíc přidejte brusinky macerované v rumu či jiném alkoholu, který z misky rozhodně nevylívejte, ale přidejte do čokolády. K vaječné pěně pomalu přilévejte tenkým pramínkem čokoládu s brusinkami, přitom však nechte robota pracovat na nejnižších otáčkách, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Vzniklé těsto bude příliš řídké, je tedy nutné jej na 2 hodiny uložit do lednice. Po vychladnutí odkrojte lžící kousek ztuhlého těsta a vytvarujte z něj kuličku velikou 3 centimetry. Vložte ji do misky s krupicovým cukrem, dokonale ji obalte, dolaďte tvar a ještě jednou obalte cukrem. Kuličky pak vyskládejte na připravený plec s většími, alespoň 5 centimetrovými rozestupy. Na jeden plech jich více jak 15 nevměstnáte. Sušenky se pečou 10-12 minut. Opět jim dejte minutu chladnutí na plechu, poté je přendejte na studenou plochu. Máme pro vás i verzi bez brusinek, navíc však s kakaem.

Čokoláda jako bonus

Recept na základní těsto domácích sušenek jsme vám již prozradili. Je snadné, připravené do dvaceti minut, a pokud vám nějaké zbude, můžete jej nechat v mrazáku na příští pečení. Čokoláda je ideální surovinou, která těstu dodá na chuti a zároveň z něj vytvoří lákadlo i pro oči. Klasikou jsou sušenky s rozmačkaným banánem, ovesnými vločkami a půlkou tabulky tmavé čokolády. Chuťově zajímavá je také kombinace vanilky, sušeného mléka a 240 gramů mléčných čokoládových peciček, které se na sušence vyjímají jako třešničky na dortu. Pokud jste milovníky bílé čokolády, jistě vás potěší recept na sušenky se zralými hruškami a jemnou bílou čokoládou, nasekanou nahrubo.

Tvorba domácích sušenek je ideální také pro ty, co si chtějí být jisti obsahem. Sami ovlivníte kvalitu surovin i množství přidaných cukrů. Klasická mouka se dá nahradit bezlepkovou, klasické máslo při intoleranci laktózy vyměňte za specializované. A pokud rádi experimentujete, těsto na sušenky je ideálním společníkem vašeho hledání dokonalé chutě, speciálně to čokoládové.

Související

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že...

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

8 adventních kalendářů, které snadno vyrobíte doma

Je to tady! Těšení na Vánoce všem zpříjemní adventní kalendář se sladkým překvapením. Hravě ho za pár korun vyrobíte i...

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je...

Jak využít přebytky z mikulášské nadílky?

Mikulášská nadílka se kvapem blíží. Klasická trojice v podobě Mikuláše, čerta a anděla za chvíli zaklepe na dveře, aby...

Poradíme vám, na co se zaměřit při nákupu mikulášské nadílky

Mikuláš už pomalu klepe na dveře, je tedy nejvyšší čas připravit pro vaše dítka sladké nadílky. Při nakupování je třeba...

Přidat komentář