Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dárky jako připomínka letních dní aneb Dobroty, které musíte přivézt z dovolené v Itálii

Budete se vracet z Itálie a přemýšlíte o tom, jaké drobnosti dovézt přátelům, jaké do vlastní spíže? Z předchozí věty je jasné, že o oblečení ani oblázcích z pláže řeč nebude. My totiž věříme, že nejlepší vzpomínky jsou ty kulinární, a tak v Itálii nakupujeme místo suvenýrů lokální potraviny.
3. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Léto u moře i ve vnitrozemí Itálie má své nepopiratelné kouzlo. Jestliže je nechcete kamarádům a rodině zprostředkovat jen pomocí fotografií a dlouhého vyprávění , vsaďte na jeden z důležitých smyslů. Chuť. Dopřejte svým nejbližší možnost okusit, proč se země těstovin, olivového oleje, silné kávy i smyslně silného vína tak rádi vracíte.

Rizika převozu

Až se vydáte na trh a budete vybírat, které z místních dobrot, byste si chtěli vzít s sebou domů, byste měli zvážit, jestli potraviny a další pochutiny v pořádku dovezete. V chladicím boxu by mohla přežít cestu například i mortadela velikosti XXL. Na druhou stranu nikdy nevíte, kdy uvíznete v koloně a potraviny podléhající zkáze by tak mohly přijít vniveč.

Pokud vám zachutnaly místní masové výrobky, volte proto vždy raději takové, které přežijí i bez chlazení – sušenou šunku, tvrdé salámy či klobásky. Jako jeden příklad za všechny jmenujme třeba slavnou parmskou šunku – prosciutto di Parma. Každý region má své lokální speciality, a tak se nebojte ochutnávat a vybrat si z místních lahůdek přesně takovou, která zalahodila vašemu jazyku nejvíce. Z praktického hlediska je kvůli převozu dobré zakoupit na cestu výrobky, které jsou zavakuované. Ty by měly vydržet určitou (omezenou) dobu i mimo lednici.

Sýry nejen na pizzu

Itálie patří mezi sýrařskou velmoc a tato pochutina patří na každý večírek, který Italové pořádají. Nechte si proto poradit od místních, ochutnávejte i neznámé druhy, a možná narazíte na poklad, o kterém jste dosud nevěděli.

Přímo se nabízí varianta přivézt si ze země původu pořádný blok pravého parmazánu. Vydrží opravdu dlouho a potěšíte jím téměř každého. Nebojte se ale sáhnout i po méně známých sýrech, například těch z buvolího mléka, mezi něž patří i klasická mozzarella di bufala. Ale skvělé jsou i další italské sýry. Vyzkoušejte třeba alpský sýr fontina z údolí Aosty, jemně uzenou scarmorzu, pecorino z ovčího mléka nebo provolone picante, který zraje až 3 roky. To, zda si troufnete na transport voňavé gorgonzoly naočkované ušlechtilou plísní, necháme raději na vás.

Zelené zlato – olivy

K nákupu pak přidejte olivy, nakládané tak, jak to mají rádi v oblasti, ve které se právě nacházíte. Na Sicílii se připravte na kořeněné skleničky, na severu spíše nakyslé. Tam se už mísí chuť Itálie s tou zaalpskou. Skvělým suvenýrem je balzamikový ocet, který milují všichni ti, kdo si rádi dopřávají italská jídla ve všech částech planety. Původní a jediný originál pochází z oblasti Modeny, je ale vyráběn v malých dílnách napříč celou Itálií. A receptury jsou vždy pečlivě střežené.

V neposlední řadě je třeba zmínit olivový olej. Jeho vlastí je právě Itálie, i když o ten samý status se hlásí také Řecko – a tento spor nejspíš nikdo nerozsoudí. Je považován za národní zlato a není určen jen ke konzumaci, ale také jako léčebný prostředek. Italové se jím masírují, užívají jej jako lék a je jedním z tajemství dlouhověkosti lidí žijících v jižní Evropě. Vždy je nutné, abyste sáhli po dražším extra panenském oleji, lisovaném za studena. Skvělou pověst mají ty z oblasti Gargana, nebojte se ale nakoupit také u místních producentů. Nemůžete pochybit a může se naopak stát, že si pro tento elixír, který jinde neseženete, budete jezdit pravidelně každý rok.

Dolce gusto

Skvělým dárkem jsou sladkosti. Italové je milují ke kávě, kterou si nesladí. Místo cukru v kávě tak doplňují chuťové spektrum v ústech sladkými drobnostmi. Sáhnetě po mandlových sušenkách cantuccini, ultrasladkém nugátu torrone nebo po panforte, trvanlivém koláči plném sušeného ovoce z oblasti kolem Sieny. Všechny cestu v klidu přežijí.

Pro milovníky kávy

Kávu můžete dovézt taky, aniž by došlo cestou k jejímu znehodnocení. Mějte ale na paměti, že v obchodech seženete většinou typ míšené arabicy s robustou tak, aby dohromady vytvářela intenzivní a silnou chuť.  Je vhodná pro přípravu espressa, případně americana.

Vína patří k životu

V neposlední řadě je na místě zmínit vína. Od lehkých šumivých po ta silná, těžká a červená. V každé oblasti Itálie si můžete vychutnat a také odsud odvézt jinou odrůdu. Regiony Itálie se totiž přímo předhánějí v různorodosti produkce. V každém případě ochutnejte a jako dáreček dodejte červené Chianti, Barolo, bíle aromatické Frascati, šumivé Lambrusco. Lokální pálenkou je Grappa, kterou ocení milovníci něčeho ostřejšího. Tato pálenka prý posiluje kořeny života. Tvrdí Italové. Tak to otestujte na těch vlastních.

Když si jako vzpomínku na Itálii zvolíte některou z místních trvanlivých potravin, můžete se cítit jako na dovolené pokaždé, když otevřete spíž. A až zásoby dojdou, vydejte se do skvělých italských obchůdků, které dnes najdete v každém středně velkém městě. Takže Salute!

Související

Malá Itálie aneb Jak si doma zařídit italské prázdniny

Nevyjde vám letos tradiční prázdninová cesta po italském venkově? Nevadí. Pozvěte si slunce, lásku i vřelost k sobě...

Proč milujeme italskou kuchyni

Italská kuchyně už pár desítek let kraluje mezinárodní gastronomii. A i když ve světě, který je čím dál propojenější,...
REKLAMA

Přidat komentář