Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Cuketa, všestranná královna kuchyně

V horkých letních dnech nabízejí obchody, trhy a zahrádky široké spektrum ovoce a zeleniny. Doslova žně v tomto období zažívá cuketa – oblíbená zelenina bohatá na mnoho prospěšných živin. Dopřávat si jí můžete i teď v nastupujícím babím létě. V našem článku najdete nejen tipy pro domácí pěstování cuket, ale i jejich následné využití v kuchyni včetně zpracování přebytků ze zahrádky. Prozradíme vám naše oblíbené recepty, kterými potěšíte nejen milovníky této zeleniny. Pokud kolem sebe nemáte zrovna cuketové nadšence nebo máte pocit, že jste již cuketami přejedeni, máme pro vás i tipy na pokrmy, kde její specifickou chuť rafinovaně schováte, a zároveň zachováte její bohatou výživovou hodnotu.
3. 9. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Cuketa, tykev, cukína - co to vlastně je?

Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev. Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon. Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni. Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus. Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením. Její povrch je hladký a celá cuketa včetně semínek a slupky je jedlá, a to jak tepelně upravená, tak i syrová.

Snadné pěstování a bohatá úroda

Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket. Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší. Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

Kouzlete s cuketou v kuchyni

Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu. Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je topinková bomba. Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její svěžest a lehkost. Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro rodinu a přátele, fantazii se meze nekladou. Pro další inspiraci jsme pro vás připravili celkem 44 nej receptů z cukety (níže). Odteď už vám cukety v kuchyni přebývat určitě nebudou.

44 nej receptů s cuketami

Rostou jako z vody a dají se připravit na tisíc způsobů. Přesvědčte se o tom s našimi letními recepty.

Související

Zeleninové lasagne

Tahle bezmasá varianta lasagní je opravdu rafinovaná – i ti, co na focení brblali, že by radši boloňskou...

Cuketová koprová polévka

Koprovku máme od dětství zapsanou v chuťové paměti – bez ní jako by léto ani nebylo. V polévkové verzi...

Cukety s orzem a kozím sýrem

Při focení jsme cukety překřtili na zdravé chlebíčky – byly totiž perfektně křupavé! Inspiraci jsme...

Letní zelenina se šunkou a polentou

Nádherné barvy, lahodná chuť, expresní příprava... Co víc si přát?

Vegetariánské koule v rajčatové omáčce

Kuličky na všechny způsoby milují děti i dospělí! A pokud přidáte rajčatovou omáčku, úspěch je zaručen.

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem...
REKLAMA

Přidat komentář